Los Angeles Times Fatih'i yazdı

Los Angeles Times gazetesi, İstanbul'un Fatih semtine ilişkin geniş haberinde Fatih'de zorluklara rağmen dindarlar ve laiklerin birarada yaşamaya çalıştığını yazdı.

Yayınlanma: 24.09.2010 - 09:29
Abone Ol google-news

İstanbul Tophane'deki sanat galerilerine saldırı yoğun bir biçimde tartışılırken Los Angeles Times gazetesi, kentin Fatih semtine ilişkin geniş haberinde dindarlar ile laiklerin zorluklara rağmen birlikte yaşamaya çalıştığını belirtti. Fatih'de oturanların, iki grup arasında açık bir düşmanlık, sokaklarda da şiddet veya çatışma olmadığını söyledikleri belirtilirken "Ancak aşikar ki, İslamcılarca uygulanan, birçok laik Türkü korkutan ve kızdıran kültürel bir şovenizm vardır" yorumunu yaptı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, Borzou Daragani imzası ile yayımladığı, İstanbul kaynaklı geniş haberinde Fatih semtinin bir portresini çizdi.

Fatih: Türkiye'nin aynasırdır

Fatih'de dindarlar ile laiklerin tüm zorluklara rağmen bir araya yaşamaya çalıştıklarını belirten gazete, "Kentin Avrupa tarafının, daha çok işçi ve düşük orta gelirlilerin semti olan Fatih, çağdaş Türkiye'nin bir aynasıdır" yorumunu yaptı. Gazete Fatih için şunları yazdı:
"Türkiye'nin önemli bir kısmında dindar ve laik Müslümanlar, büyük ölçüde ayrı yaşıyor ancak İstanbul'un eski semti Fatih'de iki kültürel kamp yan yandır. Her gün etkileşiyorlar, bazen rahatsızca."

"Düşük yoğunluklu kültürel savaş fatih'te hergün yaşanıyor"

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Nilüfer Narlı'nın "Türkiye tek bir ülke ama kutuplaşma var. Kutuplaşma yeni değil ancak son birkaç yıl keskinleşti" değerlendirmesine de yer verildiği gazeteye de konuşan Etyen Mahcupyan ise, laikler ve dindarların 150 yıl ayrı yaşadıklarını belirterek şimdi ise birbirine teğet oldukları bir sosyal alanda olduğunu söyledi.

Los Angeles Times, Fatih'in Anadolu'dan göç çektiğine de işaret ettiği haberinde "Ülkenin yükselen İslami geçmişi ile laikliğe bir asırlık bağlılığı arasındaki düşük yoğunluklu kültürel bir savaş Fatih sokaklarında her gün yaşanıyor" değerlendirmesini yaptı.

"Sınıflar arasındaki kin, gerilimleri körüklüyor" da diye savunan Los Angeles Times, "Kozmopolit İstanbul'daki yaşayanlar, Fatih'ten sanki Kandahar diye söz ediyorlar" sözlerini de kullandı.

Kaliforniyalı gazete, Fatih halkının iki grup arasında açık bir düşmanlık, sokaklarda da şiddet veya çatışma olmadığını söylediklerini belirterek "Ancak aşikar ki, İslamcılarca uygulanan, kültürel kimliğin yok edilmesinden kaygılanan birçok laik Türkü korkutan ve kızdıran, kültürel bir şovenizm vardır" yorumunu yaptı.

"Mahalle, özellikle laik kadınlar için kültürel bir mayın alanı olabilir"
görüşü dile getirildiği haberde Fatih'de oturan başı açık kadınların yakınmalarını yansıtırken 22 yaşındaki Gülçin'in, "Sokaklarda bana 'Neden açıksın?', 'Kapan, kızım' diyorlar" sözlerini aktardı. Gülçin, türban kullanan her kadına daha çok kapanması veya daha koyu giysileri giymesi söylendiğini de belirtti.

Fatih'in bazı kısımlarının, "İstanbul'un turizm ve gece hayatının merkezi İstiklal Caddesi veya Taksim"den bir kıta uzaklığında gibi göründüğünü kaydeden gazete, "Burada, çok az dükkan veya kafe içki satıyor, özellikle Çarşamba yakınlarında" derken bir yerel yetkilin "Burada içki satmak büyük bir cesaret gerektirir" sözlerine de dikkat çekti. Los Angeles Times şunları yazdı:
"Vatan Caddesi boyunca büyük bilbordlar, yeni Müslüman orta sınıfına yönelik İslami giysilerinin reklamını yapıyor. Yeni mağazalar İslami deniz ve spor kıyafetlerini satıyor. Düğüm salonları, erkek ve kadınlar için ayrı ayrı tesisler sunuyor.
Laikler, konuşma ve hareket özgürlüklerinin sosyal baskılarca tehdit edildiğini hissediyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler