Kürtaj yasal yapmak yasak
Hastanelerde yasalarda yer almamasına karşın kürtaj yaptırmak isteyen kadınlara evlilik cüzdanı soruluyor, tecavüz sonrası kürtajda 20 hafta sınırı bulunmasına karşın sorun çıkarılarak uygulanmıyor, 8 haftayı geçen gebeliklerde "teçhizat yok" denilip anestezi uygulanmıyor, bekâr hamile kadınlar aşağılanıyor.
Başbakan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasından sonra fiili kürtaj yasağı başladı. 8 aydır bu fiili yasağa dikkat çekmek için kampanyalar düzenleyen “Kürtaj Haktır Platformu” devlet eliyle devlet hastanelerinde yaşanan yasadışı uygulamaları belirledi. Kürtaj Haktır Platformu, hâlâ yasal bir hak olan kürtaj konusunda kadınları bilgilendirmek için “doğru bilinen yanlışlara” karşı broşürler ve videolar hazırladı, web sitesinde kadınların karşılaştıkları engelleri anlatan “Rahim Hikâyeleri”ni yayımlamaya başladı.
Beyoğlu’ndaki Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan platformun üyelerinden gazeteci Ayşe Düzkan, kürtaj ve sezaryende kadınların yasalara aykırı bir dizi uygulamayla karşılaştıklarını anlatarak “Kürtaj yasal, ama fiili olarak yasak. Yasaya göre 8 haftaya kadar olan hamileliklerde lokal, 8-10 hafta arasında genel anestezi uygulanması gerekiyor, ama imkânlar yetersiz diye uygulanmıyor” dedi. Dr. Filiz Ayla da kürtajın yasal olmadığı yıllarda çok sayıda kadının hayatını kaybettiğini, bunların kayıtlara bile geçmediğini anımsattı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Emekliye iyi haber yok!
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!