Memurlara göre düşük zammın sorumlusu Başbakan
Toplu görüşmelerde anlaşma sağlanamamasını "grev ve toplu sözleşme hakkının" olmamasına bağlayan memurlar, 2011 yılı için 300 TL'nin üzerinde zam istiyor.
Türk Sağlık-Sen'in Araştırmasına göre memurların yüzde 57'si yetersiz zamlardan Başbakanı sorumlu tutarken, yüzde 18'i Maliye Bakanını, yüzde 14'ü Toplu Görüşmeden Sorumlu Bakanı ve yüzde 11'i ise sendikaları sorumlu tutuyor.
Toplu görüşmelerde anlaşma sağlanamamasını ise "grev toplu sözleşme hakkının olmamasına bağlayan memurlar, 2011 yılı için 300 TL'nin üzerinde zam" istiyor.
Türk Sağlık-Sen, memurların toplu görüşmeler ve maaş zamları ile ilgili düşüncelerini tespit etmek amacıyla bir anket yaptı. Anketi 30 ilde bin 994 memur cevaplandırdı. Türk Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen ankete göre memurların yüzde 56'sı son beş yılda memur maaşlarına yapılan zamları çok yetersiz buluyor. Yüzde 42'si ise zamları yetersiz bulurken, sadece yüzde 2'si zamların yeterli olduğunu düşünüyor. Maaş zamlarını yetersiz bulanlara yöneltilen "Memur maaşlarını çok yetersiz veya yetersiz buluyorsanız bunun sorumlusu kim?" sorusuna memurların yüzde 57'si Başbakan cevabını verdi. Yetersiz zamlardan memurların yüzde 18'i Maliye Bakanını, yüzde 14'ü Toplu Görüşmeden Sorumlu Bakanı ve yüzde 11'i ise sendikaları sorumlu tutuyor.
Memurun yüzde 64'ü 300 TL'den fazla zam istiyor
Memurlara ankette 2011 yılı için istedikleri zam miktarı da soruldu. Sonuçlara göre memurların yüzde 64'ü 300 TL'nin üzerinde zam yapılmasını istiyor. 225-300 TL arasında zam isteyenlerin oranı yüzde 12, 150-225 TL arasında zam isteyenlerin oranı ise yüzde 15. Memurların yüzde 9'u 150 TL'den daha az zam istiyor. Ankette ayrıca toplu görüşmelerde öncelikle iyileştirilmesi gereken sosyal haklarda soruldu. Sonuçlara göre memurların 32'si aile ve çocuk yardımının arttırılmasını istiyor. Kira yardımını arttırılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 20.
Maaş zamları refah düzeyini değiştirmedi
Ankette son beş yılda memur maaşlarına yapılan zamların refah düzeylerine etkileri de ortaya çıktı. Sonuçlara göre memurların yüzde 43'ü maaşlara yapılan zamların refah düzeyinde hiçbir değişiklik yapmadığını düşünüyor. Yüzde 35'i ise refah düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, yüzde 11'i kısmen azalttığını, yüzde 9'u kısmen arttırdığını, yüzde 2'si ise önemli ölçüde arttırdığını düşünüyor.
Anlaşmazlığın nedeni grev ve toplu sözleşme hakkının olmayışı
Ankette memurların toplu görüşme süreci ile ilgili değerlendirmeleri de belirlendi. Verilen yanıtlara göre memurların yüzde 49'u, 8 kez yapılan toplu görüşmelerde 6 kez anlaşma sağlanamamasının nedeninin grev ve toplu sözleşme hakkının olmamasından, yüzde 38'i hükümetin tavrından, yüzde 13'ü ise sendikaların tavrından kaynaklandığına inanıyor.
Ankette ayrıca memurlara toplu görüşmelerde sendikaların etkinliği de soruldu. Anket sonuçlarına göre memurların yüzde 40 sendikaların toplu görüşmelerde kısmen etkili olduğunu düşünüyor. Memurların yüzde 30'u sendikaları toplu görüşmelerde etkisiz, yüzde 26'sı ise çok etkisiz buluyor. Sendikaların toplu görüşmelerde çok etkili olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 4.
Kahveci, "Hükümet memurların taleplerine kulak vermeli"
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci hükümetin memurların taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade ederek "Memurların yüzde 60'sından fazlasının talep ettiği zam memurlara verilmelidir. Hükümet memurun sesine kulak vermelidir. Yetersiz maaş zamlarından memurlar kurtarılmalıdır. Ankette toplu görüşmelerde uzlaşma çıkmamasının en önemli nedeninin grev ve toplu sözleşme hakkının olmaması olarak görülmesi önemli bir tespittir. Memurlar grev ve toplu sözleşmenin birlikte anlamlı ve sorunları çözecek nitelikte olduğu gayet iyi bilmektedirler. Bu nedenle grev ve toplu sözleşme hakkı memurlara tanınmalıdır" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!