Macron’dan Türkiye’ye kırmızı çizgi

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yurtdışından gelen imam ve öğretmenlerle ilgili yeni bir düzenlemenin işaretini verdi.

Yayınlanma: 20.02.2020 - 02:00
Macron’dan Türkiye’ye kırmızı çizgi
Abone Ol google-news

Almanya sınırına yakın Mulhouse kentinde sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine “İslama dayalı bölücülükle mücadele” konulu bir konuşma yapan Macron, “Fransa’da bulunan yabancı topluluklara kendi dillerini öğretmek için yurtdışından gelen öğretmenlerin İslamcı ayrılıkçılığın en önemli faktörlerden birisi olduğunu tespit ettik. Şimdi yabancı öğretmen sistemini kaldıracağız” dedi. 

‘AYRILIKÇI İSLAMCI’ ÇIKIŞI

Yabancı yuttaşların dil eğitimi konusunda Türkiye dışında bütün ülkelerle anlaşma sağladıklarını belirten Macron, “Anlaşma sağlanamadığı takdirde Fransa bu eğitimi kendisi verir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın politikalarını da eleştiren Macron, “Türkiye’nin, yasalarını Fransız topraklarında uygulamalarına izin veremeyecekleri” çıkışı yaptı. “Hedefimiz Fransız Müslümanlar değil, düşmanımız ayrılıkçı İslamcılık” şeklinde konuştu. 

Fas ve Cezayir dahil 9 ülkeyle anlaşmaya vardıklarını söyleyen Macron, “1977’den bu yana uyguladığımız Yabancı Öğretmenler Sistemi’nden (ELCO) 80 bin öğrenci faydalanıyor. Biz bunu Uluslararası Dil Eğitimi Sistemi (EIL) ile değiştirmek istiyoruz” dedi. Fransa’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olarak Türkiye’den gelen imam ve öğretmenler 5 yıl kalarak Türk kökenli çocuklara eğitim veriyor. Bu öğretmenler, ortaokul ve lise düzeyindeki Fransız okullarında Türk kökenli öğrencilere akşamları bir saat süre ile Türkiye ve Türkçe konulu dersler veriyor. Eğitimleri bitiren öğrencilere MEB tarafından diploma veriliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler