Kötü şantiyeler kaderleri olmasın
İnşaat işçilerinin yüzde 90’ı kötü şartlarda şantiyelerde kalıyor, tamamı mutsuz. AND Gayrimenkul bir ilki gerçekleştirerek insan haklarına saygı için BM ilkelerini imzaladı.
Türkiye’de gerek çalışan hakları gerek çevre konusunda en sabıkalı sektörlerden biri inşaat. Çalışanların yüzde 90’ı şantiyelerde kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Çalışanların büyük kısmı ağır şantiye koşulları ve kötü yemekler nedeniyle mutsuz. Sektörün en önemli sabıkası iş kazaları. Güvencesiz işçi çalıştırmanın da çok yaygın olduğu sektörde şimdi aykırı sesler de yükselmeye başladı.
Anadolu Grubu şirketlerinden AND Gayrimenkul, yolsuzlukla mücadele, insan haklarına saygı ve çevre duyarlılığını odağına alarak sektörde bir ilke imza atarak Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attı. Şirket bu ilkeler ışığında sektörde etik kodların oluşturulması için de Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) nezdinde çalışmalara başladı.
İtibar yerlerde
AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, sektörde metrekareden başka değerler olması gerektiğine dikkat çekerek, “Kamuoyuna çıkıp değerlerimiz bunlar; Rüşvet vermiyoruz, kayıt dışı işçi çalıştırmıyoruz, çocuk dostu, engelsiz yaşam, müşteriye net metrekare vereceğiz, çocuk işçi çalıştırmayacağız. Çevreye duyarlı olacağız... 20 madde olur 30 olur 130 olur. Bunlarla kamuoyuna çıkarsanız müşteri tercihlerini yönlendirebilirsiniz diyoruz. Bu etik kuralları ısrarla savunuyoruz” dedi.
Barselona’da düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ali Baki Usta, sektörün algısının kötü, itibarının yerlerde olduğunu vurgulayarak, “Siyasetin finansmanı buradan geçtiği için standardı yakalamak zor olacaktır. Standardı yakalamak için GYODER başta olmak üzere, kurumsal yapıları harekete geçirmek istedik. Gayrimenkul Strateji Platformu ve Urban Landscape ile çalışıyoruz. BM ile yapılan anlaşma koşullarının sektör tarafından da kabul edilmesini istiyoruz. Sektörde profesyoneller bu ilkelere inanıyor, patronların da inanması önemli” diye konuştu.
Üstleri kötü davranıyor
Şu anda AND Gayrimenkul’ün şantiyelerinde 600 civarında işçinin çalıştığını aktaran Usta, “İşçilerimizin mutlu ya da mutsuz olmasını çok önemsiyoruz. İş kazaları ve tedbirsizliğinin başında mutsuzluk, iş yeri koşullarının kötü olması yer alıyor. Sektörde çalışan işçilerin neredeyse yüzde 90’i şantiyede yaşıyor. O şantiyelerin koşulları maalesef çok uygun olmayabiliyor. İşçileri en mutsuz eden nedenler kamp koşullarının kötü olması, üstlerinin kötü davranması, kayıt dışı vs... şeklinde sıralanıyor. İşçilere sosyal alanlar oluşturuyoruz. Çalışanlarımız için ‘Mutlu İşçi Platformu’ oluşturduk. ‘Baretler Fora’ ile onlara özel zamanlar oluşturduk. Onları mutlu edecek detayları sorduk, yemek menülerine onları mutlu edecek detaylar ekledik” ifadesini kullandı.
AND’IN İMZA ATTIĞI BM İLKELERİ * İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı. * İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli. * Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli. * Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli. * İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli. * İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli. - İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı. |
Dünyanın en iyisi Anadolu’dan
AND Gayrimenkul, dünyanın en başarılı kurumlarını ve yöneticilerini ödüllendiren Stevie Awards 2017’de ‘Yılın En İyi Gayrimenkul Şirketi’ ve ‘Yılın Yönetim Takımı’ ödüllerine layık görüldü. Barselona’da gerçekleşen ödül törenine katılan AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta “AND Gayrimenkul olarak 19 ülkede, 80’e yakın şirket, 61 üretim tesisi ve 50 binin üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteren Anadolu Grubu’nu gayrimenkul sektöründe temsil ediyoruz. Bugün burada Anadolu Grubu’nun Anadolu’yu dünyaya, dünyayı Anadolu’ya bağlayan yıldızını bir kez daha parlatma sırası bizlerde” dedi. Usta, “Gayrimenkul sektörünün Sat-Yap yaklaşımına, Yap-Yaşat felsefesi ile yeni bir alternatif sunan AND Gayrimenkul, geliştirdiği projelerle bugüne kadar ulusal ve uluslararası toplam 15 ödüle layık görülmüştü” diye konuştu.
Yeni etap satışta
Şu anda devam eden AND Pastel projesi ile ilgili bilgi veren Ali Baki Usta, “Pastel projesinin iki ayağı var, Anadolu Motor’un 45 dönümlük alanını geliştirdik. 1243 konut var, 5 bin m2’lik ticari alanımız var. Haziran 2018 ve Aralık 2018’de teslim edeceğiz. Projedeki yeni etabı satışa çıkardık. Şu anda 100’ün üzerinde ödeme planımız var. Şu anda metrekare fiyatı 6 bin TL. Portföyümüzde AND Kozyatağı ve Pastel’in dışında Adel’in arazisi ve Ankara Balgat’taki arazi var” diye konuştu.
Hızlı satış olmayacak
Konut satışları ile ilgili de Ali Baki Usta, “Arz fazlası ve arsa azlığı nedeniyle fiyatlar satışları zorluyor. Çok prim yapılan bölgelerde hızlı satış olmaması bir süre daha devam edecek gibi. Arsa fiyatlarının yüksekliği ve kur hareketleri inşaat maliyetlerini çok etkiledi” ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza