Lale Devri'ni bitiren kadın

Kırgızistan'da 2005 yılındaki "Lale Devrimi" ile iktidara gelen hükümetin devrilmesine neden olan olayların arkasında bir kadın bulunuyor: Muhalefet lideri Roza Otunbayeva.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 06:12
Abone Ol google-news

Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Milletvekili İsa Omurkulov, yaptığı açıklamada, ''Maalesef göstericilere engel olamadık, binaya girdiler. Ne yazık ki, binanın penceresinden alevler yükseliyor'' dedi. Omurkulov, muhalif liderlerin Devlet Başkanlığı binasında olduğunu da kaydetti. Göstericilerin işgalinden hemen sonra yağmalanmaya başlanan Devlet Başkanlığı binasının pencerelerinden mobilyalar, dosyalar, bayraklar pencereden atılırken, çığlık sesleri de duyuluyor. Ak Şumkar Partisi lideri Temir Sariyev, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in ya Oş kentinde olduğunu ya da Avrupa'ya kaçtığının öngörüldüğünü söyledi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yeni kurulan geçici hükümetin Sağlık Bakanlığı görevine getirdiği Damira Niyazaliyeva da olaylar sırasında 41 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, 306 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını, ayrıca 100 kişinin ayakta tedavi edilerek taburcu edildiğini söyledi. Elektriklerin büyük oranda kesik olduğu Bişkek'te gerginlik sürerken, ana caddelerdeki dükkanlar yağmalanıyor. Ayrıca, başkentin çeşitli bölgelerinden kara dumanlar yükseliyor. Son olarak Bakıyev'in evi önce yağmalandı, sonra da ateşe verildi. Ancak alevler komşu evlere de sıçradı. Kent merkezindeki Ala Too meydanında ise 10'dan fazla araç yakıldı. Yönetimi ele geçiren muhalefet yetkililerinin, sabah saatlerinde basın toplantısı yapmaları bekleniyor. Muhalefet temsilcileri, bu toplantıda bir komisyon kurulmasının kararlaştırılacağını ve komisyonun güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması yönündeki emri kimin verdiğini belirlemek için çalışacağını söyledi.
 

Bakıyev geçici hükümetle görüşmeye hazır

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, geçici hükümetle görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Ria Novosti ajansının İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye dayanarak verdiği habere göre, "Kendisini hükümet ilan etmiş kişiler benimle görüşmek istiyorsa, ben onlara ve onların ne istediğine kulak veririm" diyen Bakiyev, Kırgızistan'da olanların kendisi için beklenmedik olaylar olduğunu söyledi.

"Dünya kamuoyunun manevi desteğine ihtiyaç duyduğunu" kaydeden Bakiyev, bir Rus radyosuna verdiği demeçte de, "olayların ardından kendisini hiç kimsenin aramadığını" belirtti.
Bakiyev, halen ülkenin güneyindeki memleketi Calalabad eyaletinde bulunuyor.

 

Nazarbayev kınadı

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan;daki kanlı olayları ve yağmayı kınadı. Evronews kanalına demeç veren Nazarbayev, kardeş ve komşu Kırgızistan'da yaşanan olaylardan "büyük acı" duyduğunu belirtti.

"Ülkede istikrar yoksa, hiçbir şey olmaz" diyen Nazarbayev, öncelikle halkın doyurulması ve işsizlere iş verilmesi gerektiğini söyledi. AGİT dönem başkanı olarak Kırgızistan'a özel bir temsilci gönderdiğini belirten Nazarbayev, AGİT Sekretaryasından bir yetkilinin daha Bişkek'e gideceğini bildirdi.

 

Geçici hükümet, meclisi feshetti

Kırgızistan'da geçici hükümet, meclisi feshettiğini açıkladı. Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva yaptığı basın toplantısında meclisin feshedildiğini açıkladı. Geçici hükümetin maliye, savunma, milli güvenlik hizmetleri ve sınır birliklerinden sorumlu devlet bakanın isimleri de açıklandı.

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in döneminde kamu yönetimi reformu çerçevesinde kurulan devlet başkanlığına bağlı Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansı'nın da kaldırıldığı bildirildi. Ajansın başında Bakıyev'in oğlu bulunuyordu. Öte yandan 5 bankanın çalışmalarının da 6 ay süreyle durdurulduğu bildirildi. Yeni hükümetin başkanı, Devlet Başkanı Bakıyev'in Oş'tan Celalabad kentine gittiğini ve ülkenin güneyindeki halkı kuzeye yürümek için toplamakta olduğunu söyledi. 

 

Geçici hükümet ülkeyi 6 ay yönetecek

 Kırgızistan'da meclisi feshettiğini açıklayan geçici hükümet, ülkeyi 6 ay yöneteceğini bildirdi. Geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva yaptığı basın toplantısında, Kırgızistan'ın hemen hemen tamamının kontrolleri altında olduğunu iddia ederek, Oş ve Celalabad kentlerinde de kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını söyledi. Seçim ve siyasi partiler yasalarını değiştireceklerini bildiren Otunbayeva, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ile de görüşmeler yapacaklarını vurguladı. Otunbayeva, Bakıyev'in Oş'tan Celalabad kentine gittiğini ve ülkenin güneyindeki halkı kuzeye yürümek için toplamakta olduğunu ifade etmişti.

 

'Tüm ordu kontrolümüz altında'

Kırgızistan'da muhalefetin ayaklanmasıyla ilan edilen geçici hükümetin savunma bakanı, silahlı kuvvetlerin ve sınır muhafızlarının kontrolleri altında olduğunu söyledi. Geçici Savunma Bakanı İsmail İsakov, "Ordunun tümü ve sınır muhafızları artık bizim kontrolümüzde. Askeri güç bir daha asla iç meseleleri çözmek için kullanılmayacak" dedi.

 

Bakiyev'in memleketinde halkında karşısına çıkması bekleniyor

Kırgızistan'da dünkü olaylar sırasında Oş kentinden memleketi Calalabad kentine geçen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in, kent merkezinde bir mitinge katılması bekleniyor.
Aikpress ajansının haberinde, sabah saatlerinde Calalabad kentinde başlayan mitinge Bakiyev'in de dahil olacağı belirtilirken, mitinge katılanların sayısının da artmakta olduğu ifade edildi. Bakiyev'i koruma komitesinin kurulması planlanan memleketinde, yandaşları ve akrabalarının Bişkek'e yürümeyi planlandığı da öne sürülüyor.

Öte yandan geçici Başbakan Roza Otunbayeva, bugünkü basın toplantısında, Devlet Başkanı Bakiyev'in istifa etmediğini söyledi. Otunbayeva Kırgızistan'ın hemen hemen tamamının kontrolleri altında olduğunu, Oş ve Calalabad kentlerinde kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını da söylemişti. Öte yandan, ülkenin kuzeyindeki Talas, Bişkek ve Issık Göl ile Narın eyaletlerinde geçici yönetimler görevlerine başladı.

 

Muhalefet, iktidarı ele geçirdiklerini ilan etti

Kırgızistan'da muhalefet, önceki gün başlayan olaylardan sonra parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti. Muhalefetin, Talas kentinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar dün Narın ve başkent Bişkek'e yayıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 520 kişinin yaralandığını bildirdi.

İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ise başkent dışına kaçtı. Bakıyev'in güneydeki Celalabad kentine gittiği ve orada taraftarlarını toplamaya çalıştığı belirtildi.
Geçici hükümetin başına geçen, beş yıl önce Bakıyev'in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı'nın istifa etmesini isteyerek, "Geçici hükümet iş başında ve bu hükümetin başkanıyım" dedi. Bişkek'teki parlamento binasında gazetecilere açıklama yapan Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için koşulların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti. Otunbayeva, Oş ve Celalabad kentlerinin dışında tüm ülkenin geçici hükümetin denetiminde olduğunu, silahlı kuvvetler ve sınır muhafızlarının yeni hükümeti desteklediğini de kaydetti.

Ülkedeki yolsuzluk, yakınları kayırma politikası ve üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşayan 5,3 milyon nüfuslu ülkede artan fiyatlar yüzünden başlayan olaylar, Bakıyev'in başkentten kaçmasına yol açtı. Göstericilerin, Bakıyev'in terk ettiği hükümet binasını yağmaladığı, kent merkezindeki iş yerlerinde talanların gece boyunca sürdüğü bildirildi.
Görgü tanıkları, uçakla önce Oş'a oradan da kendi kalesi olan Celalabad'a geçen Bakıyev'in yüzlerce yandaşının da Oş kentinde muhalefet taraftarlarıyla çatıştığını aktardı. Bakıyev karşıtlarının Oş'taki hükümet binasının kontrolünü ele geçirdiği de belirtildi.

Öte yandan Kırgızistan'a ABD ile birlikte en büyük yardımı yapan Çin ve Rusya, olaylardan endişe ettiğini bildirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Manas kentinde bulunan Amerikan askeri üssünün faaliyetlerin olaylardan etkilenmediğini açıkladı. Kırgızistan'daki geçici hükümet de ABD ile yapılan üs anlaşmasının şimdilik yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakıyev, 2005'te Otunbayeva'nın da öncülüğünü ettiği protestolar sonucunda, "Lale Devrimi"yle Askar Akıyev'i devirerek iktidara gelmişti.
 

Kazakistan, Kırgızistan'la sınırını kapattı

Kazakistan'ın, Kırgızistan'la sınırını kapattığı öğrenildi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, dünkü olayların ardından Kazakistan Kırgızistan'la sınırlarını kapattı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, alınan kararın Kazak vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak amacı taşıdığını bildirdi.

Kırgızistan'daki olaylar sırasında ilk belirlemelere göre 1 Kazak vatandaşının hayatını kaybettiğini ifade eden Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Askar Abrahmanov, 26 yaşındaki Kazak vatandaşının Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaşadığını, buradaki protesto gösterileri sırasında hayatını kaybettiğini belirtti. Kazakistan'da yaşayan Kırgız vatandaşlarının da isterlerse kendi ülkelerine gidebileceğini ifade eden yetkililer, bunun dışındaki geçişlere izin vermeyeceklerini söyledi.

 

Putin, Otunbayeva ile telefonda görüştü

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kırgızistan'da meclisi feshettiğini açıklayan geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva ile telefonda görüştü. Putin'in sözcüsü, Otunbayeva'nın telefon görüşmesinde Kırgızistan'ın tamamıyla kontrolü altında olduğunu söylediğini belirtti. Kırgızistan'da muhalefet, önceki gün başlayan olaylardan sonra parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etmişti. Olaylarda muhalefete göre 100, Sağlık Bakanlığına göre 68 kişi hayatını kaybetti.

 

Göstericiler Bakıyev'e karşı öfkesini dile getiriyor

Kırgızistan'da Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in iktidarını deviren muhalefet, Bakiyev'e karşı öfkesini dile getiriyor. Okul müdürü olduğunu söyleyen Nurali Baymatoviç, "Bakiyev iktidarı halktan çaldı, şimdi de halk iktidarı aldı" diye konuştu. Bakıyev'in yağmalanan evindeki radyatörleri söken Baymatoviç, radyatörleri okullara takacaklarını bildirdi. Baymatoviç, "Radyatörleri okullara takıp, Kırgız çocuklarının geleceklerini hazırlamaya yardım edeceğiz. Onun için yaptığımız tam olarak yağma olarak nitelendirilemez" dedi. Devrik iktidarın halkın sabrını çok zorladığını belirten Baymatoviç, "Sonunda patlama oldu" diye konuştu. Bakıyev'in eşinin mücevherlerle çekilmiş, yırtılmış bir resmini kalabalığa gösteren bir gösterici, "Halk zor geçinirken, bakın Bakıyev'ler nasıl yaşıyormuş, resimdeki şu elmaslara bir bakın" diye bağırdı.

Kırgızistan'da muhalefet, önceki gün başlayan olaylardan sonra parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti. Muhalefetin, Talas kentinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar dün Narın ve başkent Bişkek'e yayıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 520 kişinin yaralandığını bildirdi.

 

Yağmacılara ateş açıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir alışveriş merkezini yağmalama girişiminde bulunan gruba ateş açıldı. Türk Büyükelçiliğinin yakınında bulunan alışveriş merkezine girmeye çalışan grup, dükkan sahipleri ve özel güvenlik görevlilerinin ateş açması üzerine arka sokaklara kaçtı. Grubun toplanarak alışveriş merkezine yeniden girmeyi deneyeceği belirtiliyor.

Ülkede muhalif Ata-Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev'in yardımcısı olan Bolot Şerniyazov, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, "güvenlik güçlerinin, şu anda Bişkek'te asayişi sağlamak için yağmacılara ateş açabileceği yönündeki emri onayladığını" söyledi.

 

Yerel basına göre, Bakiyev istifa etmeyeceğini söyledi

Kırgız haber ajansı ile yerel bir internet sitesi, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifa etmeyeceğini söylediğini duyurdu. Halk ayaklanmasıyla dün yönetimin devrildiği ve bir muhalefet koalisyonunun geçici hükümeti kurduğunu açıkladığı Kırgızistan'da, Devlet Başkanı Bakiyev'e atfen ilk kez bir açıklama yayımlandı.

Yerel internet sitesi "www.24.kg" de Bakiyev'in istifa etmeyeceğini belirterek, ülkede son günlerdeki şiddet olaylarından muhalefetin sorumlu tutulması gerektiğini kaydettiğini haber verdi. İnternet sitesine göre, Bakiyev açıklamasında, muhalefetin ordunun ve güvenlik güçlerinin kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.
 

Otunbayeva: Yasadışı özelleştirilen şirketler kamuya iade edilecek

Kırgızistan'daki geçici hükümetin başkanı olan muhalefet lideri Roza Otunbayeva, devlet başkanının sorumluluklarını da üstlendiğini açıkladı. Otunbayeva, olaylardan sonra başkentten kaçan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev döneminde özelleştirilen iki elektrik şirketine atıfta bulunarak, geçici hükümetin icraatlarından birinin "yasa dışı şekilde özelleştirilen bazı kurumların devlete iadesi için bir kararname çıkarmak" olacağını söyledi.

 

Bişkek'te kaos

Kırgızistan'da önceki gün Talas kentine göstericileri sakinleştirmek için giden İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'in göstericiler tarafından feci şekilde dövülmesinin ardından rehin alınmasından sonra, yakınları Bişkek-Oş kara yolunu trafiğe kapattı.

Yetkililer, ülkenin kuzeyini güneyine bağlayan Calalabad eyaletinden geçen Bişkek-Oş kara yolunda barikat kuran kişilerin, Kongantiyev'in serbest bırakılmasını istediklerini belirttiler.
Kongantiyev, iki gün aradan sonra ilk kez bugün bir televizyon kanalında gösterildi. Kongantiyev'in çok ağır yaralı, bitkin ve yüzünde şişlikler olduğu görülürken, "Ben Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in emrinde olan bir kişiydim" diye konuştu.

Bu arada, Akipress Haber Ajansına göre Rusya, Bişkek yakınlarında bulunan Kant kentindeki askeri hava üssünün güvenliğini sağlamak amacıyla 150 kişilik bir komando ekibini gönderdi.
Öte yandan, Amerikalı askeri yetkililer, Kırgızistan'daki Amerikan üssünden Afganistan'daki Amerikan askerlerine ikmalin bu ülkedeki karışıklıktan fazla etkilenmediğini belirttiler.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Afganistan'daki askeri operasyonlar için kilit konumdaki Bişkek'in Manas havaalanından yapılan askeri seferlerin sınırlı olmasına karşın Afganistan'daki güçlere cephane, erzak ve diğer ikmal desteğinin sürdüğünü söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de başkentteki şiddetli çatışmaların ardından hastanelerin kan ve tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini bildirdi.

 

İlgili haberler için tıklayınız

RUSYA GEÇİCİ HÜKÜMETE DESTEK OLACAK

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

BAN, KIRGIZİSTAN'DAKİ GELİŞMELERDEN KAYGILI

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler