Küresel mali kriz G-7 toplantısında
Dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip yedi ülkenin (G-7) ekonomi ve maliye bakanları ve merkez başkanlarının katılımıyla Roma'da düzenlenen toplantıda, küresel mali kriz, bu soruna ilişkin alınan ve alınabilecek önlemler masaya yatırılacak.
Roma'da yapılacak G-7 toplantısında, küresel mali kriz ve önlemler masaya yatırılacak. Bu akşam, Villa Madama'da çalışma yemeğiyle başlayacak toplantı, küresel mali krizle mücadelede ortak kuralların belirlenmesini, dünya ekonomisini olumsuz etkileyen korumacılıkla mücadeleyi de hedefliyor.
Roma'nın tarihi merkezindeki Veneto caddesinde bulunan Excelsior otelde yapılacak toplantı nedeniyle, olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Otel çevresindeki caddelerin bir bölümü, toplantı nedeniyle trafiğe de kapatıldı.
Toplantıda, Uluslararası Para Fonu (IMF), IMF politika belirleme komitesi (IMFC), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), "Afrika İçin Yeşil Devrim İttifakı" (AGRA) Projesi, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Finansal İstikrar Forumu'nun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası, Avro Grubu, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşler Komiserliği de en üst düzeyde temsil edilecek.
Ev sahibi İtalya'nın Ekonomi Bakanı Tremonti, küresel mali krizi "daha önce benzeri görülmemiş bir kriz" diye niteleyerek, "ekonomi politikalarındaki reform ve önlemlerin" de bu olguyu göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Tremonti, G-7 toplantısıyla ilgili olarak, "Roma'da, küresel ekonomiyi istikrara kavuşturacak eylemler belirlenmeye çalışılacak. Ekonomik koşulları daha da zorlaştıran koruyucu yaklaşımlara dur denilmesi ve ortak kuralların belirlenmesi gerekiyor. Özellikle piyasaların saydam ve doğru çalışmasına yönelik iyileştirmeler yapılması lazım" diye konuştu.
Roma'daki toplantıda ABD'yi Barak Obama yönetiminin Maliye Bakanı Timothy Geithner temsil edecek. Geihner'in, bakan sıfatıyla katılacağı bu ilk uluslararası toplantısında ilgi odağı olması bekleniyor. G-7 ülkeleri, ABD ve ev sahibi İtalya dışında, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor.
"Korumacılığı ve ekonomik milliyetçiliği engellemek lazım"
Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Joaquin Almunia, küresel ekonomik krizle mücadelede, korumacılık ve ekonomik milliyetçilikden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.
Almunia, G-7 toplantısı için bulunduğu Roma'da bugün yaptığı değerlendirmede, "Bu zorlu dönemde, korumacılık ve ekonomik milliyetçilik engellenmelidir. Küresel kriz, dünya ölçeğinde koordineli çözümler gerektiriyor" dedi.
G-7 toplantısının küresel krizle mücadele açısından da büyük önem taşıdığını belirten Almunia, ABD'deki yeni yönetimin Maliye Bakanı Timothy Geithner'in Roma'da olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
"Obama yönetiminin temsilcisi, burada diğer G-7 temsilcileriyle birlikte, dünyadaki genel durumu, finans sisteminin sorunlarını, finansal sistemde köklü reformlar için gerekli zemini hazırlaması gereken nisandaki Londra zirvesi için ilk kez karşılıklı görüş alışverişi imkanı bulacak."
Almunia, G-7 ülkelerinin maliye ya da ekonomi bakanlarının ve merkez bankası başkanlarının katılacağı toplantıda, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların da üst düzey de temsil edileceklerine dikkati çekerek, "G-7 toplantısında, Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşların yeni sorunlar karşısında farklı roller üstlenmeleri meselesinin de ele alınması gerekecek" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rusya'dan ilk açıklama!
- Cihatçılar Şam'ı ele geçirdi
- Suriye Başbakanı konutundan böyle çıkarıldı
- 'İsrailcilerin sevinci yarım kalacak'
- 'Esad ve ailesi Moskova'ya vardı'
- Esad'ın uçağı düşürüldü mü?
- 'Direnişle karşılaşmadan...'
- İsrailli bakandan 'Kürtler, Dürziler ve ittifak' mesajı
- Ankara'dan ilk Suriye açıklaması
- 'Suriyelilerin dönmesi ekonomiyi nasıl etkiler?'