Kulakta büyük risk

Kulakta çınlama, denge kaybı, baş dönmesi, titreme gibi durumlar varsa kulak kireçlenmesi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu sorun her 10 kişiden birinde görülebiliyor.

Kulakta büyük risk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.08.2017 - 23:41

Kireçlenmenin yalnızca eklemlerde olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kireçlenme vücutta belki de hiç aklınıza gelmeyecek bir organda da olabiliyor. Bu organlardan biri “kulak”... Çınlama ve işitme kayıplarına neden olabilen kulak kireçlenmeleri, kişinin iş ve sosyal yaşamını durma noktasına getirebiliyor. Uzmanlar uyardı: “Kulakta çınlama, denge kaybı, baş dönmesi, titreme gibi durumlar varsa kulak kireçlenmesi ile karşı olabilirsiniz. Tedavi edilmezse kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir.” Kulak kireçlenmesinde en sık rastlanan “otoskleroz”un her 10 kişiden birinde görüldüğü belirtiliyor. Kadınlarda ve genetik geçmişi olanlarda daha sık görülen hastalığın hamilelikte ortaya çıkma ihtimalinin arttığı belirtiliyor. Kulak kireçlenmesi, işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi belirtilere neden oluyor. Hastalar şiddetli çınlamanın verdiği rahatsızlıktan dolayı işitme kaybının farkında olamıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, kulak kireçlenmesinin ( otoskleroz ) nedenleri, tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri yanıtladı.

‘Nedeni bilinmiyor’

-Ortakulak kireçlenmesi nedir?

Kulak kireçlenmesinin nedeni bilinememekle birlikte, genetik geçişli bir hastalık olduğu gözlemlenmiştir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Bu hastalık 20-40 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Kulak kireçlenmesi tedavi edilmediği sürece kalıcı işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, hamilelik döneminde artış gösterebilmektedir. İşitmenin ilk aşamasında ses dalgaları dış kulak kanalı boyunca kulak zarına ulaşarak zarı titreştirir. Bu titreşim ortakulakta bulunan çekiç, örs, üzengi adı verilen minik kemikçikler ile içkulak sıvısına aktarılır. İçkulakta yer alan sinir uçlarında elektrik enerjisine dönüştürülen ses dalgaları işitme siniri ile beyin işitme merkezine iletilerek duyma gerçekleştirilir. Otoskleroz, ortakulaktaki kemikçik ve içkulaktaki salyangozun katılaşması sonucu meydana gelir. Bu durum kulakta normal olmayan kemik gelişmesi olarak da ifade edilmektedir. Kulak kireçlenmesinde, içkulakta bulunan kemik duvarı hasar görmektedir ve bu da içkulak girişinde süngerimsi kemik yapısının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu kemikleşme, kulağın içindeki çalışma sistemini önleyerek işitme kaybına neden olur.

-Tanısı nasıl konur?

Diapozon adı verilen bir muayene aleti ya da odyometri adı verilen ve özel cihazlarla, sesten yalıtılmış kabinlerde yapılan işitme ölçümleri tanının konulmasında rol oynamaktadır. Odyogram adı verilen işitme ölçüm sonucu ile hastalığın ameliyatla düzelecek safhaya gelip gelmediği de belirlenmektedir.

-Tedavi seçenekleri nelerdir?

Yeni başlayan ve klinik olarak kişiyi çok fazla etkilemeyen durumlarda kişiye işitme testleri uygulanır ve takip edilir. İşitme kaybı sosyal yaşantısını etkileyenler için, ameliyat ya da işitme cihazları ile rehabilitasyon öngörülmektedir. Bunların dışında hastalığın ilerlemesini yavaşlatan sodyum florür gibi bazı ilaçlarda mevcuttur. Ameliyatla tedavi, otoskleroz vakalarında tercih edilen bir yöntemdir. Ameliyat ile üzengi kemiği çıkarılarak yerine metal ya da plastik protez yerleştirilir. Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi görülebilmektedir. Bu nedenle yatak istirahati yapılmalıdır. Bu yüzden iki kulakta da kireçlenme varsa önce bir kulağın ameliyat edilmesi, sonrasında alınan sonuca göre diğer kulağın ameliyat edilip edilmeyeceğine karar verilmesi gerekmektedir.

İlk 3-6 ay önemli

-Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Operasyon sonrasında hastanın iki gün dinlenmesi gerekmektedir. Ameliyatı takip eden ilk 3 hatta 6 ay önemlidir. Hastanın bu sürede kulakta pozitif basınca yol açacak ağır kaldırma, dalış, uçak yolculuğu ya da ıkınma gibi durumlardan özellikle kaçınması önemlidir. Otosklerozun her iki kulakta olması durumunda iki kulağa birden müdahale edilmemelidir. Operasyon için ilk kulağın ameliyatından sonra 6 ay beklenilmelidir. Cerrahi müdahale sonrası hastaların işitmeleri hemen düzelme göstermektedir.

Çınlama ve baş dönmesi olur

Op. Dr. Koray Cengiz, ortakulak kireçlenmesinin ilk gösterdiği belirtinin tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen yavaş bir şekilde ilerleyen işitme kaybı olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “Bu işitme kaybının şiddeti değişiklik gösterebilmektedir. Kulakta meydana gelen kireçlenmeyi kulakta çınlama, denge kaybı, baş dönmesi, titreme ve devinimsel algı problemleri takip edebilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler