Meclis 4+4+4 maratonuna hazırlanıyor

4+4+4 kesintili 12 yıl zorunlu eğitim modeli görüşmelerinin maratonuna hazırlanan Meclis Genel Kurulu, haftayı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanun Tasarısı ve bazı yatırımlarda KDV muafiyeti getiren kanun teklifini yasalaştırarak geçirecek.

Meclis 4+4+4 maratonuna hazırlanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.03.2012 - 10:01

Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmeye başlandığı 23 Şubat 2012 tarihinden bu yana siyasetin öncelikli gündem maddelerinden biri haline gelen 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim modeli teklifinin bu hafta komisyon raporunun tamamlanması bekleniyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre rapor tamamlandıktan sonra, teklif gelecek hafta Meclis Genel Kurulu gündemine alınacak.
 

KDV kanunu geliyor

Meclis Genel Kurulu eğitim teklifine hazırlanırken geçtiğimiz hafta başlayan ancak tamamlanamayan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanun Tasarısı görüşmelerine Salı ve Çarşamba günü de devam edilecek.

Kalan çalışma gününde ise geçtiğimiz hafta komisyondan geçen bazı yatırımlarda KDV muafiyeti getiren kanun teklifinin görüşülmesi bekleniyor. Yasa teklifine göre, 2023 yılı sonuna kadar ihalesi yapılacak yap-işlet-devret projelerinde, işi üstlenen özel sektör firmasının projeyi tamamlayamaması ve sözleşmenin feshedilmesi halinde, bu şirketin aldığı krediyi Hazine üstlenecek, projeleri üstelenen firmalardan KDV alınmayacak. Teklifin, daha önce başvuru yapılmadığı için ihale edilemeyen İstanbul'a 3. köprü ihalesi için de rahatlık sağlayacağı belirtiliyor.

Genel Kurul'a gelecek hafta gelmesi beklenen bir başka tasarı ise Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı. Tasarıya göre 15 yaşını dolduranlar işçi sendikalarına üye olabilecek. Sendikal faaliyetler nedeniyle işçi çıkartan tazminat ödeyecek. 5 yıl süreyle Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara bağlı olmayan işçi sendikaları için işkolu barajı yüzde 3 olacak. İşçi sendikasının işyeri veya işletme için toplu iş sözleşmesi yapması için 2 bin üyesinin bulunması, kurulu olduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde 1'nin üyesi bulunması, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyerinde başvuru tarihinde çalışan işçilerin yarısından fazlasının, işletmede ise yüzde 40'nın kendi üyesi olması şartı aranacak.

İhtisas komisyonları

Meclis'teki ihtisas komisyonlarının da gündemi yoğun. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Salı günü toplanacak. Komisyonda 22-23 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmalarının Rolü Uluslararası Buluşması" konusunda bilgi paylaşımı ile Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi kapsamında saha çalışması yapılması planlanan illerle ilgili görüş alış verişi yapılacak. Komisyon ayrıca Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu'nun sunumunu dinleyecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu da Salı günü toplanarak Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşecek.
Adalet Komisyonu Perşembe günü yapacağı toplantısında yaklaşık 15 bin kişinin cezaevinden çıkmasını sağlayabileceği konuşulan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek. Komisyonun gündeminde ayrıca "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" bulunuyor.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonunda ise elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tasarısının görüşmelerine devam edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon