Merkel: Türkiye'deki gelişmeleri izliyoruz!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin, "Türkiye'deki gelişmeleri izliyoruz" dedi.

Yayınlanma: 07.06.2013 - 20:37
Abone Ol google-news

Merkel ile Tunus Başbakanı Ali Larayedh , yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

''Türkiye'deki gelişmelerle ilgili tam olarak görüşünüzü almak istiyoruz. Bazıları gelişmeleri (Türkiye'nin baharı) olarak niteliyor'' yönündeki bir soru üzerine Merkel, protestoların hukuk devletinin bir parçası olduğunu ve bundan dolayı eylemcilere hukuk devleti içinde davranılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin de bu şekilde davranmasını ümit ettiğini söyledi.

''Türkiye'deki gelişmeleri izliyoruz'' diyen Merkel, Cumhurbaşkanı Gül'ün halka, bazı problemlerin olduğunu anladıklarını söylediğini hatırlattı.

Merkel, ülkenin gençleri ile bu problemler üzerine tartışma yapılması ve eylemcilere karşı da şiddet uygulanmaması gerektiğini kaydetti.

Larayedh

Tunus Başbakanı Ali Larayedh de hukuk devletinde insanların yasalara saygı göstermesi gerektiğini, bunun da demokrasinin gereği olduğunu belirtti.

''Türk halkına güveniyorum'' diyen Larayedh, Türkiye'de insanların bu sorunları aşacağını, normal, ilerici yola yeniden gireceğine inandığını söyledi.

Larayedh, ''Başbakan Erdoğan ile görüştünüz. Türkiye'yi, gelişmelere baktığınızda, hala model olarak alıyor musunuz?'' yönündeki soruya karşılık, olumlu ilişkileri geliştirmek amacıyla iki ülke hükümetleri arasında bir toplantı yaptıklarını belirterek, Tunus'ta çok sayıda Türk şirketinin bulunduğunu ifade etti.

Gelişme, sosyal ve ekonomik açıdan Türkiye'nin başarılı bir model olduğuna işaret eden Larayedh, bölgesel duruma bakıldığında Türkiye'de ekonominin büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Tunus'un bire bir almak istediği bir modelin bulunmadığını, Türkiye'nin tecrübesini başarılı bulduklarını dile getiren Larayedh, ülkesinin kendi sosyal ve kültürel özellikleri olduğu için başka bir modeli kopya etmek istemediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler