Kuzey cazının iki dev ismi

Borusan Müzik Evi ve Kod Müzik işbirliğinde gerçekleşen Nova Muzak serisinin şubat konserinde Norveç'in Terje Rypdal'dan sonra yetiştirdiği en büyük gitarist Eivind Aarset ve yenilikçi yapımcı Jan Bang sahnede.

Yayınlanma: 07.02.2013 - 14:26
Abone Ol google-news

Jan Bang’ın sesleri ve Aarset’in uçsuz melodileriyle 15 Şubat Cuma akşamı Borusan Müzik Evi’nde doğaçlama rüzgarı esecek. 

Aarset’i Kuzey cazının tam ortasına yerleştiren ilk albümü “Electronique Noire”, The New York Times, Jazz Times ve Jazzwise gibi yayınlar tarafından alkışlanıp, “Miles sonrası en iyi elektrik caz albümlerinden biri” olarak nitelendirilmişti. Kuzey cazını takip edenler için tanıdık bir isim olan Jan Bang ise, Norveç’in electronica gurusu olarak tanınıyor. Aarset’in kaydettiği albümlerin çoğunun altyapı ve sample’ları da ona ait.
                                      
Eivind Aarset, Electronique Noire (1998), Light Extracts (2001), Connected (2004), Sonic Codex (2007) ve Sonic Codex Orchestra: Live Extracts (2010) albümleriyle dünya müzik otoritelerinden her daim tam not aldı. Aarset aynı zamanda müziğinde pek çok yeniliğe yer veren bir isim. Sonic Codex Orchestra’da kullandığı iki davul,ilginç altyapılar,müziğinin caz, rock’a,electronica’ya kadar pek çok değişik kutup içinde erimesini sağladı.Aarset müziğini tarif ederken “Yaptıklarımda belirlenmiş kurallar veya gelenekler yok, kendi kurallarını kendin koyabiliyorsun; müziğin merkezinde asıl olarak ritim var” diyor.

Kendi albümlerinin yanı sıra, çalışmalarıyla 150’den fazla albümde yer almış olan Eivind Aarset, biribirinden farklı ve bir o kadar değerli müzisyenlerle (Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, Ute Lemper, Ketil Bjørnstad, Mike Mainieri, Arild Andersen, Abraham Laboriel, Nils Petter Molvaer ve Django Bates) yaptığı çalışmalarıyla biliniyor.

Jan Bang de kuzey cazını takip edenlere hiç yabancı bir isim değil. Hemen hemen Aarset’in kaydettiği çoğu albümlerde altyapılar ve samplelar ona ait. Norveç’in elektronik gurusu olarak kabul edilen Bang,Sidsel Endresen,Arve Henriksen, Nils Petter Molvaer ve Ketil Bjornstad ile yaptığı çalışmalarla da tanınmakta. 2004 yılında ise prodüktör olarak aldığı Norveç’in en prestijli ödüllerinden biri olan Gammleng ise yaptığı onca önemli kayıtın meyvesi olarak kabul gördü. Bu yıl David Sylvian, Arve Henriksen ve Sidsel Endresen ile birlikte yayınladığı “Uncommon Deities” ile doğaçlamanın sınırlarını zorlayan Bang, kendi projesi Punkt ve Eivind Aarset ile konserlerine devam ediyor.
 
Borusan Müzik Evi etkinliklerinin biletleri tüm Biletix satış kanallarından, pazartesi-cuma günleri arası 10.00-18.00 saatleri arasında Borusan Kültür Sanat’tan ve konser günleri de saat 18.00’den itibaren Borusan Müzik Evi’nden temin edilebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon