Madenciler öldü, sorumlu yok
Şırnak’ta yedi işçiye mezar olan madenle ilgili olarak kimse sorumluluk almıyor. Bakanlık madenleri kapattığını savundu, Maden Mühendisleri Odası yalanladı.
Şırnak’ta, kömür ocakları bölgesinde dün 7 işçinin ölümü, 1 işçinin ağır yaralanmasına neden olan göçükle ilgili Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı; firma sahibi ve 2 çalışanı gözaltına alındı. Bölgedeki kömür ocaklarının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 2013’te kapatıldığı, Şırnak Valiliği’nin de 2014’te çıkardığı genelgeyle, güvenlik önlemleri yetersiz olduğundan bölgede kömür çıkarılmasını yasakladığı ortaya çıktı. Bu kararlara rağmen faaliyetlerini sürdüren kömür ocaklarında 4 yılda meydana gelen kaza ve göçüklerde 18 işçi öldü, 11 işçi yaralandı. Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması yapan Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, aynı yerde 2014’ün Haziran ayında 15 günde 5 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Şırnak’ta kendine ait kömür ruhsatlarını 2002’de yüzde 5 rödevans karşılığında Şırnak İl Özel İdaresi’ne devretttiğini, 2007 yılında Şırnak İl Özel İdaresi’nin de bunu yüzde 20 rödevans ve yüzde 3.5’lik ortaklık karşılığında Geliş Madencilik’e devrettiğini, Geliş Madencilik’in de 2013’ten itibaren ruhsatlar üzerindeki haklarını Global Enerji’ye devrettiğini belirten Hatun, “Enerji Bakanlığı’nın, ‘işletme, iş güvenliği ve riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013’te faaliyeti durdurulmuş bir sahadır’ dediği şirketin, aslında 2017’de TKİ ocakları çalıştırması için söz konusu şirkete tekrar ihaleyle vermiştir. Bu ihalenin sonucunda da 2505 (S:16399) ruhsat numarasına sahip şirketin Standart Teknoloji AŞ / Kaan İş Makinaları AŞ ve Acar İnşaat AŞ ortak girişimcilere devrettiği, odamızca saptanmıştır” dedi.
Kitabına uydurdular
2013’te kapatılan maden ocaklarının, kaçak devam ettiğini yerel kaynaklardan öğrendiklerini söyleyen Hatun, “ 2017 ruhsat yenilenmesinden sonra da ocakları kaçak çalıştıranlar işlerine devam edip resmi prosedürler kaçağa uydurulmuştur” diye konuştu.
İhmal facia getirdi
7 işçinin yaşamını yitirdiği madende teknik proje kapsamında çalışma yürütülmediğini belirten Hatun, “İşçilerin mola esnasında üzerlerine yukarıdan bir kaya parçasının düşmesi sonucu bilinen elim kaza olmuştur. Sahaya bakıldığında kazayı önlemek amaçlı palya, basamak ve şevlerin olmadığı, uyarı levhaları bulunmadığı, yanaşma bariyerlerinin konulmadığı dolayısıyla kazayı önleyici tedbirlerin alınmadığı adeta kazaya davetiye çıkarıldığı görülmektedir” diye konuştu.
Kömür sosyal yardım
Bu ocaklarda kaçak olarak üretilen tonlarca kömürün TKİ kantarından geçirilip tuğla, çimento fabrikalarına ve çevre illerde yakıt olarak kullanılmak üzere satıldığını, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na (SYV) verildiğinin söylendiğini vurguladı. Hatun, “Üretilen kömürün yasal yollardan farklı alanlarda kullanılmak üzere ve yetkililerin bilgisi dahilinde satışa sunulduğu gerçeği orta yerde durmaktadır” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'