Maden işçilerinden 'iş bırakma' eylemi

Çorum'da özel bir firmanın işlettiği kömür ocağında çalışan 120 işçi, işten çıkarılan arkadaşlarının yeniden işe alınması için iş bırakma eylemi yaptı.

Maden işçilerinden 'iş bırakma' eylemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.08.2009 - 15:05

Çorum'un Dodurga ilçesinde özel bir firma tarafından işletilen kömür ocağında çalışan 120 işçi, zam istedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan arkadaşlarının yeniden işe alınması için iş bırakma eylemi başlattı.

Dodurga ilçesinde özel bir firma tarafından işletilen Alpagut-Dodurga Linyitleri İşletmesi'nde çalışan 130 maden işçisi, maaşlarına zam yapılması için 24 Temmuzda iş bırakma eylemi yaptı.

İşçiler, firma yetkililerinin maaşlarına zam yapmasıyla 27 Temmuzda yeniden işbaşı yaptı. Ancak firma yetkilileri, işçi eylemine öncülük ettiği ileri sürülen 10 kişinin işine son verdi. Maden ocağı çalışanları ise arkadaşlarına destek olmak için ikinci kez iş bıraktı. Alpagut-Dodurga Linyitleri İşletmesi'nde, üç vardiyanın hiçbirinde işbaşı yapılmayınca üretim tamamen durdu.

 

Belediye başkanlarından destek

İş bırakan işçilerle ilçedeki bir parkta bir araya gelen Dodurga Belediye Başkanı Bekir Kılıç ile Alpagut Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Çimen, işçilere destek verdi. Firma yetkilileri ile işçiler arasında arabuluculuk görevi üstlendiklerini ifade eden Kılıç, yaşanan soruna çözüm bulmak için çabaladıklarını söyledi.

Aynı maden ocağında 2007 yılında da sendikalaşma çalışmaları nedeniyle çok sayıda kişinin işten çıkarıldığını anımsatan Başkan Kılıç, ''Bu yılda benzer sorunlar yaşanıyor. İşten çıkarılanların tekrar görevlerine dönmesini istiyoruz. Bu arkadaşları neden çıkartıyorsunuz diye sorduğumuzda direnişte öncü olarak kabul ettiklerinden iş akitlerinin fes edildiğini söylediler. Bizde iki tarafı sağduyuya davet ediyoruz ve bu arkadaşların işe almalarını istiyoruz. Arabulucu olarak ilçemizde huzurun sağlanmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Alpagut Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Çimen ise bölge halkına iş kapısı olan maden ocağında huzur ve sükunet istediklerini kaydetti. Gördükleri kadarıyla huzur ve sükunet içinde çalışmanın mümkün olmadığını dile getiren Çimen, ''İşverenler verdiği sözü tutmuyor. İşçiler farklı bir şey istemiyor. Sadece yaptıkları zor işin karşılığını istiyor. Bu işletmenin yönetimi değişmeden, burada huzur olmaz'' dedi.

 

'Arkadaşlarımız tekrar işe alınana kadar eylemimiz sürecek'

Maden ocağı işçilerinden Yakup Kara, 6 yıldır maden ocağında çalıştığını belirterek, ''Maaşımıza zam istedik. Bu parayı talep ettikten sonra elebaşı olarak gösterildiğimiz için işimize son verildi. Arkadaşlar 'ya hep ya hiç' diyerek bu eyleme başladı'' dedi. İşçilerden Ali Akkaya da ''Önce biz maaş talebinde bulunduk. Maaşlarımız düzeldi ama 4 gün sonra işten atıldık'' diye konuştu.

''Muhtaç olmazsak yerin bin 500 metre altında çalışmayız'' şeklinde konuşan diğer maden işçileri de arkadaşlarının tekrar işe alınana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. Bu arada Alpagut ve Dodurga ilçesinde 130 kişiye iş kapısı olan maden ocağındaki greve ilçe halkı da destek veriyor. İşçilerin haksızlığa uğradığını öne süren sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, esnaf ve vatandaşlar yarın toplanarak olayı protesto edecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler