Meme kanserinde yaş düşünce tarama erkene çekildi
Türkiye'de meme kanserli hastaların yarıya yakınının 50 yaşın altında olması nedeniyle tarama programında revizyona gidildi. Sağlık Bakanlığı, hastalığın erken tanısı için tarama başlama yaşını 50'den 40'a düşürdü.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, bakanlığın yeni kanser tarama programıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarama programında revizyona gitmeden önce bilim adamlarıyla ve uluslararası örgütlerle görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Gültekin, uzun bir değerlendirme süreci sonrası yeni programın oluşturulduğunu ifade etti.
'Yaş düşürüldü'
Meme kanserinde tarama başlama yaşının 50'den 40'a düşürüldüğünü bildiren Gültekin, şu bilgileri verdi: ''Türkiye'de meme kanseri batıya göre daha az görülüyor. Ancak, batıda meme kanserli hastalar içinde, hastalığın genç nüfusta görülme oranı yüzde 15-20'ler civarındayken ülkemizin de içinde bulunduğu bölgede bu oran daha yüksek. Ülkemizde bu hastalığın görüldüğü vakaların yarıya yakını 50 yaşın altında. Bu nedenle tarama başlama yaşını düşürdük. Daha önce 50-69 yaş olan tarama aralığını 40-69'a çekerek meme kanserinde erken tanıyı hedefliyoruz. Böylece ülkemizdeki bayan nüfusta meme kanserini daha genç yaşlarda yakalayabileceğimizi ümit ediyoruz. Hastalık 40 yaşın altında az görüldüğü için bu konuda ulusal bir politika oluşturmaya gerek görmedik.''
Gültekin, meme kanseri taramasında kullanılan mamografiyi de bilim adamlarınca değerlendirdiklerini ve ''devam'' kararı aldıklarını söyledi.
'Rahim ağzı kanseri için HPV testlerine de bakılacak'
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin, rahim ağzı kanseri taramasında da bundan böyle sadece pap-smear testi yapılmayacağını, HPV testlerinin de tarama programına katılacağını bildirdi. Bu hastalık için virüsün bulunmasının, hastalığın takibini daha da kolaylaştıracağını anlatan Gültekin, ''Pilot bölgelerde başlayacak HPV taraması, pap-smear testinden daha duyarlı olduğu için erken tanıda işimizi kolaylaştıracak'' diye konuştu.
Mobilize kanser taraması
Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayılarının gelecek yıl 124'den 285'e çıkarılacağını, ayrıca taramaların mobil araçlarla da yapılacağını söyledi. Ulaşım ve coğrafi açıdan ulaşılması güç bölgelerde mobil araçlarla tarama yapacaklarını kaydeden Gültekin, ''Daha önceki pilot uygulamalarımızda mobil cihazlarla tarama oranlarımız yüzde 80'lere ulaştı. Yakında şehir içi uygulamayı da başlatacağız'' dedi.
'Aile hekimleri de görevlendirildi'
Gültekin, kanser taramalarında daha aktif rol alacak aile hekimlerinin, kendilerine kayıtlı hastalardan tarama programına uygun olanları KETEM'lere yönlendireceklerini belirtti.
Kanser Tarama Programı
Sağlık Bakanlığı'nın revize edilen programına göre, meme kanseri taramalarındaki 50-69 yaş aralığı 40-69 oldu. Bu taramalarda 2 yılda bir mamografi çekilecek. Serviks kanseri taramaları ise 30-65 yaş grubunda her 5 yılda bir pap-smear veya HPV testi ile yapılacak.
50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler, iki yılda bir gaitada gizli kan (GGK) testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak kolorektal kanserlere karşı taranacak. Ayrıca yüksek riskli olgularda 40 yaşından itibaren taramaya başlanacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı