"Köy çocukları" vahşi yaşamı öğreniyor

Köylerinde okul bulunmadığı için Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) öğrenim gören çocuklar, hazırlanan bir projeyle timsah, aslan, zürafa gibi hayvanları ilk kez yakından görme heyecanı yaşayarak, vahşi yaşamı öğreniyor.

Yayınlanma: 30.09.2010 - 09:01
Abone Ol google-news

TÜBİTAK, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Doğal Yaşam Parkı işbirliğinde yürütülen ''YİBO'lar Doğal Yaşam Parkı'nda Buluşuyor'' projesi kapsamında, YİBO'larda eğitim gören 120 öğrenci, 20-30 Eylül tarihleri arasında Sasalı'daki doğal yaşam parkında çeşitli etkinliklere katıldı.

Proje ekibinden İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Zahide Mutlukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YİBO 6. sınıf öğrencilerine yönelik proje kapsamında ''öğrencilerin farklı yarışmalar içeren eğlenceli etkinliklerle, doğal yaşam parkındaki hayvanların beslenme, gelişim ve üreme özelliklerini, onların da insanlar gibi çeşitli haklara sahip olduğunu keşfetmesini hedeflediklerini'' belirtti.

Yapılan çalışma ile bazı hayvanlara karşı var olan olumsuz tutum ve fobilerin olumlu yönde değiştirilmesinin de amaçlandığını ifade eden Mutlukan, "Doğa ve hayvanlar hakkında bilinçlendirirken, sosyal etkinliklerle özgüvenlerini artırmayı amaçladık'' dedi.

Mutlukan, etkinliklerle YİBO öğrencilerinin bilime yönelik pozitif tutumlar kazandığını kaydederek, ''Öğrencilerin, izleyici ve dinleyici konumundan çıkıp, aktif öğrenme ortamlarında yaşayarak öğrenmelerini ve edindikleri bilgilerin kalıcı olmasını sağladık. Çeşitli gözlem ve atölye çalışmalarıyla öğrencilere disiplinler arası bakış açısı kazandırmayı hedefledik. Dünyadaki doğal yaşam döngüsü için hayvanların korunmasının ne denli önemli olduğunu fark ettiler. Günlük yaşamda göremeyecekleri hayvanları çeşitli aktif öğrenme yöntemleriyle tanıma fırsatı buldular'' diye konuştu.

Doğal yaşam parkındaki etkinliklere katılan Kiraz Türk Telekom YİBO 6. sınıf öğrencisi Ümmühan Kör, doğal yaşam parkında yer vahşi hayvanların yaşamlarını gözlemlediklerini anlatarak, düzenlenen çeşitli etkinliklerle eğlenceli vakit geçirdiklerini anlattı.

Daha önce hiç görmediği hayvanları tanıma fırsatı yakaladığını anlatan Kör, ''Eğlenceli şeyler yaptık burada. Bilmediğim şeyleri görerek öğrenmekten mutlu oldum. İyi ki böyle bir proje hazırlanmış'' dedi.

60 kişilik öğrenci grubuyla gerçekleştirilecek projenin Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki YİBO öğrenciler için yaygınlaştırılması planlanırken, bölgede eğitim gören öğrencilerin gruplar halinde İzmir'e gelerek, doğal yaşam parkını gezmeleri hedefleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler