Livni hükümeti kurmakta zorlanıyor
İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Kadima lideri ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten iki hafta daha ek süre aldı. 14 günlük süre yeni Kadima liderinin hükümeti kurabilmek için son şansı, ancak henüz koalisyon görüşmelerinde, İşçi Partisi hariç, diğer partilerle bir anlaşma sağlanabilmiş değil.
İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Kadima lideri ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni belirlenen sürede hükümeti kuramayınca, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten iki hafta daha ek süre aldı.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle başbakanlık görevinden istifa etmesi üzerine, Kadima başkanlığına seçilen Livni'nin, Peres tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından başlayan yeni süreçte yaklaşık 4 hafta geride kalmasına rağmen, henüz koalisyon görüşmelerinde, İşçi Partisi hariç, diğer partilerle bir anlaşma sağlanabilmiş değil.
Livni'nin son şansı
Yasal olarak Livni'ye tanınan ilk sürenin son günü olan bugün Livni, Peres'in onayıyla 14 günlük ek süre alırken bu, yeni Kadima liderinin hükümet kurma çalışmalarında son şansı.
Livni 3 Kasım'a kadar hükümeti kuramazsa Peres'in bir başka Knesset (parlamento) üyesine hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Bu durumda yeni başbakan adayının da hükümeti kurmak için 28 günlük süresi bulunacak. Bundan da sonuç alınamazsa Peres iki gün içinde üçüncü bir parlamento mensubuna hükümeti kurma görevini verebilir. Bu takdirde ise hükümet kurabilmek için 14 günlük süre tanınıyor. Başarıya ulaşılamaması durumunda ise İsrail yasalarına göre 90 gün içinde seçime gitmek zorunlu.
Koalisyon hükümeti kurma çabaları
Livni, bugüne dek koalisyon hükümeti kurma çabalarında, mevcut hükümetin de ana ortağı olan İşçi Partisi ile bir taslak anlaşmaya varabildi. Bu anlaşmaya rağmen, İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak, Yargı Atamaları Komisyonu'nda partinin ek bir temsilcilik istemlerinin göz ardı edilmesi halinde, nihai anlaşmanın imzalanmayabileceği uyarısında bulundu.
Diğer koalisyon ortağı Şas ile istenen anlaşma ise henüz sağlanmış değil. Şas, 2009 yılı için sosyal güvenlik yardımları konusundaki taleplerinde ısrarını sürdürüyor. Çocuk ve aile yardımlarıyla birlikte Şas'ın taleplerinin maliyetinin 1 milyar şekelden (yaklaşık 300 milyon dolar) daha fazla olacağı hesaplanıyor. Livni'nin temsilcileriyse çeşitli bütçe kaynaklarından kesintilerle oluşturulacak 600 milyon şekellik bir sosyal güvenlik paketi önerisinde bulunsalar da henüz Şas'ı ikna edemediler.
Aşırı sağdaki Birleşik Tevrat Yahudiliği ile görüşmelerde de bir sonuç alınamadı. Kadima yetkilileri, bu hafta sonunda Birleşik Tevrat Yahudiliği ve soldaki Meretz temsilcileri ile yeniden bir araya geleceklerini belirtiyor.
Parlamentonun Arap partilerinden Birleşik Arap Listesinin milletvekili Talib El-Sana ise Livni'ye gönderdiği bir yazıyla, nüfusun yüzde 20'sini teşkil etmelerine rağmen, herhangi bir Arap partisine koalisyon görüşmeleri için kapı açılmamasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!