Koylarda katı atık önlemi

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının (ÖKÇÇB), sivil toplum kuruluşları, yöre halkı ve çevrecilerin desteğiyle 4 yıl boyunca yaptığı kıyı, koy ve deniz altı temizleme çalışmalarıyla, çevreye zararlı katı atıkları topladı.

Yayınlanma: 08.10.2010 - 09:20
Abone Ol google-news

''Katı Atıkların Neden Olduğu Çevre Kirliliğinin Önlenmesi'' projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, denizden koltuk takımı, buzdolabı, televizyon, kaşık, çatal gibi malzemelerin de toplanması dikkati çekti.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının 4 yıldır yürüttüğü proje kapsamında, koruma alanı içindeki 14 bölgede çevre, kıyı, koy ve deniz altında çevre temizliği çalışmaları yapıldı.
Dünyaca ünlü tatil yöreleri arasında yer alan ve Özel Çevre Koruma Kurumunca koruma altında tutulan Göcek, Datça, Gökova, Kaş, Dalyan, Belek ve Foça gibi merkezlerde yürütülen çevre temizliği çalışmalarının 4 yıllık faaliyet raporu yayınlandı. Rapora göre, katı atıkların temizlenmesi için ciddiyetle yürütülen çalışmalar sonucu kıyı, koy ve denizin altı atık maddelerden temizlendi.

Denizden koltuk takımı çıktı

Özel Çevre Koruma bölgelerindeki kıyı ve koylar ile kırsal alanlar ve köylerdeki katı atık temizleme çalışmaları raporunda, ilginç ayrıntılar dikkati çekti. Kurum tarafından denizin altından çıkan eşyalarla ilgili tutulan envantere göre, temizlik yapılan deniz altından koltuk takımı, buzdolabı, televizyon, eski tip radyo, halılar, araba lastiği, kaşık, çatal ve cam şişeler gibi ev malzemeleri çıktı.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, yürüttükleri projenin son derece önemli olduğunu ve somut neticelerinin alındığını belirterek, yöre halkının ve turizm amaçlı bölgeyi ziyaret edenlerin çevreye karşı daha duyarlı olmalarını beklediklerini söyledi.
Kurum olarak koruma alanlarındaki tüm bölgelerde benzer çalışmaları yaptıklarını belirten Özyanık, ''Eğitim, bilinçlendirme ve çevre kamuoyu oluşturma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece bizim çalışmalarımızın yeterli olmayacağını biliyoruz, çevre konusunda bireysel duyarlılık çok önemli. Bunu sağlarsak çevre sorunları ve çözümleri konusunda ilerleme kaydedebiliriz'' dedi.

Özellikle kıyı ve deniz altı katı atık temizleme çalışmalarında şaşırtıcı ve düşündürücü bazı manzaralarla karşılaştıklarını ifade eden Özyanık, şunları kaydetti:
''Yapılan temizlik çalışmalarında denizin altından koltuk takımı, buzdolabı, televizyon çıktı. Bunlar ilk aklıma gelenler. Daha birçok çevreye, denize zararlı maddeyi temizledik. Kurum olarak düzenli bir şekilde koruma alanımızdaki bölgelerde bu faaliyetleri yürütüyoruz. Ancak kişisel bilinç çok çok önemli. Bu koylarımızın dünyada bir eşi daha yok.''

Projenin maliyeti

ÖÇKKB'nin son 2 yıldır hız verdiği ''Katı Atıkların Neden Olduğu Çevre Kirliliğinin Önlenmesi'' projesi kapsamında, kaymakamlıklarla iş birliği içinde yürütülen faaliyetler için 2006 yılında 94 bin 500, 2007 yılında 273 bin 200, 2008 yılında 403 bin 400, 2009 yılında 513 bin 600, bu yıl ise 775 bin 624 lira olmak üzere toplam 2 milyon liradan fazla harcama yapıldı.

150'den fazla köy ve kırsal alanın da proje kapsamında olduğu çalışmalar sonucunda, çevreye zararlı katı atıklar, depolama tesislerine gönderilerek etkisiz hale dönüştürüldü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler