'Medeniyetler çatışmasının dermanı Türkiye'dir'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, herkesin kâbusu olan medeniyetler çatışmasının dermanının Türkiye olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 12:19
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Santralistanbul'da, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye davet ettiği gazetecilerle yuvarlak masa toplantısına katıldı. Basına kapalı yapılan toplantının ardından, AB Türkiye Delegasyonu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen ''17. AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı''nın açılışında konuşan Bağış, Avrupa'nın, Türkiye'siz eksik kalacağını vurguladı. Bütün Avrupa kurumlarının tam üyesi olan Türkiye'nin, yalnızca AB'ye üye olmadığını belirten Bağış, ''Bu ülke batının en doğusu, doğunun da en batısında yer alıyor. Bundan dolayı da biz bir köprü ve barış getiricisi rolü oynuyoruz'' dedi.

Türkiye'nin, bölgedeki ülkeler arasında ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını, İspanya ile Medeniyetler İttifakı'nda yer aldığını hatırlatan Bağış, şöyle devam etti: ''Birleşmiş Milletler, 20-30 yıl önce Türkiye'yi Kıbrıs konusunda istilacılıkla suçlarken özür dilemiş ve Güvenlik Konseyine üye yapmıştır. Çünkü bu Ada'daki çözümü bloke eden tarafın Türkiye olmadığı açıkça anlaşılmıştır. Türkiye, önemli bir rol oynamaya devam edecektir ve hepimizin kabusu olan medeniyetler çatışmasının dermanı Türkiye'dir.''

Bağış, çoğu Müslüman olan, genç ve dinamik nüfusa sahip Türkiye'nin, demokrasi ve İslam kültürünün birlikte yaşama kültürünü hayata geçirebilen bir ülke olduğunu belirterek, ''Kilise, cami ve sinagoglar 800 yılı aşkın süredir İstanbul'da yan yana duruyor. Kendi çocuklarımı yetiştirdiğim sokaklarda Ermeniler, Müslümanlar, Hristiyanlar, Museviler, Aleviler, Sünniler, inananlar ve inanmayanlar hep birlikte yaşıyoruz ve her dini bayramda, her dinin bayramında çocuklar kutlamalar yapıyor, armağanlar alıyor. İşte AB'ye getireceğimiz en büyük katkı budur'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, Avrupa'nın önünde yer alan enerji güvenliği, kaçak göç, uyuşturucu kaçakçılığı, yaşlanan nüfusa karşı alınacak önlemler, yeni pazarlara duyulan ihtiyaç gibi sorunların hepsinin çözümünde önemli rol oynayacağına işaret eden Bağış, ''Ben de bu büyük buluşmanın gerçek olacağına inanıyorum. Bu büyük buluşma da Türkiye, AB'ye üye olduğunda gerçekleşecektir. Bütün müzakereye başlamış ülkeler müzakereleri tamamlamıştır. Türkiye de istisna olmayacaktır'' şeklinde konuştu.

Bağış, bu süreçte Türkiye'nin de kendisini hazırlaması gerektiğini ve sonuçta Türkiye'nin de daha iyi bir yer haline geleceğini kaydetti. Kabinenin en genç bakanı olarak, konferansa gençlerin ilgisinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Bağış, ''Bu ülkede biz azınlık değil çoğunluğuz. Nüfusumuzun yarısı 30 yaşın altında. Avrupa standartlarını yaşlılara bırakmayacağız ve biz gerçekleştireceğiz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler