Kriz, sinema sektörünü etkiler mi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, ekonomik krizin sinema sektörüne etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Krizden sineme sektörünün etkilenip etkilenmeyeceğinin öngörülemeyeceğini belirten Çelik, "Genelde ekonomik kriz dönemlerinde seyirci sayısı her zaman artmıştır. Bütün dünyada bu böyledir." açıklamasında bulundu.

Kriz, sinema sektörünü etkiler mi?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2008 - 09:46

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, sinema sektöründe 2008 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Çelik, Türk Sineması'nın yıl içinde izleyici sayısı ve yerli yapımların aldığı ödüllerle çok iyi bir noktaya geldiğini söyledi.

''Türk Sineması'nın geldiği nokta ve hedef olarak çok iyi bir yerdeyiz'' diyen Çelik, bundan sonra sektörün önünün açılması ve uluslararası ayaklarının yerine oturtulmasının temel hedefleri olduğunu ifade etti. Bu konuda sektörün de daha bilinçli hareket etmesi gerektiğine işaret eden Abdurrahman Çelik, sektörün 2009 yılında yaşayabileceği olası gelişmelere ilişkin olarak şu değerlendirmeleri yaptı: ''Bu ekonomik kriz sinema sektörünü ne kadar etkiler, etkilemez onu şu anda öngörmek çok doğru bir şey değil. Zaman içerisinde tabii bu oluşacaktır. Ama genelde ekonomik kriz dönemlerinde sinema sektörü ve seyirci sayısı her zaman artmıştır. Bütün dünyada bu böyledir. Türkiye'de de belki bu krizi gözlemiş olacağız, bu doğru mudur, değil midir diye... Ama genelde bu böyledir. Çünkü o zaman insanlar daha ucuz olan şeye gidip, eğlenceden faydalanmak istiyorlar. Tabii sinema da vazgeçilmez bir şey. Yani bir filmde insanların ilgisini çeken, yönetmen olur, oyuncu olur, senaryo olur ya da söz konusu yapım güncel bir film olur. Dolayısıyla ondan kopmak mümkün değildir. Bu başka bir kültür...''

 

Umarın bu süreçte faydalı projeler yaparız

Sinema sektörünün kalbi olan Hollywood'un bulunduğu ABD'de yılda 1 milyar 450 milyon sinema bileti satıldığını aktaran Çelik, bunun ABD nüfusunun beş katına eşit olduğunu, her bireyin yılda en az 5 kez sinemaya gittiğinin ortaya çıktığını belirtti.

Avrupa'da da yıl içinde nüfusun iki katı oranındaki seyircinin sinemaya gittiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Çelik, Türkiye'de henüz bu sayının yakalanamadığını kaydetti.

Türkiye'de yılda 50 filmin vizyona girdiğini ve seyircinin de ilgi gösterdiğini belirten Çelik, ''Bir sinema kültürü Türkiye'de var. Ama bir Avrupa gibi de değil. Buna rağmen Türk filmlerinin izlenme oranı son 3 yıldır giderek artıyor'' dedi.

Türkiye'nin henüz bu ortalamanın çok uzağında bulunduğuna işaret eden Abdurrahman Çelik, Türkiye'de yılda sinemaya giden birey sayısının 30-35 milyon olduğunu, bunun da nüfusun yarısına rastladığını söyledi.

ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde sinema sektöründen çok önemli gelirler elde edildiğini belirten Çelik, ''Tabii oralarda bu, çok önemli, ciddi bir sektör. İnanılmaz gelirler elde ediliyor. Biz de inşallah bundan sonraki süreçte biraz daha seyirci sayılarımızı artırır da biraz daha filmlere gidenleri çoğaltır, geliri çoğaltır, kaliteyi çoğaltır, uluslararası alanda da daha faydalı projeler yaparız diye ümit ediyorum'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler