Kriz salıya ertelendi

AKP'nin anayasa masasını 'komisyona dağıttırma' taktiği muhalefetin tepkisini çekti.

Yayınlanma: 04.05.2013 - 06:50
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nunda, siyasi partiler çalışmaların TBMM’nin yasama yılının sona ereceği temmuz ayına kadar sürdürülmesi eğilimini dile getirmelerine karşın, AKP’nin, “bu sürenin sonunda da uzlaşma sağlanamazsa, komisyon çalışmaları kendiliğinden sona erer” hükmü koydurmak istemesi üzerine uzlaşma sağlanamayınca, kriz salı günü yapılacak toplantıya ertelendi.

AKP’nin “başkanlık sistemi” önerisi ve “süre dayatması” nedeniyle kilitlenen komisyon, dün yaklaşık 6.5 saat süren toplantısında da anayasa masasına “tamam mı devam mı” konusunda uzlaşmaya varamadı. Çiçek’in başkanlığındaki toplantıda daha önce komisyona 2012 sonuna kadar, daha sonra nisan sonuna kadar “süre biçen” AKP, dünkü toplantıda, TBMM’nin yasama yılının sona ereceği temmuz ayı başına kadar yeni bir süre önerdi. Ancak AKP, bu sürenin sonunda, mutabakat sağlamaması durumunda, komisyon çalışmalarının “kendiliğinden sona ereceği” konusunda kesin hükmünün konulmasını istedi. Muhalefet partileri, ilke olarak komisyonun temmuz başına kadar çalışmalarını sürdürmesi önerisine sıcak baktı.

Komisyonda CHP, yeni anayasada “ikinci aşama” olan yazım çalışmalarının temmuz ayı başına kadar sürdürülmesini, bu sürenin sonunda, 3. aşama olarak ortaya çıkan yeni anayasa taslağının kamuyoyuna sunulması ve tartışılmasını istedi. MHP de bu öneriye destek verirken, AKP, “Ancak tam mutabakat olması halinde kamuoyuna sunulmalı” diyerek bu öneriye karşı çıktı.

Sık sık sert tartışmaların yaşanması nedeniyle birkaç kez ara verilen toplantıda, CHP’li komisyon üyesi Atilla Kart, “AKP, başkanlık önerisini geri çekmedikçe, zaten uzlaşma olmayacağı çok açık. AKP, anayasa masasından kalkmak istiyor. Ancak bu öneriyi getirerek, anayasa masasını komisyona dağıttırmak istiyor” görüşünü dile getirdi.

Gazetecilere değerlendirmede bulunan Kart, AKP’li komisyon üyelerinin “masayı dağıtmak için kesin talimat aldığının” anlaşıldığını belirtti. MHP’li komisyon üyesi Faruk Bal ise AKP’nin isterse komisyon masasından kalkabileceğini, kendilerinin masada olmaya devam edeceğini ifade etti.

Uzlaşma sağlanamayınca, komisyonun salı günü toplanarak, müzakereleri devam ettirmesi kararlaştırıldı. Bu arada AKP’nin hafta sonu Kızılcahamam’da yapılacak toplantıda, bu konuda kesin yol haritasını belirleyip, salı günkü toplantıda “tamam mı devam mı” kararını netleştirebileceği belirtildi.

 

4 parti 40 maddede uzlaştı

Şimdiye kadar yeni anayasa ile ilgili 173 maddenin yazımı tamamlandı, ancak 4 partinin tam uzlaştığı madde sayısı 40’ta kaldı. Siyasi partilerin üzerinde en fazla uzlaştığı bölüm ise 65 madde yazımı tamamlanan “temel hak ve özgürlükler” bölümü oldu. 4 siyasi parti bu bölümün 34 maddesi üzerinde “tam mutabakat” sağladı. Yasama bölümünde ise mutabakat sağlanan madde sayısı 3 oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler