Kuzey Koreli sığınmacıya insan hakları ödülü

Birleşmiş Milletler İzleme Örgütü, bu yılki "Cesaret Ödülü"nün Kuzey Kore'deki esir kamplarından kaçıp hayatta kalmayı başarmış tek kişi olan Shin Dong-hyuk'a verildiğini açıkladı.

Yayınlanma: 22.05.2013 - 20:45
Abone Ol google-news

Örgütün internet sitesinde yapılan açıklamada, ödülün Shin'e 5 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak törende takdim edileceği belirtildi.

Shin, törende büyükelçiler, BM yetkilileri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine hitaben bir konuşma yapacak.

BM İzleme Örgütü Başkanı Hillel Neuer, esir kampında işlenen zulümlere tanıklık etmek zorunda kalan Shin'in Kuzey Kore'nin sessiz kurbanlarının insan haklarını koruması için dünya kamuoyunu harekete geçirerek ödüle layık görüldüğünü söyledi.

Neuer, Shin'in sessiz ve huzur içinde yaşamak yerine tüm gücüyle ardında bıraktıkları için çaba gösterdiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, ocak ayında Shin ile tanıştıktan sonra Pyongyang yönetimi tarafından işlenen "ciddi suçların" uluslararası düzeyde soruşturulması talebinde bulunmuştu. BM İnsan Hakları Konseyi, Kuzey Kore'de işlenen insan hakları ihlallerini araştırması için yetkili atamıştı.

İşçilerin esir muamelesi gördüğü kampların en acımasızlarından biri kabul edilen 14. Kamp'ta dünyaya gelen Shin, çocukluğunu ve ilk gençliğini kampta dövülerek, işkence görerek ve son derece güç koşullarda çalışmaya zorlanarak geçirmişti.

Annesinin ve erkek kardeşinin idam edilişini izlemek zorunda kalan Shin, 23 yaşında kamptan kaçmış ve Güney Kore'ye geçmeyi başarmıştı.

Shin'in öyküsü, Washington Post gazetesi muhabirlerinden Blaine Harden tarafından "Escape from Camp 14" adıyla kitaplaştırılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler