"Kül bulutu trafik güvenliği açısından risk yaratır"
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutundan etkilenmesi halinde havayollarında yaşanacak olumsuzluğun, karayollarında geçici talep artışı oluşturabileceğini belirterek, ''Ancak trafik güvenliği açısından risk yaratır'' dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İzlanda'da meydana gelen volkanik hareketler nedeniyle oluşan kül bulutları sonucu havayolu seferlerinin iptal edilmesinin bir çok alanda önemli sorunları da beraberinde getireceğine işaret etti.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün kül bulutunun Türkiye'yi etkileyebileceği yönünde tahminlerde bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ilıcalı, ''Bizler, en olumsuzu düşünüp ona göre planlama yapmak zorundayız. Hava akımları ve atmosferik olayların durumuna göre tedbir alınması lazım. İnsanlar saatlerce havaalanlarında bekletilmemeli, havaalanı yerine alternatif yollara yönlendirilmeli. Bu olumsuz durum devam ederse bir çok alan sekteye uğrayabilir'' görüşlerini bildirdi.
Prof. Dr. Ilıcalı, havacılık sektöründe yaşanan aksaklığın kara ve deniz yolları üzerindeki etkilerine ilişkin ''Türkiye'de havayollarında yaşanacak bir olumsuzluk, karayollarında geçici talep artışı oluşturur, ancak trafik güvenliği açısından risk yaratır. Bu durum, planlı ve programlı bir artış olmayacağı için kaza sayılarında artış oluşturabilir'' değerlendirmesinde bulundu.
"Durum uzarsa sektör önlem almalı"
Prof. Dr. Ilıcalı, havayolunun, 500 kilometreyi geçen seyahatlerde avantaj sağladığını ancak seferlerin iptal olması nedeniyle pek yolcunun havaalanlarında günlerdir mahsur kaldığını belirtti.
Kül bulutu yüzünden havayolu şirketlerinin büyük zararlara uğradığını anlatan Ilıcalı, ''Türkiye'deki havayolu şirketleri daha kül bulutu yurda gelmeden etkilendi, çünkü cirolarının çoğunu Avrupa üzerinden yapılan seferler oluşturuyor. Kül bulutundan etkilenmesi halinde Türkiye'de iç hatlar, dış hatlar kadar etkilenmeyecektir'' diye konuştu.
Prof. Dr. Ilıcalı, kül bulutunun Türkiye'nin hava sahasını etkileme ihtimali bulunduğunu ancak tüm hava sahasını kaplamasının beklenmediğini anımsatarak, ''İptal edilen seferlerin önceden duyurulması gerekir ve alınan kararların bir an önce açıklanması gerekir'' dedi.
Kül bulutunun ne kadar süre etkili olacağı konusunda bilim adamlarının çalışmalar yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu durumun ne kadar süreceğini yanardağ hareketleri belirleyecek. Bu durum uzarsa havacılık sektörünün önlem alması gerekir. Acil durumlarda uçakların belli metrelerde uçuşu mümkün olabiliyor. Bu durum bir ay sürerse uçuşlar nasıl olacak? Etkilendiği bölgede ne yapılacak? Havanın alternatifi yok ancak devam etme olasılığı halinde kül bulutunun atmosferin hangi tabakalarında ne kadar etkili olduğuna bakılarak havayolu açısından risk alınmadan farklı çözümler üretilebilir. Kısa sürede ilgili birimler ve bilimsel kuruluşların bu konuda harekete geçip dünyayı bilinçlendireceklerine inanıyorum.''
Ulaştırma Bakanlığı'nda kriz masası
Bu arada, Türkiye hava sahasında gelecek hafta etkili olması beklenen kül bulutuna ilişkin Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bünyesinde kriz masası oluşturuldu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama