"Kuştan korkan darı ekmez"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, demokratik açılım sürecinde başarılı olacaklarını belirterek, ''Öyle toptan, tanktan, gürültüden, patırtıdan korkacak insan yok bizde. Kuştan korkan darı ekmez. Biz bu yola çıkarken onun bunun kaşına gözüne bakarak yola çıkmadık. Millet ne istiyor ona baktık'' dedi.

Yayınlanma: 14.11.2009 - 17:48
Abone Ol google-news

AKP'nin bugüne kadar Türkiye'nin çözülememiş, kronikleşmiş tüm sorunlarını kucağında bulduğunu dile getiren Arınç, ''Hepsi, çözülmesi gerekli, kimsenin el atmadığı sorunlardı. Hepsiyle boğuştuk, hepsini çözdük'' diye konuştu.

Tek amaçlarının, hizmet odaklı siyaset olduğunu belirten Arınç, 2002'de iktidara geldiklerinde Diyarbakır'ın bin köyünden sadece 110'unun suyunun olduğunu, beş yılda 650 köye su götürdüklerini anlattı. Milletin çalışana, hizmete oy verdiğini vurgulan Arınç, ''Halkımız daha mutlu, daha huzurlu olsun, refah düzeyi daha yüksek olsun'' dedi. Türkiye'nin komşularıyla hiçbir sorunu olmadığına dikkati çeken Arınç, salonda bulunan partililere demokratik açılım sürecini anlattı. Arınç, şöyle konuştu:
''Suriye ile harbe gidiyorduk, şimdi kardeş olduk, vizeleri kaldırdık. Irak'la dostuz, İran'la dostuz, Ermenistan ile 100 yıllık sorunumuz var, çözmeye çalışıyoruz.
Komşularıyla artık kavga etmeyen Türkiye, kendi içindeki en zorlu meseleyi nasıl çözecek? Tamam komşumla kavga etmiyorum ama içimde kavga var. İçimde terör belası var, çocuklarımın, annelerimin, babalarımın gözyaşı içinde olduğu, nice askerimin, polisimin, nice öğretmenin, savcının, sağlık memurunun, nice astsubayın, korucunun can verdiği bir ateş yanıyor... Türkiye'de dağa çıkanlar var, vurulanlar var, bombalananlar var. Neredeyse 30 yıldan beri 30 bin insanımızın, 300 milyar da kaybımızın sebebi oldu. Bu hala Türkiye'de bir ateştir. Bununla bizden önceki 15 hükümet baş edememiş. Baş etmek istedi mi, istemedi mi? Onu da bilmiyorum ama baş edememiş. Baş etseydi biz bugün çok rahat olurduk. Bizim zamanımızda çıkmadı bu terör. Bizden önce vardı, bizim zamanımızda da devam etti. Önlemeye çalıştık, büyük ölçüde muvaffak olduk ama hala 5 bine yakın silahlı eylemci, içerde ve dışarda eylem yapmak için dağlarda sıra bekliyor.
O zaman madem ki bütün zor, sıkıntılı işleri çözmek siyasetçinin işidir ve Türkiye'de bu zor işleri çözmek için bir AKP iktidarı vardır, o zaman bu sorunu da çözmeliyiz.''


Kürt açılımı


Kürt açılımının iki ana dayanağı olduğunu belirten Arınç, bunlardan ilkinin terörü bitirmek olduğunu vurgulayarak, ''İkincisi de demokratikleşme. Özgürlüklere daha çok kuvvet vereceğiz. Söylediğimiz, yapmak istediğimiz budur'' dedi. CHP ve MHP'nin bunu duymak ve dinlemek bile istemediklerini dile getiren Arınç, şöyle konuştu:
''Maalesef bizi hainlikle suçluyor, ağız dolusu hakaret ediyorlar. Geçtiğimiz Salı günü o zorbalıklar neydi öyle? O kürsüye yürümeler, o hakaretler neydi? Bunlar, zayıf, güçsüz kendinden emin olmayan insanların işi. Biz kendimizden eminiz. 17 milyon oyu temsil eden AKP, bu milletin içinden çıkmış olan AKP, hiçbir zaman ihaneti düşünemez, hiçbir zaman bu konuda halkın düşündüğünün aleyhinde bir iş yapamaz.

Alacağımız hukuki tedbirler var. Kanunlar çıkaracağız, genelgeler, yönetmelikler yapacağız. Türkiye'de herkes kendini rahatlıkla ifade edebilecek. (Ben buyum) diyecek. Yeter ki şiddet istemesin. (Ben buyum, sana da saygı duyuyorum) diyen herkese ifade özgürlüğü, demokratik haklar vereceğiz.''


''Elimizdeki imkanları kullanacağız"

Herkesin etnik kökeninin farklı olabileceğini dile getiren Arınç, bunun kavga etmek için bir sebep değil, zenginlik olduğunu söyledi. Teröristlerin ve terör eylemlerinin sonunu getirebilmek için öncelikle yapılacak işin dağa çıkışları önlemek, dağdan inişleri teşvik etmek olduğunu vurgulayan Arınç, dağa çıkışlar bir şekilde önlenirse dönüşler de kolaylaştırılabilirse eylemlerin sonunun yavaş yavaş geleceğini kaydetti.
''Amacımız, terör örgütünün silahları bırakması, eylemlere son verdiğini ilan etmesidir'' diyen Arınç, bunun için ellerinde pek çok imkan olduğunu söyledi. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biliniz ki elimizde terörü sona erdirmek için ne imkan varsa onu kullanacağız. Siz bize güvenin. Biz de size güvenmeye her zaman devam edelim.
MHP, (söyletmem bunu) diyor. Yani ağzımızı bile açtırmayacak, imkanı olsa. CHP başka bir kötülük daha yapıyor, mesela misal veriyor, eskiden diyor (Dersim isyanı vardı, bu Kürt Aleviler orada baş kaldırmışlardı, pek çoğu öldürülmüştü, bombalanmıştı, biz o zaman bile annelerin gözyaşı dinsin diyenleri dinlemedik, daha çok annelerin ağlamasını istedik, şimdi niye dinecekmiş) diyor. (Akan kan niye duracakmış) diyor. Bunu diyen adam da Baykal'ın sağ kolu Onur Öymen. 80 yaşına gelmiş büyükelçi, Dersim'de olan biteni alkışlayacak noktaya geliyor.
Ama şimdi bütün Türkiye'deki Aleviler bu talihsiz sözü sarf eden adama karşı, partisine karşı tepki duyuyorlar. Maalesef her konunun istismarını yapmış siyasetçilerin Türkiye'yi hala kendi isteklerine göre yönetme arzusudur bu...

Ama Türkiye'de bir gerçek var. 1950'de iktidardan düşürülen CHP, 60 yıl geçmesine rağmen bir daha kesinlikle tek başına iktidara gelemedi. Gelme ihtimali de yok. Adam (yüzde 20'yi bulsam, tamam) diyor. Azıcık aşım, kaygısız başım... İktidar olma niyeti yok, bol bol konuşsun, hatta böyle korkutsun milleti, el sallasın. Sesi benden güçlü maşallah... Ama bakın 60 senedir tek başına iktidara gelememiş. Biz bir sene tek başına iktidara geldik görüyorsunuz yedi seneden beri iş başındayız.''


Altı darbe girişimi

AKP iktidarları süresince birçok engellemelerle karşılaştıklarını ifade eden Arınç, ''Bizim başımıza gelenler başkalarının başına gelseydi, rüzgarından bile yere yıkılırlardı. Biz dimdik ayaktayız Allah'ın izniyle'' dedi. Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:
''Ama şu gazetelerde birkaç seneden beri yazılan Silivri'de yargılaması yapılan işin içerisinde görüyorsunuz ki dört tane darbe teşebbüsü, sekiz tane suikast, altı tane ülkeyi karıştırma, bu iktidarın gitmesi için yapılmış. Allah bizimle beraber, millet bizimle beraber. Milletin emaneti bize verildiyse ancak o emaneti biz millete teslim ederiz. Bağırıp çağıranlara teslim etmek gibi bir korkaklığımız yok.

Öyle toptan, tanktan, gürültüden, patırtıdan korkacak insan yok bizde. Kuştan korkan darı ekmez. Biz bu yola çıkarken onun, bunun kaşına gözüne bakarak yola çıkmadık. Millet ne istiyor ona baktık. Onun için Allah'ın izniyle bu işi de başaracağız. Bu beyefendiler, bu siyaset taşeronları ister, istemez... O bizi ilgilendirmiyor. Halka gideceğiz. Anadolu'da tek tek dolaşıp milletimize ihtiyaç duyduğumuz bu konuyu, Türkiye'nin en öncelikli konusunu, birlik ve beraberlik projesini hep beraber anlatacağız.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, attıkları adımların AKP'nin en az bir dönem daha tek başına iktidar olmasını gerektirdiğini, aksi halde ülkenin geriye gideceğini savundu. Arınç, halktan kendilerine güvenmelerini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler