Memur insanca zamda ısrarlı
Hükümetten en az kamu işçisine yapılan 12.5 oranında zam isteyen memur, uzlaşma olmaması halinde gidilecek Hakem Kurulu’nun çare olmayacağını dile getiriyor.
Hükümetin 2018 için yüzde 3+3, 2019 için yüzde 3+3’lük ilk teklifini reddeden memur konfederasyonları, kamu işçisine yapılan yüzde 12.5 oranındaki zamma dikkat çekti. Memur da, kamu işçisine yapılan artış oranında zam istiyor. Ancak bu kez hükümetin 3+3 ile başlaması önümüzdeki günlerde yapılması beklenen ikinci teklifin de düşük kalacağı yorumlarına neden oldu. Sözleşmede anlaşma sağlanamaması halinde gidilecek olan hakem kurulunda ise hükümetin seçtiği üyeler çoğunlukta bulunuyor.
Bu hafta bitmesi şart
Toplu sözleşme takviminde 21 Ağustos’a kadar müzakerelerin devam etmesi öngörülüyor. Bu kapsamda hükümetin de teklifini revize ederek bu tarihe kadar ya da bu tarihte yeni bir teklif sunması bekleniyor. 2015’deki görüşmelerde de hükümet ilk olarak 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için de 3+3 zam önermişti. Ancak sonrasında hükümet teklifini önce birinci yıl için yüzde 5+4, ikinci yıl için 3+3 olarak revize etmiş, sonrasında da birinci yıl için 6+5, ikinci yıl için de yüzde 3+4’e çıkardı.
Bu oranlarda toplu sözleşme imzalanmıştı. Ancak bu kez hükümetin ilk teklifini daha düşük bir oranda, 3+3’ten başlatması, yeni tekliflerde de artışın sınırlı kalacağının işareti olarak değerlendiriliyor. Memur konfederasyonları ise kamu işçilerine 2017 için verilen yüzde 7.5+5 oranındaki zamma dikkat çekerek, memurlara da en az bu oranda zam yapılmasını bekliyor.
Seyyanen olmazsa olmaz
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2017’de kamu işçilerine yüzde 12.5 zam, ek ödemelerine 250 TL zam, 3 bin TL’den düşük maaş alanlara 90 TL iyileştirme yapan iktidarın önerisini çifte standart olarak nitelendiren Koncuk, şunları söyledi:
“Yüzde 3+3’ün daha büyüğü ne olabilir ki? Bu oranlarla müzakere başlayabilir mi ? Mesela, 5+5 deselerdi, müzakereye başlanabilirdi. En azından kamu işçilerine 2017’de verilen yüzde 12.5’lik zam, ek ödeme olarak 250 TL (yılda bir defaya mahsus olarak), 3 bin TL altında maaş alanlara 90 TL iyileştirme gibi zam oranları ile eşleşmiş olurdu. Biz de derdik ki, ortalama memur maaşının altında alanlara 100 TL iyileştirme yapılsın. Ama yapılan zam teklifinde seyyanen zam bile yok. Seyyanen zam olmazsa olmazımızdır.”
Toplu sözleşme takvimine göre, 21 Ağustos’ta toplu sözleşme müzakarelerinin sonuçlanması gerekiyor. Anlaşma sağlananaması halinde ise yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvuru hakkına sahip. Toplam 11 üyeden oluşan hakem kurulunun 6 üyesi hükümet tarafından belirleniyor. Kurul toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alıyor. Ayrıca yasaya göre, kurulun kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde. Yani kurulun aldığı karara karşı itiraz edilemiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı