Meclis'te CHP'lilerden limonlu, pankartlı eylem

CHP’liler Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda limonlu ve pankartlı eylem yaptı.

Yayınlanma: 30.10.2012 - 10:47
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 2013 yılı bütçe kanunu tasarısının görüşmeleri öncesinde, “limonlu” protestoda bulundu.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumu başlamadan önce Aslanoğlu, beraberinde fileler içinde limon getirdi.

Aslanoğlu, üzerinde, “Artık çorba için değil, göz için de limon”, “Bu limonlar İçişleri Bakanı'na bedava”, “Artık hem ayılana hem de bayılana bedava” yazılı limon filelerini, oturduğu sıranın önüne bıraktı.

Aslanoğlu, ayrıca, komisyonun duvarına da “Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinde biber gazı ödeneğine son” yazılı dövizler astı. Bakan Şimşek, salona gelişinde milletvekilleriyle tek tek tokalaştı. Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şimşek'e, kamu gelirlerinin, halkın üzerine biber gazı olarak sıkılmaması gerektiğini belirterek, bunu lanetlediğini söyledi.

Sunumdan önce Aslanoğlu, usul üzerine söz aldı. Aslanoğlu, Cumhuriyeti, sokakta insanlarla kutlamak istediğini ifade ederek, “İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün dünkü eylemlerini şiddetle kınıyorum. Dün insanlar Ata'sına gitmek istedi, Ata'sına gitmek isteyen insanlara bunu reva görüyorsunuz, sizi anlamakta zorluk çekiyorum” dedi.

Bunun üzerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, “Cumhuriyet Bayramı, hepimizin bayramıdır, ortak duygularımızı yansıtan, ülkemizi bir bütün halinde, hepimizi bir arada tutan bir bayramdır” karşılığını verdi.

Elvan, bayramların kutlanmasına yönelik usul ve esasların belirlendiği kanunların bulunduğuna işaret ederek, “Kimse Anıtkabir'e gitmenizi engellemez. Ankara Valiliğiyle biraz önce görüştüm. İşin başından beri, özellikle Türkiye Gençlik Birliği'nin, bu işi provoke etme yönünde tüm girişimleri başlattığını, bütün hazırlıkların bu yönde geliştiğini...Cumhuriyet Bayramını, elbette hepimizi kutluyoruz. Kanunlarımıza, hukukumuza uymak zorundayız. Emniyet güçlerimiz, gereken her türlü hassasiyeti gösterdi. 11 polisimiz yaralandı” diye konuştu.

Tanal “Provokatör hükümetinizdir”, Aslanoğlu da “Kanunların arkasına sığınmayın” diye tepki gösterdi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da söz alarak, dini bayramların dini duyguları; milli bayramların milli duyguları sömürmeden kutlanması gerektiğini dile getirdi. Günal, Cumhuriyet'in kazanımları değersizleştirilerek Cumhuriyet Bayramı kutlanmasının doğru olmadığını belirterek, “Herkesin birlik içinde kutlayacağımız bayramlar olmalı. Cumhuriyetin değerlerinin anlamsızlaştırılmaya çalışıldığı ortamdan kurtularak, arkadaşlarımızı, bugünleri anlamına uygun kutlamaya davet ediyorum” dedi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Elvan, komisyon çalışmalarına kısa bir ara verdi. Ara sırasında Aslanoğlu, limonları CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'a verdi. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de “Bu limonlar bize lazım, alanda olacağız” diyerek, limonları aldı.

CHP'li Tanal'ın, usul hakkında söz almak istemesi üzerine Komisyon Başkanı Elvan, Tanal'ın komisyon üyesi olmadığını belirterek, söz vermedi. Tanal'ın, “Vermek zorundasınız. Komisyon salonunda, polisin ne işi var” sözlerine, Elvan, bugüne kadar TBMM İçtüzüğü'ne aykırı bir hareket olmadığı ve komisyon salonunda da bugüne kadar polisin bulunmadığı karşılığını verdi.

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel de sinirlenerek ayağa kalkarak, Tanal'a “Yeter. Sabote etmeye geldin” diye bağırdı.

 

Bakan Şimşek konuştu

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı sunumunda, küresel finansal krizin başlangıcından bu yana yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen dünya ekonomisinde istikrarın hala sağlanamadığını, gelişmiş ekonomilerde zayıf büyüme ve yüksek işsizlik ortamı sürerken, Avro Bölgesi kamu borç krizinin bir güven bunalımına dönüştüğünü söyledi.
Gelişmiş ülkelerin yaşadığı bu sorunların küresel görünümü olumsuz yönde etkilediğini anlatan Şimşek, bu nedenle birçok ülke ve uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini hatırlattı.

Buna göre küresel büyümenin 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 3,6 olmasının tahmin edildiğini kaydeden Şimşek, bu oranların kriz öncesi küresel ekonomide görülen yüzde 5-5,5'lik büyüme oranlarının oldukça altında olduğunu ifade etti. Şimşek, dünya ekonomisinin yüzde 21'ini oluşturan ABD'de, nispi iyileşmeye rağmen büyümenin hala potansiyelin altında seyrettiğini, 2011 yılında yüzde 1,8 büyüyen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2, önümüzdeki yıl ise yüzde 2,1 büyümesinin beklendiğini anımsattı.

Dünya ekonomisinin yüzde 19'unu oluşturan Avro Bölgesi'nde ise sorunlar hala devam ettiğini anlatan Maliye Bakanı, 2011 yılında yüzde 1,4 oranında büyüyen Avro Bölgesi'nin 2012 yılında yüzde 0,4 daralması, 2013 yılında ise yüzde 0,2'lik büyüme ile neredeyse yerinde sayması beklendiğini dile getirdi.

Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde büyümenin, bu yılın ilk yarısında sırasıyla yüzde 7,9 ve yüzde 5,4 seviyelerine gerileyerek son 3 yılın en zayıf performansını gösterdiğini anlatan Şimşek, bu çerçevede, 2011 yılında yüzde 6,2 oranında büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 5,3 ve 5,6 büyüyeceği tahmin edildiğini söyledi.

Makro ekonomik dengesizlikler devam ediyor

Küresel finansal krizin ana sebeplerinden biri olan küresel makro ekonomik dengesizlikler devam ettiğini belirten Mehmet Şimşek, kriz öncesi dönemde başta Çin olmak üzere yüksek cari fazla veren Rusya, Almanya, Körfez ve gelişmekte olan Asya ülkelerinde büyüme hala dış talep ağırlıklı olduğunu ifade etti.

Öte yandan başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok gelişmiş ülke ve bazı gelişmekte olan ülkeler yüksek cari açık verdiğini kaydeden Şimşek, ''Küresel makro ekonomik dengesizliklerin azaltılması için tasarruf fazlası olan ülkelerin iç talebi canlandırması, tasarruf açığı olan ülkelerin ise cari açığı kontrol altına almaları gerekmektedir'' dedi.

Küresel finansal krizin küresel buhrana dönüşmesini engelleyen en büyük faktörün, ülkelerin ekonomi politikalarını küresel koordinasyon ve işbirliği içinde belirlemeleri olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, Türkiye'nin de aktif rol aldığı bu süreçte G-20, ülkelerin krize karşı birlikte mücadele ettiği bir platform olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, ''Her ne kadar küresel finansal kriz 'Büyük Buhran' (1929 yılında yaşanan) kadar derin olmasa da etkilerinin daha uzun süre hissedileceği tahmin edilmektedir'' diye konuştu.

'Kriz öncesi seviyeyi 7 yılda yakaladı'

Bakan Şimşek, büyük sonrası küresel ekonominin kriz öncesi seviyeyi yakalaması yaklaşık 7 yıl aldığını hatırlatarak, şunları söyledi: ''IMF, küresel kriz sonrası kırılgan bir yapıda devam eden toparlanma sürecinin 2018 yılına kadar süreceğini tahmin etmektedir. Bu çerçevede, Türkiye ekonomisini de çok yakından ilgilendiren küresel ekonominin önündeki temel riskleri; Avro Bölgesinde devam eden borç sarmalı ve güven sorunu, ABD'deki mali belirsizlikler, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin sert biçimde yavaşlaması, jeopolitik risklere bağlı olarak yüksek seyreden emtia fiyatları şeklinde özetleyebiliriz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler