'Kürt sorunu demokratikleşmeyle sağlanır'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Kürt sorununun çözümünün Türkiye'de siyasal ve toplumsal demokratikleşmeyle, bölgesel düzeyde ise emperyalizmin bölge dışına atılmasıyla sağlanabileceğini ifade etti.

'Kürt sorunu demokratikleşmeyle sağlanır'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2011 - 10:00

Çakar, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Türkiye'nin emeğin üzerindeki sömürü ve sorunlar ile iç içe bir şekilde demokrasi ve toplumsal barışı dışlayan yaklaşımların egemenliğinde olduğunu kaydeden Çakar, Kürt sorunundaki tıkanıklık ve çözümsüzlüğün de buradan kaynaklandığına işaret etti. Kürt sorununun, başlayan ve biten ateşkesler, "demokratik açılım", "milli birlik projesi" gibi farklı uçlara çekilebilir "oyalama taktikleri" ve sorunların silahların namlularına havale edildiği yaklaşımlar sonucu bütün yakıcılığı ile ortada durduğunu belirten Çakar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Diğer yandan ülkemiz, Ortadoğu'ya yönelik emperyalist senaryolar üzerinden Kürt sorununun bölgesel boyutları ile bölgede siyasallaştırılan Sünni-Şii, Alevi, Nusayri gerilimlerine dahil edilmektedir. Emperyalizmin Irak'tan sonra Suriye, Lübnan, İran, Libya, Somali ve Sudan'ı hedef seçen politikalarına Türkiye'nin müdahil edilmesiyle Kürt sorunu ülkemiz içinde olsun bölge düzeyinde olsun daha da karmaşık boyutlar kazanmaktadır. Bu mevcut durum, bölge halklarının aleyhinedir. Bizce çözüm siyasal ve toplumsal demokratikleşme paradigması içinde olmak üzere, Kürtler ve Türklerin Türkiye'de birlik içinde bir arada yaşamasında, bölgesel düzeyde ise emperyalizmin bölge dışına atılması ve halkların kardeşliği temelinde sağlanabilecektir."

Çakar, MMO tarafından düzenlenen "GAP ve Sanayi" kongrelerinde ortaya çıkan Kürt sorununa ilişkin görüşleri 1 Eylül dolayısıyla bir daha açıklarken "Emperyalist senaryolara karşı ülkemizi güçsüz kılan Kürt sorunu kapsamlı bir demokratikleşme çerçevesinde çözülmeli, Anayasa bugün AKP'nin yaptığı gibi değil, emek ve tüm temel demokratik haklar bağlamında değiştirilmeli, toplumdaki eğilimlerin siyaset ve parlamentoda temsili önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır" dedi. Çakar, Güneydoğu Anadolu'da merkezi bir planlama dahilinde kamu eliyle sanayileşme sürecinin başlatılması gerektiğini belirtirken tarımda ve köylülükte düzenin değiştirilerek toprak ve tarım reformunun da yapılması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler