MEB'den 'taşımalı ortaöğretim' genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı, 2012-2013 eğitim öğretim yılında belirlenen şartlara uyan 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri taşımalı eğitime alacak. Bakan Ömer Dinçer imzalı taşımalı ortaöğretim genelgesinde, bu uygulamanın 2010-2011 eğitim öğretim yılında ilk defa 9. sınıflar için uygulandığı hatırlatıldı.

MEB'den 'taşımalı ortaöğretim' genelgesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.08.2012 - 14:48

Genelgeye göre, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 9 ve 10. sınıflara yönelik yürütülen uygulamayla ilköğretim okullarından mezun olup çeşitli nedenlerle ortaöğretime erişimde sorunlar yaşayan öğrencilerin okullara erişimleri sağlanması ve bu öğrencilere öğle yemeği hizmeti verilmesi amaçlandı.

Zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasının ardından da 11 ve 12. sınıf öğrencileri de taşımalı ortaöğretim kapsamına alındı. Bu kapsamda, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gereken ön hazırlık ve etüt çalışmaları başlatılacak, ihalelerle ilgili işlemler en kısa sürede sonuçlandırılacak.

Mülki idare amirleri de ihale işlemlerinin zamanında yapılamaması veya yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacak.

Genelgede, taşımalı ortaöğretim uygulamasına ilişkin şu esaslara da yer verildi:

  • İl ve ilçe milli eğitim müdürlüğünde ilgili müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında; en az bir taşıma merkezi ilkokul, ortaokul müdürü ve taşımalı ortaöğretim kapsamındaki lise müdürlerinden olmak üzere, en fazla yedi üyeden oluşan Planlama Komisyonu kurulacak.
  • İl ve ilçelerde, taşımalı ortaöğretim kapsamına alınacak yerleşim birimleriyle uygulama kapsamındaki okulların seçimi ve planlamasına ilişkin işlemleri yürütecek bu komisyon, il/ilçe milli eğitim müdürünce belirlenen aralıklarla, eğitim öğretim dönemi başlamadan önce ve sonrasında toplanacak.
  • Kendi bölgelerindeki taşımalı ortaöğretimle ilgili görüşlerini bildirmek ve toplantılara katılmak üzere il milli eğitim müdürünce en az bir eğitim denetmeni görevlendirilecek. İhtiyaç duyulması durumunda ilgili yerleşim birimlerinin köy muhtarları ve belediye başkanlarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de görüşleri alınmak üzere toplantılara davet edilebilecek.
  • Komisyonun aldığı kararlar, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayından sonra uygulamaya konulacak.


Her öğretim seviyesindeki, öğrenci ayrı araçlarla taşınacak

Taşımalı ortaöğretimin ödenekleri ise il özel idare müdürlüklerine aktarılmak üzere defterdarlık muhasebe müdürlüklerine gönderilecek. İhale işlemleri de buna göre yürütülecek. 2012-2013 eğitim öğretim yılında taşımalı ortaöğretim uygulamasına belirtilen şartları taşıyan 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri alınacak.

Öğrenciler, öncelikle pansiyonlara yerleştirilecek. Pansiyona yerleştirilemeyen öğrenciler ise taşımalı ortaöğretim kapsamına alınacak. Taşımalı ortaöğretim kapsamındaki okulların derse giriş ve çıkış saatleri dikkate alınarak güzergah birleştirilmesi yapılacak.
Araçların geliş-gidiş hareketleri de buna göre düzenlenecek. Taşınan öğrenciler, okulların fiziki imkanları doğrultusunda, geliş ve gidiş saatlerinde oluşan boşluklarda sosyal, kültürel ve spor faaliyetleriyle kitaplık ve kütüphanelerden yararlandırılacak.

Normal öğretim yapan ortaöğretim kurumuna aynı araçla birden fazla sefer yapılarak öğrenci taşınmayacak. İkili öğretim yapan ortaöğretim kurumuna ise sabahçı öğrenciler için bir, öğlenci öğrenciler için bir sefer olmak üzere bir araçla en fazla iki sefer yapılabilecek.

5 kilometreden daha az ve 30 kilometreden daha fazla mesafeden taşıma yapılmayacak. Ancak gerekli durumlarda üst sınır planlama komisyonunun kararıyla aşılabilecek. 30 kilometre üzerindeki yerleşim birimleriyle taşıması ekonomik olmayan ve ulaşım şartları elverişsiz olan yerleşim birimlerindeki öğrencilerin Devlet Parasız Yatılılık Sınavları sonuçlarına göre yerleştirme işlemleri düzenlenecek.

Taşımalı eğitimde her öğretim seviyesindeki (ilkokul, ortaokul, lise) öğrenciler ayrı ayrı araçlarla taşınacak. Bunun mümkün olmaması halinde ilkokul ve ortaokul öğrencileri birlikte, lise öğrencileri ise ayrı araçlara bindirilecek. Yerleşim yerlerinde az sayıda ortaokul öğrencisi bulunması, ders giriş çıkış saatlerinin yakın olması ve lise öğrencilerini taşıyan servislerde yer olması halinde ortaokul öğrencileri de aynı servise alınabilecek.

Servis şoförlerine eğitim

Taşıma yapacak araçların özellikleri, taşıt sürücüleriyle yüklenicilerin yükümlülükleri ve diğer hususlar Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ne göre belirlenecek. Taşınan öğrencilere verilecek öğle yemeği de yürürlükteki ihale mevzuatı hükümlerine göre satın alınacak. Yemeklerin hazırlanmasında ve sunulmasında besin değerinin korunmasına sağlık ve hijyen kurallarına uygunluğuna gerekli özen gösterilecek. Pansiyonlu okullara taşınan öğrenciler bu okullardaki öğle yemeğinden yararlandırılabilecek. Pansiyonlu okulların bu kapsamda verdiği yemek hizmeti giderleri taşımalı ortaöğretim ödeneğinden karşılanacak.

İkili öğretim yapılan okullarda taşımalı eğitim kapsamındaki yemek hizmeti verilmeyecek. Emniyet müdürlüğüyle işbirliği yapılarak taşımalı ortaöğretim kapsamındaki araçların sürücülerine, uyacakları kurallar ve gösterecekleri davranışlarla ilgili eğitim verilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler