Lübnan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gelen Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Gül'le yaptıkları görüşmenin ardından "çok faydalı" ve "kapsamlı" görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.04.2009 - 07:44

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle Türkiye'ye gelen, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Esenboğa Havalimanı'nda Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara Valisi Kemal Önal ve bazı Arap ülkelerinin büyükelçileri tarafından karşılandı.

 

Gül, Süleyman'ı resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.

Törende 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman, tören kıtasını Türkçe ''merhaba asker'' diyerek selamladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman daha sonra şeref kapısının önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi. Bu sırada Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile Lübnan Cumhurbaşkanının eşi Vefa Süleyman da eşlerinin yanına gelerek fotoğraf çektirdi.

 

Gül-Süleyman ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, Süleyman'ın ziyaretini, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 54 yıl önce Lübnan'a yaptığı ziyaretten bu yana, Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olması bakımından ''tarihi ve önemli'' olarak niteledi ve Türkiye ile Lübnan arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesine önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Son yıllarda büyük acılar çeken Lübnan'ın, kısa dönemde yaralarını sarmayı başarmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, Süleyman'ın gerek ordu komutanı gerek Cumhurbaşkanı olarak gösterdiği yoğun çabalar sonucunda Lübnan'da istikrar ve huzurun temin ve tesisi yönünde önemli adımlar atıldığını ve ilerleme sağlandığını kaydetti.

Lübnan'da, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin başarılı bir şekilde geçeceğine, Lübnan demokrasisi ve barışına katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Gül, Türkiye'nin seçimlere gözlemci göndereceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Lübnan'ın kadim dostu olduğunu ve bu dostluğun gereklerini yerine getirdiğini dile getirerek, sivil ve askeri katkıların ciddi şekilde devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, Lübnan'daki çok uluslu güce katkısının bu çerçevede gerçekleştiğini anlatan Gül, ''Sivil ve askeri katkılarımız ciddi şekilde devam etmektedir. Özellikle eğitim ve sağlık sektöründeki insani yardımlarımız yoğunlaşmaktadır'' dedi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin yararlı geçtiğini dile getiren Gül, Lübnan ile siyasi ve ekonomik ilişkileri çok önemsediğini, ticaretin, karşılıklı yatırımların, turizm faaliyetlerinin daha da gelişmesi için her türlü altyapıyı hazırlamaya kararlı olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede serbest ticaret anlaşması imzalanması çalışmalarının da yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye'nin, Lübnan ile çok yoğun ve geniş çaplı ekonomik ilişkiye sahip olduğunu ifade eden Gül, karşılıklı uçak seferlerinin önümüzdeki günlerde 21'e çıkacağını, buna ilave olarak 14 kargo seferi başlayacağını bildirdi.

Gül, Lübnan'ın Ortadoğu'nun eğitim, kalkınma, ekonomi, finans ve müteşebbis kabiliyeti açısından en gelişmiş ülkesi olduğunu belirterek, ilişkilerin tekrar canlanmasından memnuniyet duyduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, bu tarihi ziyaretin ilişkilerde yeni sayfa açacağına inandığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde başta Filistin meselesi olmak üzere bölge konularının çözümü yönünde istişarelerde bulunduklarını da aktararak, bu istişarelerin üçlü şekilde devam edeceğini söyledi.

 

Filistin-İsrail sorunu

Açıklamalarının ardından Gül, İsrail-Filistin meselesine ilişkin bir soru üzerine, ''Ortadoğu'da en önemli mesele olan Filistin-İsrail sorunun çözümü için bir çok çaba var'' dedi.

Annapolis görüşmeleri ve Arap Barış Planı'nın, bu çabaların başlıcaları olduğuna işaret eden Gül, ''Yeni İsrail yönetiminin bütün bu çalışmaları kabul etmesi gerekir. Sonunda bu işin çözümü, Filistin ve İsrail'in yan yana çalışacağı ortamdan geçmektedir. Ümit ederim ki yeni İsrail yönetimi iş başına gelince, dünyanın bu konuya gösterdiği ilgi ve geldiği noktayı reddetmeden o noktadan devam eder'' diye konuştu.

Bu arada basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Lübnan arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Programı, 2009-2011 yıllarını kapsayan Turistik İşbirliği Anlaşması Uygulama Programı, İki ülke arasında teknik düzenlemeler, standardizasyon, metroloji, akreditasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında işbirliğine dair mutabakat zaptı ile Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Filistinliler arasında diyalog ve uzlaşmanın önemi konusunda görüş birliğine vardıklarını, "uzlaşmanın barış sürecini de güçlendireceğini" belirtti.

Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Süleyman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "çok faydalı" ve "kapsamlı" görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Lübnan ile Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve ileriye götürülmesini ele aldıklarını kaydeden Süleyman, bölgesel ve uluslararası alanlarda ekonomik ve politik bütün konulara değindiklerini bildirdi.

Bu çerçevede Afganistan, Ortadoğu ve Irak gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Süleyman, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ışığında bölgeye yönelik yeni politikaları da gözden geçirdiklerini belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Gül'ün Lübnan'da uzlaşma ve diyaloğa önem verdiğini vurguladığını, ayrıca 7 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerine ilgi gösterdiğini söyledi. Süleyman, Gül'ün Lübnan'ın özgürlüğü, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade ettiğini kaydetti.

"Bu ziyarette çok sayıda protokol ve anlaşma imzalandığını" ifade eden Süleyman, "Bu önemli anlaşmaların mekanizmalarını gözden geçirmek ve takip etmek için de anlaşmalar yapıldı. Geçen yıllarda imzaladığımız anlaşmaları da takip edeceğiz. Bu arada, yatırımları teşvik ve koruma alanında da anlaşmalarımız oluyor" dedi.

Askeri konulardaki işbirliğini, terörle mücadele ve örgütlü cinayetlere karşı işbirliğini pekiştirmek istediklerini ifade eden Süleyman, Cumhurbaşkanı Gül'e Lübnan'daki Türk kuvvetlerinin yaptıkları çalışmalar için de takdirlerini ilettiğini bildirdi.

Süleyman, BM Güvenlik Konseyinin 1071 numaralı kararının hemen uygulanması konusunda Gül'e bilgi verdiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu kararnamenin uygulanması, hem Lübnan'da, hem de bölgede güvenliğin ve barışın sağlanmasına katkıda bulunur. Ortadoğu'da kapsamlı barışın olması için, gereken mekanizmaların ortaya atılması ve desteklenmesi konusunda da görüş birliğine vardık. Bu çalışmalarımız uluslararası meşruiyet çerçevesinde Madrid konferansı ve Arap barış planı kapsamında olacaktır. Bunların belirli zamanlar içerisinde olması gerekiyor. 30 Martta Doha'da Arap Birliğinin aldığı kararların uygulanması da bizim için önemlidir.
Arap coğrafyasında ve Filistinliler arasında diyaloğun ve uzlaşmanın ne kadar önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Bu uzlaşma, barış sürecini de güçlendirecektir. Bu kapsamda Filistin halkının meşru haklarının göz ardı edilmemesi konusunda da fikir beyan ettim."

Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönmeleri hakkını ve bunun insan hakları prensipleri çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguladığını bildiren Süleyman, "Filistinli mültecileri misafir eden ülkelerin, bu mültecileri kendi topraklarına gönderme hakkı üzerinde durmuş olduk. Bütün bunlar, Arap barış planı çerçevesinde gözden geçirilmiştir. Ayrıca medeniyetler, dinler ve kültürler arasındaki ittifakın da önemine değindik. Bunu zaten BM kararları çerçevesinde beraberce yürütüyoruz. Karşılıklı saygı çerçevesinde ve adalet kurallarına göre bunları yapmak isteriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Süleyman, Cumhurbaşkanı Gül'e kendisine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ettiğini söyledi ve Gül ile eşini ülkesine davet etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Süleyman, "Mısır ile Hizbullah arasında son zamanlardaki sorunların, sükunetin sağlanması için çabalar olacak mı? Bunda bir ümit görüyor musunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Mısır ile Hizbullah arasındaki bu anlaşmazlık konusunda bir çözüme varılması hepimizin hedefidir. Bölgenin bütün ülkelerinin hedefi müşterektir. Mısır'da güvenliğin sağlanması için konuları aklı selimle, mantık çerçevesinde çözmemiz ve sükuneti sağlamamız gerekir."

 

Süleyman Erdoğan'la görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü. Swiss Otel'de basının görüntü almasının ardından gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da görüşmede hazır bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler