McChrystal: Asker sayısı azaltılmalı

Afganistan'taki Amerikalı askerler ile NATO güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal, ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığını, asker sayısının zirveye ulaşacağı 2013 yılından önce azaltmaya başlamasının gerekli olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.11.2009 - 22:02
Abone Ol google-news

Hafta başında Afganistan'ın başkenti Kabil'i ziyaret eden Amerikalı milletvekillerinden Cumhuriyetçi Mike Coffman, NATO güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal'a Washington yönetiminin Afganistan için istediği 40 bin askerin gönderilmesinden sonra askerler için çekilme tarihinin başlangıcının ne olması gerektiğini sorduğunu, "2013'ten önce bir tarihte" yanıtını aldığını ifade etti.

Coffman, McChrystal'in 2013'ten önce askerlerin çekilmesi değerlendirmesinin, NATO ve Amerikan askerlerinden güvenlik sorumluluğunu alacak yeterince Afgan asker ve polisinin eğitilmesinin zorluğu göz önüne alındığında gerçekçi olduğunu bildirdi. Coffman, Demokrat Parti'den muhaliflerle yaptığı istişarelere dayanarak, bundan sonra Afganistan için yeni asker talebinde bulunmasının Kongre'de muhalefetle karşılanacağını söyleyebileceğini kaydetti.
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'dan, Coffman'ın açıklamalarıyla ilgili yorumda bulunulmadı.

Afganistan'da halen 68 bin Amerikan askeriyle 42 bin müttefik güç askeri görev yapıyor.
ABD'nin, Afganistan'daki yeni stratejisinin temel noktalarını, aşamalı olarak gönderilen 30 bin Amerikan askerinin nüfus merkezlerinin güvenliğini sağlaması ve daha fazla Afgan güvenlik gücü eğitmesi oluşturuyor.

Pentagon, Afganistan'daki hedeflerin başarılması için NATO üyesi ülkelerden 10 bin takviye asker göndermesini ümit ediyor. İngiltere, Afganistan'a 5 bin asker daha asker göndermeyi planladığını açıklamıştı.

Bu arada, ABD'de Demokratların önderlik ettiği bir tasarıda, Afgan ordusu ve ulusal polisinin sayısının 2012'ye kadar 400 bine çıkarılması hedef konuluyor. Bu sayı mevcut sayının iki katından fazlasını oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler