Kredi kullanacaklara uyarı

Her kredi kullanımında dosya, komisyon, ekspertiz ücreti gibi farklı kalemlerde maliyetler çıkaran bankalar bir de yapılandırmadan kazanç sağlamaya çalışıyor. Ancak dosya masrafının ikinci kez alınması ve yüzde 2 erken kapatma cezası kesilmesi yargı kararlarına ters düşüyor.

Yayınlanma: 12.12.2012 - 08:37
Abone Ol google-news

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararından sonra bazı bankalarda yüzde 0.78’e kadar gerileyen konut kredi faizlerinden yararlanmak isteyen tüketici düş kırıklığına uğrayabiliyor. Bazı bankalar, kredisini yeniden yapılandırmak isteyen müşterilerine, ikinci kez dosya masrafı ve yüzde 2 ceza çıkarıyor. Ancak bankaların yapılandırma cezası, yargı kararlarına aykırı düşüyor.

Yargıtay’ın konuyla ilgili kararları bulunduğunu belirten Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üyelerinden Candaş İlgün’ün değerlendirmesine göre, ikinci kez masraf almaması gereken bankalar, yüzde 2’lik erken kapatma cezası da kesemez. Oysa yeniden yapılandırma isteyen kredi kullanıcıları, bankalarda tersine bir tablo ile karşı karşıya kalıyor. Tüketicilerden sikayetvar.com’a gelen şikâyetlere göre bankalar, tüketiciyi adeta cezalandırıyor. Tüketicilerden gelen bazı şikâyetler şöyle:

* Nisanda 77 bin TL 1. 06 faizle konut kredisi çektim, bu ay faizlerin 0.80’lere kadar düştüğünü öğrenince bankaya kredi yapılandırmak üzere gittim. Kalan borcumun yüzde 2’si kadar ceza istediler. Ayrıca 500 TL kadar masraf çıktı. Banka bu işlem için yaklaşık 2 bin liralık fatura çıkardı... Neden ceza ödüyorum! Aylık maaşımın yarısını ayda 10 günün gecesi sabaha kadar çalışarak kazanıyorum.

* Yeniden yapılandırma istedik, 615 TL ücret talep ettiler... Dekontta yapılandırma ücreti ya da kredi masrafı yazmıyor tabii.. Müşteri, parayı kendi hesabına yatırıyor. Böylece müşterinin elinde mahkemeye başvurmak için bir belge olmuyor değil mi?

* Yapılandırma istedim. İlk kez kredi kullanana 0.83, bana 0.93 faiz verdiler. Neymiş yapılandırma böyle. Ayrıca bin lira yapılandırma parası istiyorlar.

* 24 Kasım 2011’de konut kredisi kullandım. Ekim 2012’de söz konusu kredinin yapılandırılması yoluna gittim. Sözleşmede olmadığı halde bin lira para kesildi. İade edilmesini istiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon