"Memur maaşlarına 200 TL iyileştirme yapılmalı"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaşanan ekonomik krizin etkilerini gidermek, gerçekleşen enflasyon karşısında eriyen maaşları telafi etmek amacıyla memur maaşlarına derhal aylık 200 TL kriz iyileştirilmesi yapılmasını istedi.

Yayınlanma: 14.01.2009 - 10:56
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, geçen yıla ilişkin veriler açıklandıkça durumun vehametinin daha da iyi anlaşıldığını ileri sürdü.

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında 2008 yılı ağustos ayında sağlanan mutabakatın normal ve kabul edilebilir ekonomik şartlar dikkate alınarak sağlandığına işaret eden Akyıldız, yaşanan krizin etkilerini gidermek, gerçekleşen enflasyon karşısında eriyen maaşları telafi etmek amacıyla memur maaşlarına derhal aylık 200 TL kriz iyileştirilmesi yapılması gerektiğini savundu.

Geçen yıl tüketici kesimi ile ilgili önlemlerin alınmaması nedeniyle kapasite kullanım oranının yüzde 16,4 azaldığını ifade eden Akyıldız, kasım rakamlarına bakıldığında sanayi üretiminin yüzde 14 düştüğünün görüldüğünü ve binlerce şirketin kapandığını söyledi. Akyıldız, bir önceki yılın aynı döneminde 3,3 olan büyüme rakamının geçen yılın aynı döneminde yüzde 0,5'e gerilediğini ve buna bağlı olarak 300 bin kişinin daha işsiz kaldığını söyledi.

Geçen yılın vatandaşlar için nasıl bir yıkım getirdiğinin rakamlar açıklandıkça daha net bir şekilde gözler önüne serileceğini savunan Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen olarak, 2008 yılı sonu itibariyle işsiz sayısının 2 milyon 800 bin kişiyi bulacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Krizden çıkmak için tüketici kesiminin desteklenmesi gerektiğini savunduklarını ancak siyasi iradenin bu kesimi adeta ''defterden sildiğini'' öne süren Akyıldız, şunları kaydetti:
''Hatırlanacağı gibi Hükümet, toplu görüşmelerde memurlarımızın haklı taleplerini görmezden gelmiş, enflasyon hedefi çerçevesinde 2008 yılı için ortalama memur maaşına 90 TL, en düşük dereceli memur maaşına da 75 TL'lik artış yapmıştı. Ancak elektriğe yüzde 50, doğalgaza yüzde 75, kömüre yüzde 48, temizlik ürünlerine yüzde 32, ulaşıma yüzde 27 ve gıdaya yüzde 13 zam gelince memur maaşlarına yapılan artışların tamamı geri alındı. TÜİK'in verileri baz alındığında 2008 yılı için 851 çeşit ürünün enflasyonu yüzde 10,06 olarak hesaplanmıştır. Ancak vatandaşlarımızın vazgeçemeyecekleri 84 üründen oluşan harcama kalemlerindeki yıllık ortalama artış yüzde 19,7 olmuştur. Bu durumda vatandaşımızın enflasyonu yüzde 10 değil, yüzde 20'dir. 2008 yılında memur maaşlarına yapılan artış ile TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranı baz alındığında geçen yılın ikinci altı aylık döneminde memurlarımızın yüzde 2 dolayında alacaklı olduğu ortaya çıkmaktadır.''

Akyıldız, 2009 yılında ekonominin bütün çarklarının durmaması için çok geç kalınmadan memurlarla birlikte, işçi , çiftçi, emekli, asgari ücretli gibi dar ve sabit gelirli kesimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon