LÖSEV'den açıklama

Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ile kurban bayramında 150 bin büyük ve küçükbaş hayvan kesimi için sözleşme imzalayan MAY-ET şirketinin kurbanları kesmediği ve bu dernek ve vakıflarda çalışanların da yolsuzluğa göz yumduğu iddialarına LÖSEV'den yanıt geldi.

Yayınlanma: 21.12.2009 - 14:09
Abone Ol google-news

LÖSEV, 2009 Kurban Bayramı'nda yurttaşlardan vekalet yoluyla alınan kurbanların kesilmediği iddiası ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, LÖSEV Yönetim Kurulu'ndan bağımsız olarak 2009 Kurban Koordinasyon Kurulu'nun bin, 3 bin, 5 bin ve 7 bin büyükbaş kurbanlık için açtığı ihaleye 17 şirket davet edildi. Davetlere 7 şirket yanıt verdi. Yanıt veren şirketlerden Pınar Et kırmızı et arzındaki problem ve piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle bu yıl çalışamayacağını bildirdi. Saray Et ise bu yıl başka bir vakıf ile anlaşmış olduğundan LÖSEV'e kesim yapamayacakları yanıtını verdi. Et ve Balık Kurumu da kapasitesini tamamladığı için yardımcı olamayacaklarını bildirdi.
 

En düşük teklifi May-Et verdi

Mar-Et, kapasiteleri sınırlı olduğu için sadece 270 adet büyükbaş hayvanı hayvan başına 450 TL bedelle, Florya Et 500 adet büyükbaş hayvanı 350 TL bedelle, Kayarlar Et bin adet büyükbaş hayvanı 770 TL + KDV bedelle, An-Et, bin 200 adet büyükbaş hayvanı 490 TL bedelle, MAY-ET 7 bin adet büyükbaş hayvanı 350 TL + KDV bedelle kesebileceğini yazılı olarak bildirdi. En düşük bedeli veren MAY-ET tekrar çağrılarak karşılıklı görüşüldü ve 350 TL'lik teklifte indirim yapılarak büyükbaş hayvan başına 300 TL bedel konusunda anlaşıldı. Bu bedel sadece canlı ve kesilmiş hayvan arasındaki fark ile kurban kesim bedeli olarak hesaplandı.

Kurbanların MAY-ET tarafından temin edilmesi, noter huzurunda, din görevlisi eşliğinde vekâletler alınarak ve verilerek kesimin gerçekleştirilmesi, tüm bu masrafların MAY-ET tarafından karşılanması konusunda anlaşıldı. Etlerin LÖSEV tarafından satın alınmayacağı, MAY-ET tarafından değerlendirileceği konusunda da anlaşma sağlandı. MAY-ET, etleri, yaptığı anlaşma gereği Et ve Balık Kurumu'na satacağını beyan etti.
 

May-Et emniyet birimlerine soruldu

En düşük teklif veren MAY-ET şirketi ile sözleşme imzalanmadan önce kesim yapılacak mezbahaların güncel çalışma izin belgeleri ile kesimlerde görev alacak veteriner hekimlerin güncel çalışma izin belgeleri talep edildi.

LÖSEV, ihaleyi MAY-ET'e verilmeden önce devletin istihbarat ve emniyet kuruluşlarına yazılı müracaatla yardım istedi. Ancak gelen yanıtlarda Sivil Toplum Kuruluşları ile bilgi alışverişlerinin olmadığı, mevzuatlarında diğer kurum ve kuruluşlarla bilgi paylaşımlarının olmadığı belirtilerek LÖSEV'e Kamu İhale Kurumu (KİK) listesini takip etmesi önerildi. LÖSEV, KİK listesini e-devlet ortamında inceledi ve MAY-ET hakkında herhangi bir olumsuzluk ve yasağa rastlamadı. Daha sonra LÖSEV, resmi noter güvencesini tam garanti altına alabilmek için Türkiye Noterler Birliği'ne 19 Ekim 2009 tarihinde yazılı başvuruda bulunarak kesim sayısının fazla olacağı, aynı ilde birden fazla merkezde kesim yapılacağı, canlı ve kesilmiş hayvanların ayrı ayrı takiplerinin gerekeceği, ilçe noterliklerinin yetersiz kalabileceği konularında uyardı ve ikinci bir noterin de görevlendirilmesini talep etti. Ancak Noterler Birliği noter önerilmesinin mümkün olmadığını, kesimin yapılacağı Ankara ilindeki noterlerin bu konuda yetkili olduğunu bildirdi. Daha sonra MAY-ET şirketinin Ankara'da kesimleri gerçekleştireceği kesimhane ve kombinalar ziyaret edildi ve tesislerin kesime uygun olduğuna karar verildi.

Hazırlanan sözleşmeye 1 tane bile eksik kesim yapıldığı takdirde en az 3 milyon TL olmak üzere kesim yapılmayan kurban başına bin TL ceza şartı konuldu ve buna ilişkin senet alındı. Ankara'da iki ilçe kombinası ile (Kazan ve Susuz Köyü) Gaziantep, Diyarbakır kombinalarında kesimler yapılmak üzere sözleşme imzalandı.
 

Noter huzurunda yapıldı

Kesimler arife günü adak kesimleri ile başladı. Kesimlerin başında LÖSEV Yönetim Kurulu başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hazır bulundu ve şirket yetkililerine, din görevlisine ve notere uyarıda bulundu. Kesimler sırasında LÖSEV görevlileri kesimlere nezaret etti ve kayıtlar tutuldu. Aksamalar üzerine firmaya ihtar yazısı yollandı; bunun üzerine kesimler düzene girdi. Şirket arife günü dahil 4 gün boyunca kesimleri sürdürdü ve tüm kurbanları kestiğine dair yazılı belge sundu. 3 ilde de noterler LÖSEV hukuk müşavirliğince yakın takipte tutuldu ve 24 saat kesimlerin başında oldukları teyit edildi. 3 ildeki noterlerin kesimlerin yapıldığına, bağışçıların vekâletlerinin iletildiğine dair tüm sayfaları ayrı ayrı ıslak imza onaylı resmi yevmiye numaralı mühürlü belgeler alındı. MAY-ET, fatura kesmesine ve sözleşme üzerinde gözüken alacağını tahsil etmeye çalışmasına rağmen ödeme yapılmadı, mahkemeden tedbir talep edildi ve hukuki süreç bekleniyor. LÖSEV tarafından MAY-ET'e kaparo dışında bir ödeme yapılmadı.
 

"Rahatsız"

Açıklamada, LÖSEV'in bu güne kadar hiçbir yasa ve ahlak dışı bir uygulama içinde olmadığı ve olmayacağı vurgulanarak, "Lösemili çocuklarımızın ve hayırsever bağışçılarımızın tek kuruşu dahi ziyan ettirilmeyecektir. Hukuksal süreçte yasal haklarımız sonuna kadar korunacaktır. Bizler LÖSEV ailesi olarak tesadüfen de olsa adımızın böyle bir soruşturmaya karıştırılmasından dolayı rahatsızız, üzgünüz, sizlerden özür diliyoruz. Bizler aynı dürüstlük, çalışkanlık ve aynı inançlarla lösemili ve kanserli çocuklarımıza hayat vermeye devam edeceğiz" denildi.

Açıklamada ayrıca LÖSEV'in bayramda kurban ve et satın almadığı, vekâleten kesilen kurban etlerini dondurmadığı, bayram sırasında dağıtmadığı vurgulanarak LÖSEV'in güvenilir markaların yeni kesilmiş hayvanlarından elde edilen et ve et ürünlerini ihale ile satın alarak 12 ay boyunca lösemili ve kanserli hastalar ile ailelerine soğuk zincirde, vakumlu ambalajlarında gönderdiği ve göndereceği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler