'Laiklik gündemden düşecek'

ABD, istihbarat örgütlerinin 2025 yılıyla ilgili öngörülerini içeren raporda, muhafazakârlığın tırmanışta olduğu Türkiye ve Ortadoğu'da laik anlayışın gerileyeceği belirtildi. Rapora göre 2025'te ABD'nin de gücü azalacak.

Yayınlanma: 22.11.2008 - 10:21
Abone Ol google-news

ABD’de on altı istihbarat örgütünün çatı kuruluşu konumundaki Ulusal İstihbarat Konseyi’nin (NIC) son raporunda 2025 yılında ABD’nin gücü azalırken Türkiye’nin dünyadaki yükselen güçler arasında yer alacağı öngörüldü. ABD’de on altı istihbarat örgütünün çatı kuruluşu konumundaki Ulusal İstihbarat Konseyi’nin (NIC) son raporunda 2025 yılında ABD’nin gücü azalırken Türkiye’nin dünyadaki yükselen güçler arasında yer alacağı öngörüldü. “Küresel Eğilimler: 2025” başlıklı raporda, ayrıca Türkiye’de artan bir İslamlaşma görüldüğü ve Batı modelinin bir parçası olan laikliğin Ortadoğu’da gündemden düşeceği ifade edildi. Türkiye’nin İslamla sıklıkla ilişkilendirildiği raporda Ankara’nın AB üyeliğinin de belirsiz olduğu mesajı verildi.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan uluslararası sistemin 2025’te “tanınamaz” hale geleceğinin öne sürüldüğü raporda, gelecek 20 yılda ABD’nin ekonomik, siyasi ve askeri gücünün azalacağı, Çin ve Hindistan’ın güçlenerek çok kutuplu bir dünyada liderliğe oynayacakları, su ve gıda gibi kıt kaynaklar yüzünden çatışmalar yaşanacağı, nükleer silah kullanımının ve bunların teröristlerin eline geçmesi tehlikesinin artacağı yönünde tahminler yer aldı. Raporda, Rusya’nın dünya politikasında önemli aktörler arasında sayılmasına karşın gücünün daha belirsiz olacağı görüşüne yer verilirken, giriş bölümünde “Endonezya, İran ve Türkiye gibi ülkelerin siyasi ve ekonomik güçlerinin artacağını tahmin ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

AB üyeliği belirsiz

Konsey tarafından her beş yılda bir hazırlanan raporda küresel zenginliğin ve ekonomik gücün Batı’dan Doğu’ya kayacağı, küresel krizle birlikte ekonomide yeni dengelerin oluşacağı ve ABD Doları’nın gücünün azalacağı ve “eşitler arasında birinci” duruma geleceği belirtildi. Raporda Türkiye’ye ilişkin tahminler şöyle:

- Ortadoğu’da İslami partiler yükseldikçe ve hükümetleri yönetmeye başladıkça Batı modelinin ayrılmaz bir parçası olarak görülen laiklik giderek gündemden düşebilir. Bugünün Türkiyesi’nde olduğu gibi hem artan bir İslamlaşma hem de ekonomik büyüme ve modernleşme vurgusu görebiliriz.

- Arap olmayan Müslüman ülkeler olarak Endonezya, Türkiye ve dine dayalı yönetimden sıyrılmış bir İran daha fazla uluslararası rol için uygun görünüyor.

- Türkiye’nin ekonomik zayıflıkları ve dış enerji kaynaklarına bağımlılığı, Türk yetkililerini enerji sağlayan yakın komşuları Rusya ve İran’la bağlar kurmaya itebilir. 15 yıl içinde Türkiye İslami ve milliyetçi özelliklerini harmanlayarak Ortadoğu’da hızla modernleşen ülkeler için bir model haline gelebilir.

- Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa’nın 2025’e kadar dışa bakışı konusunda bir sınav olacak. Türkiye’nin şansı konusunda giderek artan kuşkular, siyasi ve insan haklarına yönelik reformların uygulanmasını azaltabilir. AB’nin Türkiye’yi açıkça reddetmesi Müslüman dünyasında İslam ve Batı’nın uyumsuz olduğu savlarını güçlendirecek. AB, Balkan ülkelerini ve belki Ukrayna ve Türkiye’yi üye olarak alırsa Avrupa’nın çevresinde siyasi istikrar ve demokratikleşmeyi destekleyebilecek konuma ulaşacak.

- İran’ın nükleer silah geliştirme yeteneği, bölgede diğer ülkeleri kendi nükleer silah programlarını geliştirmeye itebilir. Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır ve Libya yeni nükleer elektrik santrallarına olan ilgilerini açıkladılar.

- 2025’te Irak’ta hâlâ farklı gruplar arasında siyasi çekişmeler yaşanıyor olabilir. Irak’ta yaşananlar komşularını da etkileyeceği için İran, Suriye, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın buna ilgisiz kalması zorlaşacak. İç istikrarını koruyamayan bir Irak bölgede huzursuzluğa neden olacak.başlıklı raporda, ayrıca Türkiye’de artan bir İslamlaşma görüldüğü ve Batı modelinin bir parçası olan laikliğin Ortadoğu’da gündemden düşeceği ifade edildi. Türkiye’nin İslamla sıklıkla ilişkilendirildiği raporda Ankara’nın AB üyeliğinin de belirsiz olduğu mesajı verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler