Meclis'te Akman gerginliği
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı, Meclis, RTÜK ve Sayıştay'ın 2009 yılı bütçe görüşmesi tartışmalı başladı. Görüşmelerde, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın sunum yapmasının doğru olmayacağını söylemesi üzerine, milletvekilleri arasında başlayan tartışma yumruklaşmaya kadar gitti.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 2009 mali yılı bütçe görüşmelerine devam ediyor. AKP Afyon Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan komisyon, gerilimli başladı. Bütçe görüşmelerine katılmak üzere komisyona gelen RTÜK Başkanı Zaid Akman, muhalefetin sert tepkileriyle karşılaştı. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamza Çebi, usul üzerine söz isteyerek, RTÜK Başkanı Akman’ın, hakkında çıkan iddialar gerekçesiyle komisyonda bulunmaması gerektiğini savundu. Çebi, “RTÜK Başkanının Anayasa ve Cumhuriyetin temel hak ve özgürlüklerine uygun olması gerekir. Yayınların, manevi ve aile değerlerine aykırı olmaması gerekir. RTÜK Başkanı da yayınları bu ilkeler uygun olup olmadığını denetlemekle görevlidir. Ancak, bu kurum başkanın toplumda tartışılmaması lazım” dedi. Çebi, Akman’ın Almanya’daki Deniz Feneri ile ilgili hakkında çok ciddi iddiaların olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bu kişi hakkındaki suçlamalar çok ciddi belgelere dayanmaktadır. Kendileri, kendisi hakkındaki suçlamalara tatmin edici yanıtlar vermemiştir. Deniz Feneri iddiasında adının olmadığını söylemiştir.” Çebi’nin bu sözleri üzerine AKP’li milletvekilleri sert tepki gösterdiler ve “Burası siyaset meydanı değil. Siyaset meydanına çevirmeyin” dediler. Bu arada Komisyon Başkanı Açba, AKP ile muhalefet partili üyelerini, konunun dışına çıkmaması yönünde uyardı.
Komisyonda tartışma
Muhalefet ile AKP’li milletvekilleri arasında tartışmalar şöyle gelişti:
-CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz: ‘RTÜK Başkanının burada oturmaması gerekir’
-Komisyon Başkanı Açba: ‘Lütfen söz verdiğimde konuşun’
-CHP’li Çebi: 'Ben Akman’ın parlamento adına konuşma yapmasını üzücü buluyorum.’
DTP’li Hasip Kaplan da, usul üzerine söz isteyerek, her bütçe üzerine verilen 10 dakikalık konuşma süresini eleştirdi. Kaplan, etik olarak RTÜK Başkanı Akman’ın komisyon toplantısına katılmaması gerektiği görüşünü savundu. Kaplan, “Eğer bizi konuşturmazsanız burayı terk ederiz. Akman da sadece AKP’lilere konuşur. Ben burada Almanya’daki davayı, Deniz Feneri’ni konuşmak istiyorum” sözleri üzerine AKP’liler, “Biz bunu mu dinleyeceğiz?” karşılığına Kaplan ise, “Sen çok terbiyesizsin. Sayın Başkan lütfen AKP’li arkadaşlarınızı uyarın” dedi. Bu arada, AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Kaplan’a dönerek, “Alçak, şerefsiz” ifadelerini kullandı. Kaplan da, bu söze karşı “Alçaklığın kimde olduğu belli” karşılığını verdi. Bu arada CHP’li Gürol Ergin de, DTP’li Kaplan ile AKP’li Öz’ün tartışmasına girerek, AKP’lilere yönelik “Meclis de mi sizin babanızın malı? İstemeyen çekip gider. Bu ne ya...” dedi. DSP Haluk Öztürk de söz almadan, “Herkes burada tartışacak. Her türlü tartışmayı yapacak. Hiç kimse buna engel olamaz” dedi.
Mecliste yumruklaşma
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmeleri sürerken, RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın RTÜK bütçesinin sunumunu yapmak üzere söz almasına CHP'liler karşı çıkınca başlayan gerginlik önce sözlü tartışmaya ardından yumruklu kavgaya dönüştü. CHP’lilerin sözlü sataşmalarına sinirlenen AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, oturduğu yerden fırlayarak CHP’li Gürol Ergin’in üzerine yürüdüğü görüldü. Çıkan arbedede muhalefet ve iktidar partisi milletvekilleri de birbirlerine karşılıklı küfür ve hakarette bulundular. Bu tartışmalar devam ederken, bazı AKP’li milletvekilleri Zahid Akman’ı apar topar salondan çıkararak bir odaya geçirdiler ve kapının önünde beklemeye başladılar.
Öte yandan, Gürol Ergin’e saldıran Altan Karapaşaoğlu’na da bazı CHP’liler müdahale etti. Karapaşaoğlu’nu da AKP’li milletvekili arkadaşları kollarından tutarak, başka bir odaya götürdüler. Komisyon toplantısına bu gerginlik sonucu ara verildi.
Zahid Akman'ın açıklamaları
RTÜK Başkanı Zahid Akman, bazı milletvekillerinin, kendisine yönelik iddiaların cevabını bekleme ''nezaketi'' göstermeden, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunu terk etmesini, ''antidemokratik'' diye değerlendirdi ve bu tavırı kınadı.
RTÜK'ün 2009 yılı bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde yaşanan kavganın ardından, görüşmelere, yarım saat ara verildi.
CHP milletvekilleri, verilen arının ardından başlayan komisyon toplantısına katılmadı. Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu'nun da komisyonda yer almadı. Karapaşoğlu'nun odasına, TBMM doktorlarının girdiği görüldü.
Yaşanan tartışmaların ardından kurumun bütçesiyle ilgili kısa bir sunum yapan Akman, sözlerine, Meclisin, özgürcü, insanların kendilerini ifade edebildiği bir yer olması gerektiğini belirterek başladı
Komisyonun CHP'li üyeleri, TBMM'de basın toplantısı düzenlemelerinin ardından, Akman'ın konuşmasından sonra toplantı salonuna geldiler. Bütçe üzerinde görüşmeler devam ediyor.
Toptan: "Birbirimizin yüzüne bakacak şekilde davranışlarda bulunalım”
TBMM Başkanı Köksal Toptan, 22 Temmuz seçimlerinin ardından Meclis’te çok çeşitliliğe dikkat çekerek "Böylesine çok çeşitli bir Meclis’te eleştiriler ortaya koyulurken, hepimizin dikkat etmesi asgari kurallar vardır. Hepimiz birbirimize tahammül etmek zorundayız. Yarın, öbür gün birbirimizin yüzüne bakacak şekilde söz ve davranışlarda bulunmalıyız” dedi. Meclis Başkanı Köksal Toptan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, Meclis Bütçesi’nin sunuş konuşmasını yaparken, iktidar ve muhalefet partileri arasında sık sık yaşanan eleştirilere dikkat çekerek, Parlamento çatısı altında herkesin birbirine tahammül etmek zorunda olduğunu söyledi. Milletin temsil makamı olan Meclis’in, iyi işleyen, etkin, itibarlı ve örnek bir kurum olması için milletvekilleriyle birlikte yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Toptan şöyle konuştu: “Güçlü bir Meclis'in, güçlü bir demokrasi anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz. Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistem, ülkemiz tarafından sevilen ve uygulamaya çalışılan çağdaş bir demokrasi tercihidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistemin yazılı normlar yanında demokratik geleneklerle de desteklenmesi ve beslenmesi gerekir. Unutmamak gerekir ki, kuvvetlerin yetki aşımı heves ve girişimleri modern demokrasilerde çok gerilerde kalmış alışkanlıklardır. Bunlardan vazgeçmek ve kuvvetler mücadelesi yerine, kuvvetler uyumunu sağlamak zorundayız. Bu bağlamda ne Yasama'nın, 'bizi millet seçti her istediğimizi yaparız' yaklaşımı ve ne de diğer kuvvetlerin yasamanın niyetini sorgulamaya kalkması doğrudur.”
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!