'Meclis, dış politikadaki sorunları araştırsın'

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "Dış politika sorunlarının tespiti ve çözümü" için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

'Meclis, dış politikadaki sorunları araştırsın'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.02.2012 - 11:53

BDP'li Kaplan dış politika sorunlarının tespiti ve çözümü için Meclis Araştırması açılmasını isteyen önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Önergenin gerekçesinde Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle hem jeo-stratejik hem de jeo-politik öneminden bahsedilerek şöyle denildi:
"Ülkede, bölgede ve dünyada küresel barışı, demokrasiyi, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü, adaleti ve istikrarı, halkların birliği ve kardeşliğini tesis etmek için aktif ve sürekli bir çaba sağlanması; ülke, bölge ve dünya barışını zedeleyecek, halklar arası düşmanlıklara yol açacak her türden politika ve yaklaşımlara yeni politikaların geliştirilmesi zorunludur. Demokratik hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine yönelik uluslararası sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi, bu sözleşmelere aykırı uygulamaların ortadan kaldırılması ve Türkiye'nin dış politikada bu gerçeklerle sürekli baskı altında tutulması önlenmelidir."

BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT gibi uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla işbirliği ve dayanışma temelinde eşit ilişkiler geliştirilmesi gerektiği belirtilen gerekçede "Türkiye'nin AB'ye katılımını hızlandırmak; müzakere sürecinin AB'ye tam üyelikle sonuçlandırılması için hızlandırılmalıdır. Kürt sorunu, Kıbrıs sorunu, Ermeni sorunu dış politikada da temel bir sorun olarak Türkiye'nin aleyhine gelişmelere yol açmaktadır. Sorunun zaman kaybedilmeden demokratik çözümü geliştirilerek, ülkemizin uluslararası ilişkilerde güçlü bir konum kazanması sağlanmalıdır" denildi.

Ortadoğu'nun demokratik bütünleşmesi için çaba harcanırken diğer yandan Ortadoğu halklarının bölgesel çıkarlarını koruyup geliştirecek bütünleşmeyi sağlayacak bir dış politika geliştirilmesi gerektiği belirtilen gerekçede, "Suriye ile ilişkilerin gittikçe yükselen bir düzeyde sürdürülmesi ve ABD'nin bu ülke ile Türkiye aracılığıyla ilişki geliştirmesi temel sorunlardandır" denildi.

Ortadoğu'nun temel sorunlarını oluşturan Kürt ve Filistin sorununun çözümü için ilgili ülkelerle sürekli diyalog halinde olmanın esas alınması gerektiği belirtilen gerekçede sorunların çözümü için bölgesel ve uluslararası düzlemde yapıcı ve dostane katkılar sunulması gerektiği belirtildi.

Gerekçede, "İnsanlığı ve doğayı tehdit eden savaşların önüne geçmek, silahlardan arınmak için gerçekleştirilecek olan her olumlu girişimin desteklenmesi, enerji ve güvenlik politikalarının yeniden belirlenmesi, Dışişlerinin yeniden yapılanması, eşitsizliklerin derinleşmemesine karşı küresel adalet ilkesinin savunulması ve bilimsel-teknolojik düzeyin bunun olanaklarından yararlanılması, küresel düzeyde eşitlik ve adalet için yapılan bütün girişimlerin desteklenmesi ve bu yönlü oluşumlarla dayanışma önemlidir. Bu amaçla bir meclis araştırması açılmasını komisyon kurulması yararlı olacaktır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler