Mahkumlar için koşullu salıverme teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahkumlar için ilginç bir "Koşullu Salıverilme" Kanun Teklifi verdi.

Yayınlanma: 24.10.2012 - 09:42
Abone Ol google-news

Tanrıkulu'nun 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, "Hükümlünün infaz kurumunda okuduğu her kitap için hakkında verilen cezasının 3 günü infaz edilmiş sayılır" maddesi bulunuyor.
TBMM Başkanlığı'na bir mahkumların topluma kazandırılması için bir kanun teklifi veren Tanrıkulu, gerekçesinde "Suç ve suçluluğu önlemenin yada en aza indirmenin ise her ceza politikasının asıl amacı olması gerektiği aşikardır. Bu nedenledir ki, suç işlemiş bir kişinin cezalandırılması kadar, suç işleyen bireyin suç işleme konusundaki devamlılığının engellenmesi ve bir anlamda suçlunun kişisel gelişimi için de büyük önem taşımaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Bu amaç doğrultusunda, cezaevlerinde oluşturulacak kütüphanelerin hükümlülerin hizmetine etkin bir şekilde sunulması ve hükümlülerin kitap okumaya teşvik edilmesi gerekmektedir. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Koşullu Salıverilme Başlıklı 107. Maddesinin 5. fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

- Hükümlünün infaz kurumunda okuduğu her kitap için hakkında verilen cezasının 3 günü infaz edilmiş sayılır.

-  Hükümlünün okuduğu kitabın infaz süresinden sayılması için kitabın ilköğretim düzeyinden yüksek bir kitap olması; kitabın en geç 1 ay içerisinde hükümlü tarafından okunmuş olması; hükümlünün kitabı okuduktan sonra kitap hakkında yazacağı makalenin infaz kurumunun bulunduğu il Kaymakamlık İnsan Hakları Komisyonları tarafından onaylanması gerekmektedir. Kaymakamlık İnsan Hakları Komisyonu'nun işbu madde kapsamındaki çalışma usulleri ve ilgili Komisyonun belirlenmesi hususları Yönetmelikle düzenlenir.

-  Her hükümlünün bir yılda en fazla 12 kitap hakkındaki makalesi karşılığında toplam 36 günlük cezası infaz edilmiş sayılır.

- İnfaz kurumunda bir kütüphane bulunmaması veya bulunan kütüphanenin yetersiz olması halinde hükümlünün kitap talepleri infaz kurumları tarafından karşılanacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler