Lagarde da adaylığını açıkladı
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde da, IMF Başkanlığına aday olduğunu bildirdi.
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, düzenlediği basın toplantısında, ''IMF Başkanlığı için adaylığımı koymaya karar verdim'' dedi.
Lagarde, düzenlediği basın toplantısında, IMF başkanlığına, ''düşüncesinin olgunlaşmasından'' ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e danıştıktan sonra aday olmaya karar verdiğini söyledi.
Maliye Bakanı Lagarde, ''IMF'de başkanlık için Avrupalı olmak engel oluşturmamalı. Avrupalı olmak artı olmamalı, ancak Avrupa olmak eksi de olmamalı. Seçilirsem, avukat, bakan, yönetici ve kadın olarak bütün uzmanlığımı kullanacağım. Adaylığım için olası en büyük uzlaşmayı sağlamak istiyorum'' dedi.
Özellikle borç sorunuyla uğraşan Avrupa'ya odaklanmayacağını, sadece Avrupa'nın değil bütün IMF üyelerine hizmet için aday olarak çalışacağını belirten Lagarde, ''Finansal kriz hiçbir ülkeyi ayırmadı'' diye konuştu.
Deneyimi ve Avrupalı yetkililerle iyi ilişkilerinin, Avro Bölgesi'nin borç krizinde IMF'nin rolünü yönlendirmede avantaj olacağını kaydeden Lagarde, ''Avro Bölgesi'ndeki ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına prensip olarak karşıyım'' dedi.
Lagarde, seçilmesi halinde IMF'de ''daha fazla temsiliyet ve daha fazla esneklik'' için çalışacağını da söyledi.
Lagarde ile ilgili yasal soruşturma
Bu arada Lagarde adaylığına gölge düşürebilecek potansiyel bir yasal sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor.
Fransız yargıçlar, IMF başkanlığı için adaylığın sone ereceği 10 Haziran'da, Lagarde'ın, Fransız iş adamı Bernard Tapie ile ilgili bir davanın çözümünde yetkisini kötüye kullandığı iddiasına ilişkin resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecekler.
Lagarde, bu konuyla ilgili ''tam bir güvene'' sahip olduğunu ve soruşturmacıların çalışmasına izin vermesi gerektiğini ifade etti. Lagarde, ''Bu süreçte kendime güveniyorum, çünkü vicdanım rahat. Devletin çıkarları ve yasalara uygun davrandım'' ifadesini kullandı.
Muhalefetteki Sosyalist Parti politikacıları, Lagarde'ı, devlet bankası Credit Lyonnais ile iş adamı Bernard Tapie arasındaki bir davanın Tapie lehine çözülmesinde yetkisini kötüye kullanmakla suçluyorlar.
Fransa'da François Mitterand döneminde kentleşmeden sorumlu devlet bakanlığı görevi yapan Tapie, daha sonra saf değiştirerek 2007 yılında cumhurbaşkanlığı kampanyasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i destekledi. Tapie, 1993 yılında Adidas'daki hisselerinin satışında Credit Lyonnais bankasının hisselerin değerini olduğundan düşük göstererek zarar etmesine yol açtığı gerekçesiyle bankaya karşı dava açmıştı.
Lagarde, yıllarca süren davanın sona ermesi için Maliye Bakanlığındaki danışmanlarının tavsiyeleri göz ardı ederek, davayı bir uzlaştırma heyetine taşımıştı. Uzlaştırma heyeti 2008 yılında Credit Lyonnais bankasının Tapie'ye 285 milyon avro ödemesine karar vermişti.
Konuyla ilgili inceleme başlatan savcılık, Lagarde'ın, uzlaştırma heyeti sürecinin yasal olup olmadığını kontrol etmek için danışmanlarının tavsiyelerini görmezden geldiğini ve Tapie'ye 285 milyon avro ödemesi kararının temyizi tavsiyelerini reddettiğini açıklamıştı.
Lagaerde'ın IMF Başkanlığı adaylığına tepkiler
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert IMF Başkanlığına adaylığını açıklayan Lagarde'a tam destek verdiklerini açıkladı. Seibert, Lagarde'ın Avro Bölgesi'nin içinde bulunduğu borç krizi konusunda bilgi sahibi olduğunu vurguladı.
Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, kuruluşun başkanlığına Avrupalı birinin geçmesini desteklediğini dile getirerek, Lagarde'ın IMF Başkanlığı için ''mükemmel bir aday'' ve kuruluşun başına bir kadının geçmesi için ilk fırsat olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz hafta sonu IMF Başkanlığına ilişkin ''reddedilemeyecek bir görev'' açıklamasını yapan Reynders, Avrupalıların Lagarde'ın adaylığı konusunda vardıkları uzlaşmayı destekleyeceğini vurguladı.
Reynders, Lagarde ile ilgili incelemeye ilişkin bir soruya, Lagarde'ı aday göstermesi nedeniyle Fransa'nın bu konuda bir kaygısının olmadığına inandığını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin kilit bakanı olmadan önce ABD'de uzun yıllar iş dünyası için avukatlık yapan 55 yaşındaki Christine Lagarde, finans dünyasında oldukça popüler.
Anglosakson basınınca çok sevilen gri saçlı şık kadın, New York Times gazetesinde Harvard Üniversitesi'nde profesör ve IMF eski baş ekonomisti Kenneth S. Rogoff'a atıfta bulunulan haberde ''Dünya genelinde uygulamada bir rock yıldızı gibi karşılandığını'' yazdı.
IMF başkanının haziran ayı sonuna kadar seçilmesi bekleniyor. Yeni başkanı 24 üyeli IMF İcra Direktörleri Kurulu belirleyecek.
Avrupalı olmayan ilk aday
Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, Avrupalı olmayan ilk IMF başkanı olmak için adaylık girişiminin olumlu tepki aldığını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden destek alacağını umduğunu söyledi.
Reuters'e konuşan Carstens, adaylığı konuşunda ABD'li yetkililerle görüştüğünü belirterek, ''Onlar katılımımdan memnun oldular ve bunun sürecin önemli bir parçası olduğunu düşünüyorlar'' dedi.
IMF'de en büyük oy hakkına sahip ABD'nin adaylığının destekleyip desteklemeyeceği sorusuna Carstens, ''Onlar tamamen tarafsız'' yanıtını verdi.
Adaylığının IMF İcra Direktörleri Kurulunun desteğini alacağını umduğunu belirten Carstens, ''Herkes, Meksika'nın beni aday göstermesinden memnun, ancak onlar benim CV'mi ve deneyimimi diğerleriyle karşılaştırarak değerlendirecekler'' diye konuştu.
Kendisini ''yüzde 100 reform yanlısı'' olarak adlandıran ve gelişmekte olan ülkelerin IMF'de ağırlık kazanmasını destekleyeceği sözü veren Carstens, ''Daha fazla güce ihtiyacımız var, ancak bu daha fazla sorumluluk getiriyor. Gelişmekte olan bir ülkeden çıkan ilk aday olarak kendimi reformun öncüsü olarak görüyorum. IMF küresel finansal krizi iyi yönetti ve aynı şekilde devam etmesine çalışacağım'' diye konuştu.
Carstens, Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada da Avrupa'da, bir Avrupalının bölgenin borç krizini daha iyi anlayabileceği yönünde sıkça dile getirilen görüşleri eleştirerek, ''Niçin, Avrupa'daki krizi çözmek için bir Avrupalının fonun başına getirilmesi gerektiğini anlamıyorum. Şu anda kriz Avrupa'da, ancak bir sonraki krizin nerede olacağını bilmiyoruz. Bütün üyeler için ve konuların çözümüne katkı yapacak kapasiteye sahip bir başkana ihtiyacımız var'' değerlendirmesinde bulundu.
IMF'de 2003-2006 yılları arasında başkan yardımcılığı görevinde bulunan ve 2006 yılında Meksika Maliye Bakanı olan Carstens, Ocak 2010'da Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirildi.
IMF'nin esnek kredi hattına başvuran ilk ülke olan Meksika, IMF'de toplam yüzde 4,66 oranında oy hakkına sahip olan 8 ülkeden oluşan grubun lideri konumunda bulunuyor.
Her iki aday da çok güvenilir
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, IMF Başkanlığı görevi için adaylığını açıklayan Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ile ilgili olarak, ''Her iki aday da çok güvenilir'' dedi.
Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da IMF Başkanlığı için birden fazla aday çıkmasından memnun olduğunu bildirdi.
Mantega, gazetecilere, Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens'in, destek arayışı için gelecek hafta Brezilya'yı ziyaret edeceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası