Kronik baş belası

Dünyada 300 milyon astım hastası var. Türkiye’de 100 çocuktan 15’i astımlı.

Kronik baş belası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2018 - 19:40

Türkiye’de her 100 çocuktan 15’inde astım görülüyor. Astım, tüm dünyada sık görülen ancak bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan biri. Ve dünyada yaklaşık 300 milyon kişi astım hastası. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, her yılın mayıs ayının ilk salı günü olarak kabul edilen Dünya Astım Günü nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, astımla ilgili en çok yöneltilen sorulara yanıt verdi. Tedavinin önemine ve bu süreçte neler yapılması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunan Mutlu, astımın Türkiye’de yaklaşık her 100 yetişkinden 5-7’sinde ve her 100 çocuktan 13-15’inde görüldüğüne dikkat çekti.

İşbirliği şart     

Mutlu, astımı “Tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük” gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik bir hava (nefes) yolu hastalığı olarak tanımladı. Hastalıkla mücadele en önemli faktörün hekim-hasta işbirliği olduğunu kaydeden Mutlu şöyle devam etti: “Astım hastalığının seyri hastadan hastaya farklı olabildiği gibi, aynı hastada zaman içinde de değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla diğer pek çok hastalıktan farklı olarak astımın dinamik bir tedavi süreci bulunuyor. Astımı kontrol altında tutabilmek için kullanılan ilaçlar ve dozlarında duruma göre değişiklik gerekebiliyor. Hastalarımız bu hastalıkla mücadelede kesinlikle çaresiz ve yalnız olmadıklarını bilsinler. Doktorunuzun bu hastalığın kontrol altında tutulmasında en büyük yardımcınız olduğunu da unutmayın.”

Yaşantınız kısıtlanmasın

Kontrol altına alınmayan astımın hastanın yaşantısını kısıtladığına dikkat çeken Mutlu, astım tedavisinin hedefini “Hastanın hiç şikâyetinin olmaması, günlük kişisel ve mesleğinin gereği olan işleri herhangi bir kısıtlanma olmadan yapabilmesi ve hastalık nedeni ile iş ve okul devamsızlığı yaşamaması” olarak açıkladı. Türkiye’de astım tedavisi için gerekli her tür ilaç ve altyapının bulunduğunu vurgulayan Mutlu, “Astımda ilaçlar yine pek çok kronik hastalıktan farklı olarak inhalasyon (solukla alma) yöntemi ile kullanılmaktadır. Etkin bir tedavi için hastalar ilaçlarını uygun teknikle ve doktorlarının önerdiği dozda kullanmalıdır” dedi.

Sigara tetikler

Mutlu, hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

-Doktor kontrolünde olursanız,

-İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde ve uygun teknikle kullanırsanız,

-Sigara içmez ve içilen yerde durmazsanız,

-Astımınızı tetikleyen faktörlerin ve alerjenlerin neler olduğunun farkında olup mümkün olduğunca onlardan uzak durursanız,

-Düzenli egzersiz yaparsanız,

-Grip aşınızı olursanız,

-Gerektiğinde hızlı etkili nefes açıcı ilacınızı vakit geçirmeden, nefes yollarınızın tamamen kapanmasını beklemeden kullanırsanız, astım kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

     


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler