Küçük Adımlarla Büyük Sonuca Yolculuk
Bu ülkede zor olan şeylerin başında yeni bir fikir üretmek gelmez. Türklerin hem kendi gelişmelerine hem de uygarlığa katkı sayılacak buluşları az değildir. Örneğin “Halkevleri”, “Köy Enstitüleri” ve talihsiz Köykent projesi bunun somut örnekleridir.
Bizim en büyük zaafımız, ürettiğimiz fikri yaşama geçireceğimiz yahut yaşama geçirdiğimiz fikri (projeyi) yaşatmaya sıra gelince görülür.
Kimsenin pek fark etmediği öyle bir buluşumuz daha var:
Mesudiye halkı olarak ilçemizin, “doğrudan demokrasi yoluyla” kalkınabileceğini iddia ediyoruz.
Gördüğünüz gibi iddiamız çok yalın. Yaptığımız da çok basit:
Her yıl temmuz ayının ilk cumartesi günü saat 10.00’da adı şimdi “Yılmaz Korkmaz Kültür Merkezi” olan salonda çağrısız olarak toplanıyoruz. Orada -sadece ve sadece- ilçenin sorunlarını konuşuyoruz. Çözüm amaçlı kararlar alıyor, sonra bu kararların uygulanıp uygulanmadığını üç ayda bir yaptığımız “Değerlendirme Toplantısı”nda irdeliyoruz. Böylece ilçemize bir şeyler kazandırıyoruz.
Üç şeye dikkat ediyoruz:
Kurultaya “siyaset” sokmuyoruz. Kimseyi dışlamıyoruz. Herkesin “eşitliği” ilkesini uyguluyoruz.
Mesudiye kurultayları 23 yıldır yaşıyor. Artık güvenle söyleyebiliriz ki, “Mesudiye Kurultayı” dediğimiz bu proje en önemli sınavı geçti, yani sürdürülebilirliğini ispatlamış oldu.
Mesudiye Kurultayları ilçeye -bazı yıllar az, bazı yıllar çok olmak üzere- çok şey kattı. Sonuçtan biz memnunuz ama asıl önemlisi 18’inci kurultay, çok iddialı bir proje daha üretti. O Kurultayın İkinci Değerlendirme Toplantısında:
“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına rastlayan 2023’te Mesudiye’de, ‘Dünya Demokrasi Forumu’ adıyla uluslararası bir konferans düzenlenmesine ve dünyanın tanınmış düşünce ve devlet adamlarının demokrasi konularını tartışmasına” karar verildi.
Mesudiye gibi merkez nüfusu 3 bini, toplam nüfusu en iyimser ifadeyle 20 bini zor bulan bir ilçe için çok büyük (hatta hayali) görünen böyle bir projenin ilk adımını bu yıl 6-7 Temmuz 2013 tarihlerinde Mesudiye’de yaşadık. Şöyle oldu:
Mesudiye’nin yetiştirdiği değerli evlatlardan Prof. Dr. Aziz Eksi, “2023 Dünya Demokrasi Forumu” için 3 kademeli bir proje hazırladı.
Projenin birinci adımı 2013 yılında Mesudiye’de “Türkiye Demokrasi Forumu-2013” adıyla bir toplantı yapılmasını öngörüyordu. Bu toplantıya Türkiye’nin her tarafından “yerel kalkınma” konusunda başarılı deneyim sahipleri çağrıldı. Onların bilgi, görgü ve deneyimleri paylaşıldı. Bir kişi hariç, çağrılan 41 konuşmacının hepsi Mesudiye’ye geldi. Tamamı konuştu. Çok ilginç başarı öyküleri paylaşıldı. Onların anlattıkları, 23’üncü kurultaya katılanlar dahil ülkenin her yerinden gelen “700 kadar katılımcıyı” çok etkiledi.
Ve -öyle sanıyoruz ki- hepsi “Türkiye’de halen tek olan” Mesudiye Kurultayı modelinden etkilenmiş olarak ve memnun bir şekilde Mesudiye’den ayrıldı.
İkinci aşama 2018’de, çevre ülkelerdeki yerel kalkınma örneklerinin tartışılacağı “Avrasya Demokrasi Forumu-2018”le gerçekleşecek.
Üçüncüsü de 2023’te “Dünya Demokrasi Forumu-2023”le yaşama geçecek.
Her forum bize bir sonrakinin Mesudiye’de düzenlenebilmesi için gerekli dersleri verecek.
Aslında daha birincisi için bile karşımızda büyük sorunlar vardı:
Mesudiye’ye gelmiş olanlar ilçede belediyenin misafirhanesini saymazsanız bir otelin dahi bulunmadığını bilirler. Daha yakın yıllara kadar ilçede restoran denebilecek bir yer olmadığı da kimsenin meçhulü değildir. Ama isterseniz çare her zaman vardır:
Konukları köylerde ağırlamak için özel bir kampanya başlatıldı. Evini konuklara açmak isteyen hemşerilerimiz “700 kişiyi ağırlayabileceğimizi” ortaya koydu. Gerçi bunların tamamına ihtiyaç duyulmadı ama konukları memnun edecek her şey bu suretle sağlanmış oldu.
Sadece kalacak yer bulmak yetmiyordu. Bu iş için yeterli maddi kaynak yaratmak da gerekiyordu. Bu yük İstanbul Mesudiyeliler Derneği, Ankara Mesudiyeliler Derneği başta olmak üzere, bu derneklerin Yönetim Kurulları ile İstanbul Derneği bünyesinde çok büyük bir gayretle kaynak bulma faaliyetini üstlenen Gençlik Platformu tarafından üstlenildi.
İstanbul ve Ankara’da -deyim yerindeyse- kapısı çalınmadık Mesudiyeli bırakılmadı. Kimi omuz silkti. Kimi uzak durdu. Kimi maddi gücüne göre beklenenden çok fazlasını esirgemedi. Ama Yılmaz Korkmaz’ın özverili yaklaşımı olmasa ve en büyük bağışı o yapmasa, yıllardır kullandığımız ama seçenek olmadığı için katlandığımız salon modern bir konferans mekânına dönüştürülemezdi. Tabii hemşerimiz Engin Özmen’in aynı konudaki büyük desteğini anmamak hakkını yemek olur. Hem bu hemşerilerimiz hem de kaynak yaratma konusunda tek başına sağladığı büyük imkânla projeye hayat veren Gündüz Özdemir’i teşekkürle anmak bir borçtur.
Bu konularda isim saymak genellikle tehlikelidir. O nedenle destek veren herkese çok teşekkür ederek geçmeyi tercih ediyorum.
Gönlümüz Türkiye’de yapılamaz sanılan bir “doğrudan demokrasi modeli” olan Mesudiye Kurultayı’na gösterdiği ilgi nedeniyle daha pek çok kesime teşekkürlerimizi sunmayı isterdi.
Keşke bunu yapmak için sebebimiz olsaydı...
Bakarsınız bir gün o da olur.
*Oktay EKŞİ / İstanbul Milletvekili (CHP)
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama