Memur et yiyemiyor

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, bir memur ailesi günlük kişi başına ortalama 3 gram kırmızı et tüketiyor.

Yayınlanma: 26.04.2010 - 09:17
Abone Ol google-news

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, 81 ilde bin 360 kamu görevlisinin katılımıyla ''Gıda Tüketim Eğilimi'' anketi gerçekleştirdi.

Araştırmayla, kamu görevlileri ve ailelerinin günlük gıda tüketim miktarı ve gıda alışverişlerinde tercihlerinde ön planda tuttukları kriterler ortaya konulmaya çalışıldı.

''Ailenizde Kurban Bayramı dışında kişi başına aylık ortalama ne kadar kırmızı et tüketiliyor?'' sorusuna memurların yüzde 24,3'ü, ''Kurban Bayramı dışında hiç kırmızı et tüketmedikleri'' yanıtını verdi.

Aynı soruyu, memurların yüzde 27,9'u, ''Kişi başına aylık 100 gramdan az'', yüzde 27,2'si ''Kişi başına aylık 100-500 gram arasında'', yüzde 9,9'u ''Kişi başına aylık 500 gram-1 kilogram arasında'', yüzde 5,9'u ''Kişi başına aylık 1-1,5 kilogram arasında'', yüzde 4,8'i ise ''Kişi başına aylık 1,5 kilogramdan fazla'' şeklinde cevaplandırdı.

''Ailenizde kişi başına aylık ortalama ne kadar beyaz et tüketiliyor?'' sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 6,6'sı ''Hiç beyaz et tüketmiyoruz'' karşılığını verdi.

Katılımcıların yüzde 29,8'i bu soruyu, ''Kişi başına aylık 100 gramdan az'', yüzde 36,4'ü ''Kişi başına aylık 100-500 gram arasında'', yüzde 15,8'i ''kişi başına aylık 500 gram-1 kilogram arasında'', yüzde 5,9'u ''Kişi başına aylık 1-1,5 kilogram arasında'', yüzde 5,5'i ''Kişi başına aylık 1,5 kilogramdan fazla'' şeklinde yanıtladı.

Memurların yüzde 15,4'ü ailelerinde ''hiç süt tüketilmediğini'' belirtirken, yüzde 7,4'ü de ''hiç meyve tüketilmediğini'' ifade etti.

Araştırmada, bir memur ailesinde günlük kişi başına ortalama 3 gram kırmızı et tüketilirken, ekmek tüketiminin 150 gram olduğu belirtildi.
 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarımsal ürünler için belirlenen taban fiyatlarının düşük tutulmasının, tarımsal girdi fiyatlarının artmasıyla birlikte çiftçinin gelirinin azalmasına yol açtığını, bu durumun tarımda çalışanların köyden kente göç etmesine ve tarım üretiminin düşmesine neden olduğunu vurguladı.

Yıllardır uygulanan politikaların, tarımsal nüfusu azaltmayı hedeflediğini ve bu amaca ulaşıldığını savunan Akyıldız, bu durumun Türkiye'nin gıda ve et ihtiyacını kendi kendine karşılayamaması ve gıda fiyatlarının artması sonucunu ortaya çıkardığını kaydetti.

Verilerin, tarım sektöründe çalışanların sayısının, tarımsal üretimin, tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirin düştüğünü, tarımsal ürünlerin fiyatının arttığını gösterdiğini belirten Akyıldız, şunları ifade etti:
''AB politikaları ise tıkır tıkır işliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı, geçtiğimiz aylarda et fiyatlarındaki artışın nedenini açıklarken aslında acı bir itirafta da bulunuyordu; 'İran hayvancılığa teşvik uyguladığı için hayvanlar İran'a gidiyor ve Türkiye'deki et üretimi talebi karşılamıyor.' Yani İran'ın bir hayvancılık politikası var ve İran çiftçisine destek vererek onları kolluyor, gözetiyor, teşvik ediyor. Bizim politikamız ise AB direktifleri doğrultusunda belirleniyor.

Bu arada et fiyatları artmaya devam ediyor. Bu gidişle Türk memuru 3 gram eti de göremeyecek.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler