'Maç tek kale değil' mesajı

Cumhurbaşkanı Gül'ün yasama yılı açılışındaki çıkışıyla "2014 süreci zorlu geçecek" şeklinde verdiği mesajın yanı sıra asıl olarak, toplumun dışlandığını hisseden kesimlerin kaygılarını da seslendirdiğine vurgu yapılıyor. Gül'ün bu çıkışıyla kontrolsüz gücün yaratacağı tahribata da dikkat çektiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 03.10.2012 - 06:08
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın jet hızıyla “Görüşlerini paylaşmıyoruz” diye yanıt verdiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasama yılı açılış konuşmasındaki çıkışının, yalnızca 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle sınırlı olmadığı belirtiliyor. Gül’ün Erdoğan’a “Maç tek kale değil”, “Kontrolsüz güç dengeleri bozar” mesajı verdiğine dikkat çekiliyor.

Erdoğan’ın ilk kez açıkça yanıt vermek zorunda kaldığı Gül’ün mesajları, siyasette kendisiyle birlikte çalışan isimler ve AKP’lilerce şu başlıklar altında değerlendirildi:

2014 süreci sıkıntılı:
Cumhurbaşkanı Gül, iktidar partisinin bir süredir seçimde alınan yüzde 50’lik oydan da hareket ederek sistemde tek başına kalmış bir güç gibi hareket etmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Bununla aslında 2014 cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin şimdiden netleştiği, ‘partili cumhurbaşkanı’ gibi formüllerle seçimin 2 yıl öncesinden yapıldığı şeklindeki algılara ve hareket tarzına karşı rahatsızlıkları vurguladı. Bu elbette ki bir adaylık ilanı konuşması değil ama ‘tek kalelik bir maç’ ilanının doğru olmadığını da vurgulamış oldu.

Öngörülebilir ol: Gül’ün konuşmasındaki ikinci ve belki de daha önemli vurgu hükümete yönelik mesajıdır. Gül’ün siyasetteki en önemli vurgusu hep “öngörülebilir olmak” kavramı olmuştur. Üstelik Gül öngörülebilirliği, partisinin dışındaki çevreler için istemiştir. Yani ‘biz bizim dışımızdakiler için öngörülebilir olmalıyız’, Dolayısıyla konuşmasında hükümete açıkça “Türkiye nereye gidiyor” sorusunu yöneltenlerin sayısının arttığı anımsatmasında bulunmuş oldu.

Dışlanan kesimlerin kaygıları: Cumhurbaşkanı Gül, bununla bir süredir hükümetin gidişinden rahatsız olan, dışlandığını düşünen, hükümet tarafından açıkça karşısına alındığı kaygısına kapılan kesimlerin bulunduğu anımsatması yapmıştır.

Kontrolsüz güç:
Hükümet ve Başbakan Erdoğan’ın bir süredir siyasette aşırı bir güç ve özgüven görüntüsü verdiğine yönelik yaygın eleştiriler yapılıyor. Cumhurbaşkanı bu çıkışıyla sistemin dengesini bozan aşırı güç görüntüsüne de olumlu bakmadığının mesajlarını verdi. Bir tür denge ve kontrol ayarı yaptı. Çünkü sistemde tek bir tarafın çok aşırı güç içine girmesi kontrolleri ve dengeyi bozuyor. Gül, buna müdahale etti.

Sistemle oynanmasın: Gül, sistemdeki iktidar organlarının daha da güçlendirilmesinden ve süper yetkilerle donatılmasından yana değil. Gül, daha fazla demokratikleşme, normalleşme ve tartışma özgürlüğü isterken sistemi değiştirici adımlara soğuk bakar. AB vurgusu, düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin mesajları, muhalefetin ve medyanın sesinin daha fazla çıkmasını sağlayacak önerileri, bu nedenle doğrudan iktidarın daha fazla yetki arayışlarına eleştiri niteliğindedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon