Kudüs savaş alanına döndü

Doğu Kudüs'te sabah saatlerinden bu yana intifadayı hatırlatan sokak çatışmalarında yaralananların sayısının 100'e yaklaştığı belirtilirken, çatışmalar akşam saatlerinde duruldu.

Yayınlanma: 16.03.2010 - 09:33
Abone Ol google-news

Polis kuvvetleri, Doğu Kudüs'ün çoğu mahallesinden çekildi. İsrail Emniyet Müdürü David Cohen, Eski Kent ve çevresinde meydana gelen son şiddet olaylarının, üçüncü intifadaya sebebiyet vereceğine inanmadığını söyledi.


Filistinli kaynaklara göre, hem Doğu Kudüs'te, hem de Batı Şeria'da çıkan olaylarda yaralanan Filistinliler'in sayısı 100 dolayında. Olaylarda 41 kişinin tutuklandığı, 8 İsrail polisinin de yaralandığı belirtildi.

Yine Filistinli kaynaklara göre, El İssaviyye Mahallesi'ndeki çatışmalar sırasında polisin attığı mermilerden birinin isabet ettiği genç bir Filistinli gözlerini kaybetti, bir gazeteci de atılan kurşunlarla ayağından yaralandı.

Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'nin merkezi durumunda Ramallah'ta askeri kontrol noktası Kalendiye'deki çatışmalarda, sınır polisleri ve askerlerin, göstericileri dağıtmak için kontrol noktasından 200 metre kadar içeriye girdikleri kaydedildi.

Eski Kent'te, El Aksa Camii'nin dış girişlerinden Hutta Kapısı'nda polise taş ve patlayıcı atanlardan 12 yaşındaki bir çocuğun yakalandığı, polisin çocuğun annesi ile bir akrabasını alarak, sorgulanmak üzere karakola götürdüğü bildirildi.

Doğu Kudüs'ü savaş alanına çeviren olayların gerisinde Eski Kent'in Yahudi mahallesinde, geçmişi 1700'lü yılların başına dayanan Hurva (Harabe) sinagogunun yeniden inşa edilerek hizmete açılmasıyla ilgili söylentiler büyük pay almıştı. Filistinliler arasında dalga dalga yayılan bu söylentiler, İsrail polisini de harekete geçirmiş, geçen Cuma gününden bu yana Eski Kent'in tam bir sıkıyönetim uygulaması altına girmesine neden olmuştu.

Dün resmen açılan ve bugün de birçok Yahudi yerleşimci ile aşırı dinci Yahudi grupların ziyaret ettiği sinagogun yeniden inşasının, sinagogun Yahudiler'in üçüncü tapınağının inşaatının başlangıcı olacağı yolundaki yaygın söylentiler nedeniyle Filistinliler'e, Mescid-i Aksa'ya gelip camiyi korumaları çağrısı yapılmıştı.

Bu nedenle İsrail ordusu, Filistinliler'in Kudüs'e gelmelerini engellemek amacıyla Batı Şeria'ya tam abluka uygulamasına geçmişti. Yine Kudüs'teki Filistinliler'in El Aksa Camii içinde toplanmalarını önlemek amacıyla hem Eski kent girişleri hem de cami girişleri gençlere kapatılıp, sadece 50 yaşın üzerindeki erkeklerle kadınlara giriş izni verilmişti.
Polis, ayrıca Yahudi aşırıların El Aksa Camii çevresinde son birkaç yıldır düzenli yaptıkları yürüyüşe de de izin vermemişti.

Sinagogun açılışında İsrail Hahambaşı Yona Metzger'in, tüm bunların bir söylenti olduğunu ifade etmesine, üçüncü tapınağı inşa etmek gibi bir niyetleri bulunmadığını dile getirmesine ve alınan tüm polisiye önlemlere rağmen, Doğu Kudüs'te olayların önünü almak mümkün olmadı.


Cohen: "Üçüncü intifada yok"

İsrail Emniyet Müdürü Dudi Cohen, öğleden sonra Eski Kent'e gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundu. Olayların üçüncü intifada olarak nitelendirilmesine karşı çıkan Cohen, bu tür tanımlar konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Emniyet Müdürü, "Ortada sadece düzeni bozmaya çalışanlar var, üçüncü bir intifadadan söz edemeyiz" dedi. Cohen, polis kuvvetlerinin düzeni koruyabilmek için Cuma günü sonuna dek Eski Kent ve Doğu Kudüs'te kontrolü devam ettireceklerini kaydetti.

Kudüs'ün korunması gereken benzersiz bir karakteri bulunduğunu belirten İsrail Emniyet Müdürü, Arap ve Yahudi mahallelerinde barışın muhafaza edilmesinin elzem olduğunun altını çizdi. Bu arada, polisin, Haremüşşerif'e girme teşebbüsünde bulunan bir aşırı sağcı Yahudi'yi tutukladığı bildirildi.

Emniyet Sözcüsü Micky Rosenfeld, daha sonra yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs'te durumun kontrol altına alındığını belirtti. Doğu Kudüs ve Eski Kent üzerinde polis helikopterlerinin yoğun uçuşları devam ediyor.


Öfke günü

Gazze Şeridi'ndeki Hamas liderlerinden İzzet Er-Reşak, dün, Hurva sinagogunun inşa edilmesinin "savaş ilanı" anlamına geldiğini söylemiş, sinagogun Yahudiler'in Süleyman Tapınağı'nı inşa etme planlarının bir parçası olduğunu öne sürmüş ve Hamas tarafından yapılan çeşitli açıklamalarda, bugün "öfke günü" ilan edilmişti.

Filistin Başbakanı İsmail Haniyye de bugün yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni Filistin halkını ve kutsal mekanlarını koruması için, Batı Şeria'da direnişin elini serbest bırakmaya çağırdı.

Haniyye, Gazze'de kabine toplantısı öncesi, "El Fetih yönetimi, Batı Şeria'da Filistin halkının öfkesine kuşatma uyguluyor. El Fetih yönetiminden beklenen, ağır elini Filistin halkının ve kahraman direnişin üzerinden kaldırmasıdır" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise "Kuralları aşırıların koymasına izin vermeyeceğiz" dedi ve bu gösterilerin, her iki tarafta aşırıları güçlendirmekten başka işe yaramayacağını vurguladı.

El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayı de bir açıklama yaparak, Filistin Yönetimi'nden "düşmana karşı koyabilmek ve Kudüs'ü savunabilmek için" silah istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler