Köy okulu kurutma tesisi oldu
Kırşehir’de, eski köy okulu “jeotermal enerjili kurutma tesisine” çevrildi. Kurutma fırınında kurutulan meyve ve sebzeler vitamin kaybı olmadan yarttuşların kuru meyve ihtiyacını karşılıyor.
Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği alınarak kurulan meyve sebze kurutma tesisi, Esnaf Odaları Birliği tarafından da jeotermal enerjinin kullanımı sağlanarak işletiliyor. Kırşehirşehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Karakurt bölgesinde eski okul binasının düzenlemesi yapılarak meyve sebze işletme tesisine çevrilen alanda, ürünler, jeotermal enerji ile kurutularak satışa hazırlanıyor.
Tesiste çalışma şartlarını ve meyvelerin vitamin değerleri kontrollerini yapan Gıda Mühendisi Güldane Gürdal, tesiste meyve ve sebzelerin geçtiği işlemi Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Jeotermal enerji ile kuru meyve tesisi projesinin 2011’de başladığını söyleyen Gürdal, “Proje kapsamında tesis 2 yıl boyunca yalnızca tanıtım amaçlı hizmet verdi, daha sonra ticari amaçlı faaliyete geçti. Tesisimiz kurumsal anlamda Türkiye’deki ilk tesis” dedi.
Jeotermal enerjiden faydalanma aşamalarını anlatan Gürdal, “Jeotermal enerjinin sıcaklığını fırın ısısını ayarlamak için kullanıyoruz. Jeotermal suyu doğrudan tesis içinde kullanmıyoruz. Çıkan yenilebilir enerjiyi borular aracılığı ile ısı merkezimize alıyoruz. Isı merkezlerimizde makinelerle suyu ısıtıyoruz. Isınanan su kurutma fırınına geliyor ve orada da elektrik enerjisine çevrilip kurutma işlemi yapılıyor” dedi.
VİTAMİN KAYBI YOK
Kurutulan meyvelerde yapılan tahliller sonucu vitamin kaybının olmadığını dile getiren Gürdal, “Yapılan araştırmalar sonucunda, ideal kurutma sıcaklığı 45 ile 50 derece arasında olması gerekiyor. Çünkü daha fazla sıcaklıkta üründe C ve B vitamini kayıpları oluyor. Biz de işlemlerimizi 48 derecede yapıyoruz. Yapılan gıda tahlillerinin sonucunda da, vitamin kaybı yaşanmadığı görülüyor” ifadelerini kullandı.
TESİSTE KADINLAR ÇALIŞIYOR
Tesisin daha da genişletilmesini isteyen ve işletmede ilk iş tecrübelerini yaşayan kadınlardan Ayhan Avşar, “Karakut bölgesinde oturuyorum. İlk iş tecrübem. Aile ekonomimize de çalışarak katkı sunuyorum” diye konuştu. 46 yaşında işe başladığını anlatan Havva Yıldırım ise, “Aile ekonomimize katkı sunuyorum” dedi. KIRŞEHİR
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık