MEB özel karma yurtları kapatıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, devlet yurtlarından sonra kendisine bağlı karma özel öğrenci yurtlarının kapatılması ve kız veya erkek öğrenciler için ayrı hizmet verilmesi için yurtlara talimat gönderdi. MEB verilerine göre 88 özel karma yurdun 34’ü ortaöğretim, 54’ü ise üniversite öğrencilerine barınma hizmeti sağlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kendisine bağlı karma özel öğrenci yurtlarının kapatılmasına ve kız veya erkek öğrenciler için ayrı ayrı barınma hizmeti verilmesine karar verdi. 6 Mayıs 2017’de çıkarılan Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde “karma öğrenci yurdu” ifadesinin bulunmaması anımsatılarak, bu kurumların ‘ayrıştırılması’ istendi. MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, 81 il valiliğine, “karma öğrenci yurtlarının kapatılması” için iki talimatı gönderdi.
İlk karar 12 Haziran’da alınarak valiliklere bildirildi. Talimatta, “Mecut faaliyette bulunan karma özel öğrenci yurtlarının ‘ya kız ya da erkek olarak’ tür belirleyip faaliyetlerini tek türde sürüdürebileceklerinden dolayı bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüklerine yerleşim planını da ekleyerek bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir” denildi. “Kız veya erkek ayrıştırma işlemi” adına başvurular için 4 Ağustos’a kadar süre verildi.
Ancak, 4 Ağustos’a kadar ayrışmanın tamamlanmasının istendiği talimat ile ilgili olarak “bu durumdaki özel öğrenci yurtlarının tür ayrışmasında öğrenci ve kurum mağduriyetlerinin yaşanmaması için” 9 Ağustos’ta ikinci bir talimat daha gönderildi.
Talimatta önce, 6 Mayıs tarihli Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği anımsatıldı. Yazıda, “Yönetmelikte belirlenen kurum tanımlarında ‘karma öğrenci yurtu’ ifadesi bulunmaması nedeniyle, Bakanlığımıza bağlı faaliyette bulunan karma öğrenci yurtlarının mevcut haliyle faaliyetlerine devam etmesi mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.
4 Ağustos’a kadar yapılması istenen ayrışma işleminin yönetmelik hükümleri doğrultusunda 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yapılabileceğinin ifade edildiği talimatta, karma iken tür ayrıştıracak özel öğrenci yurtlarında “meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler veya alkollü içki satılan yerler”den yüz metre uzak olması zorunluluğunun aranmayacağı da belirtildi.
Önce üniversite yurtları
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu 2013 yılında kızlı-erkekli öğrenci yurtları için “Biz kızların erkeklerin devletin yurtlarında karışık kalmasına müsaade etmedik, etmiyoruz. Bazı gazeteler şöyle yazmış. Ne yazarlarsa yazsınlar. Dünyada eğitim öğretim psikolojisinin içinde bile açıklaması yapılamaz. Biz buna da müdahil olduk, yurtlarımızda kızlarımızın erkek öğrencilerle ayrıştırma çabasına devam ediyoruz” açıklamasını yapmıştı. Talimat gibi açıklamanın ardından Kredi ve Yurtlar Kurulu da kolları sıvamış karma yurtları kız veya erkek olarak ayrıştırma kararı almıştı. Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne “karma öğrenci yurdu” tanımı yapmayan MEB, Erdoğan’ın 2013’te verdiği “ayrıştırma” talimatına da uymuş oldu.
MEB’in son istatistiklerine göre, Türkiye’de 88 karma özel öğrenci yurdu hizmet veriyor. Bunların 34’ü ortaöğretim öğrencilerine, 54’ü ise üniversite öğrencilerin barınma hizmeti sağlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!