Kümesin kötüsü Tavuk Volkan

Erdil Yaşaroğlu, Faşist Tavuk karakterini yeniden yarattı. Penguen’de yeniden hayat bulan Tavuk Volkan sokakta her gün rastladığımız bencil, kötü ve acımasız karakterin çizgide nefes alan hali. Yaşaroğlu yeni karakterini Sokak’a anlattı.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 15:34
Abone Ol google-news

 

Faşist Tavuk 2011 yılında Rusya'da artan ırkçılığa karşı Moskova'da düzenlenen saygı konulu karikatür festivali için çizdiğim bir öyküydü. Ayrıca kitap olarak da basıldı ve Rusya'da okullarda ders kitabı olarak okutuluyor. Rus Milli Eğitim Bakanlığı haftada bir saat "saygı" dersi koymuştu o zaman. Senden farklı düşüncede, inançta, fizikte olan insanlara karşı saygıyı öğretmek için. Sanırım hâlâ okutuluyor. Ne güzel değil mi? Bizim de kesinlikle ihtiyacımız olan bir ders aslında.

SIRADANLAŞAN KÖTÜLÜK

Faşist Tavuk’u yeniden yarattım çünkü günümüz Türkiyesi’ni çok iyi yansıtan bir karakter olmuştu. Önceden, sert ve fazla acımasız olarak düşündüğüm bu karakterin artık normal ve içimizden biri haline geldiğini fark ettim. Bu çok korkunç bir şeydi ve bunu çizmem gerekiyordu. Aramızda yaşayan ve normalleşen kötülük işlenmesi gereken bir konu.

TEK DİŞİ KIRIK VOLKAN

Volkan çocukken beni dövüp oyuncaklarımı alan çocuğun adı. Babası ona sürekli şiddet uygulardı. Tek dişi kırıktı. Babasının yumruğuyla kırılmıştı. Nedenlerini ancak büyüdükten sonra anladığım şiddeti, bencilliği ve kötülüğü temsil ediyor benim çocukluğumda.

FAŞİST ÇİZGİ DIŞINA ÇIKABİLİR

Faşist sıfatını kaldırmamın nedeni karakterin benim oturttuğumçizginin dışına çıkmasını istememem. Faşist, onu raydan çıkarabilecek kadar kuvvetli bir tanım.

 

ARAMIZDAKİ VİRÜSLERİN DİĞER ADI

Tavuk Volkan bugün toplumu bozan, aramızda yaşayan virüsleri temsil ediyor: Kendi çıkarları için kötülük yapmaktan çekinmeyen, bundan mutlu olan, bencil ama korkak bir karakter Volkan. Aslında çok da zayıf bir karakter. Öyle olduğu için de hayata tutunamamış biri. Daha doğrusu tutunmuş ama hayata tutunabilmek için bulabildiği tek kanca kötülük. Volkan içimizdeki kötülüğü ve saklamaya, bastırmaya çalıştığımız duyguları doyasıya yaşayacak. Biz onun maceralarını okurken, bir yandan da Volkan'ı bu hale getiren olaylara şahit olacağız.

PLAZA PİLİCİ DİDEM, ATARLI TAVUK MERVE

Şimdilik birkaç tane de yan karakter ekledim. Plaza Pilici Didem, Atarlı Tavuk Merve, Yakışıklı Horoz gibi. Birkaç karakter daha yolda. Onlar aracılığıyla dünyamızı anlatıyorum. Ayrıca bu seri sayesinde Tavuk Volkan'ın insan (hehe) taraflarını da görüyoruz. Bu okuyanı biraz üzüyor, kötüye empati yapmamızı sağlıyor. Onu anlarsak tedavi edebiliriz belki.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler