'Kriz kelimesini çöpten çıkarmaya kimse uğraşmasın'
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar çöpten çıkarmaya kimsenin uğraşmasın" dedi. Çağlayan, Türkiye'ye yurt dışından gelecek birçok yatırımcının olduğunu belirterek, "Ben iki tane yatırımcıyla görüşmeye başladım. Sadece yapılacak iki yatırım 7-8 milyar doların üzerinde. Türkiye, şu anda dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeler arasındadır" ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası(İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Burada bir konuşma yapan Çağlayan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını fevkalade sağlamış bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar çöpten çıkarmaya kimsenin uğraşmasın" dedi. Çağlayan, Türkiye'de, şu anda gerek kamu borçları, gerekse Merkez Banaksı döviz rezervlerine bakıldığında Türkiye'de şu anda 'kriz' kelimesini oluşturabilecek, çağrıştırabilecek hiçbir alt yapının olmadığını kaydetti.
İki yabancı yatırımcıdan 7-8 milyar dolar yatırım
Çağlayan, "Türkiye'ye yurt dışından gelecek birçok yatırımcı var. Ben iki tane yatırımcıyla görüşmeye başladım. Sadece yapılacak iki yatırım 7-8 milyar doların üzerinde. Türkiye, şu anda dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeler arasındadır" dedi.
Müteahhitlik sektörü 202.6 milyar dolarlık iş yaptı
Çağlayan, müteahhitlik sektörünün son derece önemli bir sektör olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin elde ettiği başarılan bizim için bir gururdur. 2011 ortası itibariyle müteahhitlik sektörü 90 ülkede faaliyet gösteriyor. Bir rekoru size söylüyorum. Şu ana kadar müteahhitlik sektörünün yapmış olduğu işlerin toplamı 202 milyar 600 milyon dolar oldu. 150'lerden bu rakama geldik. Şu anda 6 bin 293 proje gerçekleştirmiş oluyor. Şu anda 35 ülkede müteahhitlik firmalarımız çalışıyor. Şu anda 251 proje devam ediyor. Bu yıl itibariyle alınan işlerde Rusya 2.3 milyar dolarla birinci, Irak 2.2 milyar dolarla ikinci sırada. Türkmenistan'da bu yıl itibariyle 1.8 milyar dolarlık müteahhitlik işi alınmıştır. Müteahhitlik sektörü maya tutmuştur" ifadelerini kullandı.
Libya ile ilgili çalışmalar devam ediyor
Libya konusunun hiç kimsenin öngörmediği, istenmeyen bir şekilde ortaya çıktığını belirten Çağlayan, "Ama bu konuda hükümetin özellikle bu konudaki girişimleri ve ticaret diplomasi dediğimiz hukuki alt yapının sağlanması Libya'daki çok büyük zararların önüne geçecek bir set oluşturulmuştur. Libya'da şu anda Türkiye Ulusal Geçici konseyi tanımaktadır ve muhatap budur. Türkiye Birleşik Milletler Konseyi'nin tüm kararlarını uygulamakta mükelleftir. Uygulama yolunda bir karar benimsemiştir. Müteahhitlerin Libya'daki alacakları, bankada bekleyen paraları başta olmak üzere her konuda çalışmalarımız yoğun bir şeklide devam ediyor" dedi.
Rota Afrika
Çağlayan, Kuzey Afrika'da yaklaşık 37 milyar dolarlık iş üstlenildiğini belirterek, seçimden önce Afrika'nın 12 ülkesini ziyaret ettiklerini kaydetti. Bu ülkelerde müteahhitlik sektörü için önemli işler olduğuna işaret eden Çağlayan, "Rotamız belli, yeniden yollara döküleceğiz. Eşlerinizle vedalaşın" dedi. Çağlayan, Hindistan ve Suudi Arabistan'a bu dönmede çok fazla gidileceğini, Türk cumhuriyetlerinde işlerin devam edeceğini kaydetti.
Kızılderili kabile reisleriyle temas
Çağlayan, yeni pazarlar konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek, Kuzey Amerika'daki Kızılderililerle temasların bulunduğunu kaydetti. ABD senatosuna sunulan tasarının netleşmesiyle beraber, ABD hükümetinin Kızılderili bölgelerindeki alt ve üst yapı yatırımlarının finansmanını yapacağını belirten Çağlayan, söz konusu finansmanla birlikte Türk müteahhitlik sektörüne önemli işler çıkacağını kaydetti. Çağlayan "Bunu ilk söylediğimizde, 'Çok uzak nasıl gidilir' denildi. Artık uzaklıklar izafi kavramlardır. Biz dünyanın her yerinde olmak zorundayız, biz dünya devletiyiz. ABD'de Kızılderililerle başlattığımız projeler son derece yoğun, eylül ayında bir toplantı gerçekleştireceğiz. Kızılderililer artık evlerde oturmak istemiyor" dedi. Çağlayan, proje kapsamında konut ve alışveriş merkezlerinin yapılacağını belirterek, konu ile ilgili çalışmalarının 1.5, 2 yıldır devam ettiğini ve kabile reisleri ile görüştüklerini ifade etti.
Venezuela'da 2 milyon konut
Eylül ayında Venezuela'ya gideceklerini belirterek, ülkeye 2017 yılına kadar 2 milyon sosyal konut yapılacağını kaydetti. Çağlayan, "Bu yıl 153 bin adet, 2012'de 200 bin, 2013'te 353 bin konut yaparak bunun sayısını 2 milyona çıkarmak istiyorlar" dedi. Çağlayan, petrol ürünleri karşılığı finansmanın bir boyut ama bunun yanı sıra Venezuela'nın kendi kaynakları ile yapılabilecek konut inşaatlarının söz konusu olacağını belirterek, Türk firmalarının birer birer buraya girmeye başlayacağını kaydetti. Çağlayan, Ağustos ayında Güney Kore'ye, ABD'ye, Japonya'ya, Eylül ayında Venezuela, Çin, Endonezya, Singapur ve Suudi Arabistan'a gidileceğini kaydetti.
Son çeyrekte cari açığın artış hızı iyice zayıflayacak
Bakan Çağlayan daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin cari açıkla ilgili sorusuna "Biz iki yıldır cari açık konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda cari açığın ithal ikamesi olabilecek bir model üzerinde çalışıyoruz. İthal ikame derken 60'lı 70'li yıllardan bahsetmiyoruz. Çalışmanın özünde bizim dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız ve ciddi bir bedel ödediğimiz ithalatın ne kadarının Türkiye'de üretebileceğini tespit etmektir" dedi. Cari açıktaki temel problemin, tasarruf açığı olduğunu belirterek, tasarruf açığı konusundaki sıkıntının ise Türkiye'nin sürekli genç dinamik bir ülke olarak ister istemez kazandığı dövizden daha fazlasını harcayan bir konuda getirdiğini kaydetti. Çağlayan, "Girdi Tedarik Sistemi çalışmalarının özü de Türkiye'de bu yatırımların sağlanması, Türkiye'de olan yatırımların da vasfının artırılmasıdır. Cari açık şu an için Türkiye açısından bir risk oluşturmamakta. Cari açığın önümüzdeki aylarda hizmetler sektörü ve turizm sektöründeki girdilerin mevsimsel etkilerle beraber Türkiye'ye gelecek olması, cari açığın giderek azalmasını sağlayacak. Son çeyreğe geldiğimizde, biz cari açıktaki artış hızı giderek yavaşlayacak. Yılın 3'üncü ve 4'üncü çeyreğinde cari açıktaki rakamlar ki rakamlar ilk 6 aydaki gibi olmayacak. Düşüş trendine girecek. Cari açığa sebep veren tüm haller üzerinde önemli çalışmalar yaparken, bunları da telafi edecek, absorbe edecek çalışmaları da yapıyoruz. Cari açığı, dış ticaret açığını hedef alan yatırımların Türkiye'ye çekilmesi noktasında önemli çalışmalar yapacağız. Gerek yerli, gerek yabancı yatırımların çekilmesi konusunda önemli çalışmalar yapacağız" ifadelerini kullandı.
'Yelkenler fora'
24 Temmuz itibariyle ihracatımız 8.7 milyar dolar, 1 Ocak-24 Temmuz tarihleri arasında ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.8 artışla 75 milyar dolar olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Minimum yüzde 20 artışla gidiyoruz. Yelkenler fora, bu konuda kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası