'Laik devlette dini referans olmaz'

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın idamın geri getirilmesini dinsel referanslarla "kısas" hükümlerine göre istediği yorumları yapılırken idamın kaldırıldığı dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Dini referans olmaz, Türkiye laik bir devlet. Üstelik, idam cezasının anayasadan ayıklanması AKP'lilerin de katkısıyla oldu" dedi.

'Laik devlette dini referans olmaz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2012 - 07:27

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışının altında “iç politikada halkın teröre karşı duygularını kendi yararına kullanmak amacına yönelik bir tutum olabileceğini” vurguladı. Türk, “Türkiye, AB’ye aday AB üyesi ülkelerin hiçbirinde idam cezası yok. Geri getirilmesi geriye dönüş olur, Türkiye buna layık değil” dedi.

Türk, 1984’ten sonra hiçbir idamın infaz edilmediğine dikkat çekerken idamın kaldırılması süreci ve bu süreçte AKP’nin tutumunu şöyle anlattı: “2001’de kapsamlı anayasa değişikliğinde anayasanın 38. maddesinde 6 protokol doğrultusunda bir hüküm yer aldı. Buna göre terör suçlarında idam cezası verilebilecekti. 3 Ağustos 2002 tarihli kanunla da ‘savaş ve çok yakın savaş’ hariç idam cezaları müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülmüştür, terör suçları dolayısıyla da idam cezası kaldırılmıştır. Bu, üçlü koalisyon döneminde benim Adalet Bakanı olarak çıkardığım son kanundur. Anayasadan idamın kalıntıları 2004’te AKP zamanında temizlendi. ‘Savaş ve yakın savaşta’ da idam cezası kaldırıldı. ‘Ölüm cezası ve genel müsadere cezası verilemez’ dendi anayasada.”

 

‘Şeriat isteyenlere bir parmak bal’

CHP’nin müftü milletvekili İhsan Özkes, “Başbakan samimi değil. Anladığım kadarıyla Oslo görüşmelerinde elini güçlendirmek istiyor, açlık grevlerinde gözdağı vermek istiyor. Bir yerlere mesaj vermek, şeriat özlemi içinde bulunan kesimlerin ağzına bir parmak bal sürmek gibi bir düşüncesi de olabilir. Asıl maksadı gündem değiştirmek, açlık grevi ile Kürt sorunu konusunda şantaj yapmaktır” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon