Marmara'da korkutan deprem (03.11.2010)
Merkez üssü Saros Körfezi olan 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Saat 04.51'de meydana gelen deprem, çevre illerde de hissedildi. Yurttaşlar, yeni bir deprem olma ihtimaline karşın binalardan dışarı çıkarken yetkililer, can ve mal kaybına yönelik bilgi ulaşmadığını bildirdi.
Yurttaşlar panik yaşadı
Çanakkale'de yurttaşlar, Saros Körfezinde meydana gelen depremin ardından, yeni bir sarsıntı ihtimaline karşı sokaklarda ve açık alanlarda bekliyor. Saat 04.51'de meydana gelen, merkez üssü Saros Körfezi olan 5,3 büyüklüğündeki deprem, Çanakkale'de de hissedildi.
Telsiz anonslarıyla uyarılan Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, tüm cadde ve sokakları gezdi. Yapılan kontrollerde, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.
'Bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir'
Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin, bu bölgede beklenen büyük deprem olmadığını bildirdi.Ercan yazılı açıklamasında, burada kırılanın Kuzey Anadolu Kırığının Ganos kolu olduğunu belirtti. Gelibolu Yarımadası'nın kuzeyindeki depremin, saat 04.51'de, Küçükanafarta köyünün 10 kilometre açıklarında ve 15,3 kilometre derinlikte yaşandığını anımsatan Ercan, depremin 7,5 saniye sürdüğünü ve artçılarının en az 6 gün devam edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçmişte bu bölgede oluşmuş 6,0 ve 7,0 şiddetindeki depremlerin tsunami oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bunlardan bazıları; milattan önce 330 yılında 7,0 Limni depremi, 1672 yılında 6,4 Bozcaada depremi en çok bilinenleridir. Bunun nedeni Kuzey Anadolu Kırığının kuzey-batı kolunun Egeye yaklaştıkça kapı kolu gibi dönmesi, ayrıca düz atım bileşenin (kuzey yakasında göçme) oluşmasıdır. Küçücük Gelibolu Yarımadası üzerinde, Büyük Kemikli Burnundan başlayıp, Küçükanafarta'yı bir dış bükey yayla geçip Bolayır'a doğru uzanan bir ters kırık varlığı da göz ardı edilmemelidir.'' Bu yayın kuzeyinin, karmaşık ve sık kırıklarıyla ünlü olduğunu vurgulayan Ercan, milattan önce 330 yılında Limni'de 7,0, 282 yılında Bolayır'da 6,4, Çanakkale'de 368 yılında 6,4 ve 1875'te 6,7, Bozcaada'da 1672'de 6,4 ve Gelibolu'da 1860 yılında 6,4 şiddetinde deprem yaşandığını bildirdi.
Ercan, şöyle devam etti: ''Bugünkü depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceği söylenemez. Ancak 5,3'lük deprem Saroz körfezinde gerilme olduğunu gösterir. Bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir. Bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri 6,2'dir. Gelecekte 7,0 dolayında depremlerin olması beklenir ancak bugün için bir süre verilemez.''
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!