Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 'bu daha başlangıç’ dedi

Japonya üzerinden balistik füze uçurup Pasifik’i geren Kuzey Kore lideri Kim, ‘bu daha başlangıç’ mesajı verdi. Trump’a göre ‘konuşmak artık çözüm değil’.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 'bu daha başlangıç’ dedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.08.2017 - 19:10

Japonya’nın üzerinden füze uçurarak Asya-Pasifik krizini yeni bir boyuta taşıyan Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un bu denemeyle, perdeyi daha yeni açtıklarını, Japonya üzerinden yapılacak füze denemelerinin devam edeceğini söyledi. ABD ordusu Hawaii’de füze kalkanını denerken Başkan Donald Trump “Bütün seçenekler masada” tehdidinin ardından bu kez “Konuşmak artık çözüm değil” diye tweetledi.

‘Haraç veriyoruz’

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, önceki gün Japonya üstünden geçen balistik füzenin orta menzilli bir Hwasong-12 füzesi olduğunu ve geçen hafta ABD ve Güney Kore’nin ortak tatbikat yapmasına yanıt niteliği taşıdığını doğruladı. KCNA’ya göre Japonya üzerinden yeni füze denemeleri yapılmaya devam edeceklerini belirten Kuzey Kore lideri Kim Jongun, son denemeyle ilgili “Kore Halk Ordusu’nun Pasifik operasyonunun ilk adımı ve Guam’a yönelik planlarımıza anlamlı bir girişti” dedi.

BMGK’de oybirliğ

Uyanır uyanmaz sabah gazetelerini okurken Twitter’a sarılmasıyla tanınan Trump ise “ABD, 25 yıldır Kuzey Kore’yle konuşuyor ve haraç veriyor. Konuşmak çözüm değil!” diye tweet attı. Trump’ın haraç derken ne kast ettiği anlaşılamadı.

Önceki gün Nevada Çölü’nde nükleer kapasiteli iki bombayı deneyen ABD, dün de Pasifik’teki Hawaii Adaları’ndaki füze savunma sistemini test etti. Pasifik’teki güdümlü füze destroyeri USS John Paul Jones’tan Hawaii açıklarına doğru atılan orta menzilli balistik füze, Hawaii’deki savunma sistemi tarafından başarıyla vuruldu. Ordu “Balistik füze savunma teknolojilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD’nin Kuzey Kore’nin füze denemelerini durdurmasını isteyen tasarısı da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), oy birliğiyle onaylandı. BMGK açıklamasında “Kuzey Kore’rir skandal eylemlerinin sadece bölgeye değil, tüm BM üyelerine tehdit teşkil ettiği” belirtildi. Rusya ve Çin, ABD’nin bölgedeki askeri faaliyeti sebebiyle füze denemelerinden kısmen sorumlu olduğunu belirtse de veto haklarını kullanmadı.

Rusya’nın BM Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “K. Kore ile ilgili sorunların askeri çözümü olamaz. BMGK’nin K. Kore’ye yönelik kararlarında bu koşulun belirtilmesi gerektiğine inanıyoruz” çıkışını yaptı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi “Sorunun barışçı ve diplomatik yoldan çözümü için konsensüs içinde çalışıyoruz” dedi.

Japonya’yı ziyaret eden Britanya Başbakanı Theresa May, “Çin, Pyongyang’a daha fazla baskı yapmalı” talebinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmek üzere Washington’a giden Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, K. Kore’nin BM kararları ve uluslararası hukuku “şiddetli” ihlali nedeniyle dehşete düştüğünü söyledi.

Tokyo’da ABD endişesi

K, Kore füzesini vurmadığı için Patriot savunma sisteminin çalışıp çalışmadığıyla ilgili şüphelerin odağına oturan Japonya’dan üst düzey askeri kaynaklar, Reuters’e “ABD bize gelişmiş radar sistemleri vermiyor, bundan rahatsızız” dedi. Habere göre, K. Kore tehdidine karşı Aegis savunma sistemini 2023’e dek kurmak isteyen Japon ordusu, ABD’nin kendisini yeterince desteklememesinden rahatsız. ABD’nin en gelişmiş teknolojileri yakın müttefikleriyle bile paylaşmaktan imtina ettiği yorumu yapıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler