MEB'den sözleşmelilere şaka gibi yanıt
Milli Eğitim Bakanlığı, özür durumuna bağlı yer değişikliği için sözleşmeli öğretmenlere Şubat ayında "hak" vermesine karşın, bu "hakkı" çok sınırlı olarak kullandırması ile ilgili tepkilere yanıt verdi. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın "şaka gibi" bir yanıt vererek, "Bugünkü durumlarla karşılaşabileceklerini çok iyi biliyorlardı" açıklamasında bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmenlere özür durumuna bağlı yer değiştirme şansı verdiğini açıklaması sonrasında bu haktan çok sınırlı yararlandıracağının ortaya çıkması üzerine Türk Eğitim-Sen, söz konusu durumla ilgili MEB'e bir yazı yazdı. MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, tarafından yanıtlanan yazıda ise sözleşmelilere "verilmeyen" haklarla ilgili olarak ucu açık yanıtlar verildi.
"Bu durumla karşılaşacaklarını çok iyi biliyorlardu"
Yalçın, Şubat ayı özür döneminde toplam bin 133 boş pozisyon, sözleşmeli öğretmenlerin il içinde ya da iller arasında özür durumuna bağlı yer değiştirmeleri için İLSİS Kontenjan Modülü´ne yansıtıldığını açıkladı. Yalçın, "Sözleşmeli öğretmenlerin istihdam edilişindeki asıl amaca uygun olması açısından bakıldığında, habere konu olan kadrolu ve sözleşmeli öğretmen eşler bu durumu atanmadan ya da görevlendirilmeden önce başvuru sürecinde mevcut kurallar çerçevesinde öncelikle atanmak/göreve başlamak yanında, daha sonra da bugünkü durumlarla karşılaşabileceklerini çok iyi biliyorlardı" savunmasında bulundu.
"Bu düzenlemeler öğretmenlerin yararına"
Özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminin, isteğe bağlı yer değiştirme olmadığını ifade eden Yalçın, önümüzdeki süreçte, isteğe bağlı yer değiştirme dönemi ile yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminin de mevcut olduğunu söyledi.
MEB olarak yaklaşık 635 bin öğretmenin atama ve yer değiştirme haklarını kurallara bağlama, norm açığı ölçüsünde gerçekleştirme, iş ve işlemlerini yerine getirme görevini yürüttüğünü vurgulayan Yalçın, 15 milyon öğrencinin eğitim-öğretim hakkı ile ülke genelindeki dengeli öğretmen dağılımını gözetmek, buna göre planlamalar yapmak ve mevzuatını düzenleyerek hayata geçirmek sorunda olduklarının da altını çizdi.
Eğitim kurumlarımızda norm açığı ya da boş pozisyon bulunması durumunda hiçbir öğretmenin mağdur olmayacağını kaydeden Yalçın, "Kimseyi kuralsız, başvurusuz. hizmet puanı üstünlüğü esasına tabi tutmaksızın atamasını yapmak mümkün değildir. 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 61 ve 62'nci maddeleri bu duruma ilişkin düzenlemeleri getirmiştir. Bu düzenleme, öğretmenlerimizin zararına değil yararına olan bir düzenlemedir" dedi.
"Mevzuata öğretmenler mağdur olmuyor"
Yalçın, kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenlerin ilgili mevzuat çerçevesinde "hiçbirine özür durumundan başvuru yapamazsınız" denilmediğini ve başvuruların engellenmediğini savundu. Yalçın, "Ancak. Maliye Bakanlığı ile yapılan çalışmalar kapsamında, öğretmenlerin yer değiştirme hareketlerinde; kadrolular için norm açığı, sözleşmeliler için de boş pozisyon bulunması gündeme gelmektedir. Norm açığı ya da boş pozisyon bulunan tüm eğitim kurumları Bakanlığımız İLSİS Kontenjan Modülü´ne yansıtılmakta, öğretmenlerimizin tercihlerine sunulmaktadır. Bu nedenle, mevzuatımız çerçevesinde öğretmenlerimizin mağdur olmaları söz konusu değildir. Önümüzdeki yer değiştirme dönemlerinde norm açığı ya da boş pozisyon bulunması kaydıyla Özür durumlarına ilişkin başvuruların tamamının karşılanması mümkün olabilecektir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!